De zomer doet z’n intrede, de zon laat zich regelmatig zien. Toch blijft het klimaat in Nederland, ook hartje zomer, voor verrassingen zorgen. Zonnige perioden wisselen zich plotseling af met mindere dagen. Dan is de uitdaging: wat zal ik kiezen? Verlangend rood, hunkerend wit of juist een uitbundige rosé? Het geeft je de kans ‘je eigen voorkeurswijn’ in het zonnetje te zetten. De smaakpapillen van mijn medewerkers, Ralf, Maurice en de nieuwkomer Rob stonden op scherp en samen selecteerden we wijnen die perfect aansluiten bij deze voorzomer. Wat een uitdaging, om hun persoonlijke ervaring om te mogen zetten in een degelijk wijnadvies. Spannend, omdat de omstandigheden zo wisselvallig kunnen zijn, en de diversiteit van de wijnwereld zo enorm is dat twijfel kan toeslaan. Toch die Pinot Noir, of dat exotische vuursteensmaakje? In elk geval kunt u vertrouwen op hun eerlijke keuze en vakmanschap.
Ralf Steuns,
Sinds 2014 enthousiast wijnfanaat en vinoloog in spe:
Mijn keuze: Fräulein Scheu ‘ECO’ Johanninger
Een naam zegt niet alles. Verlegen (Scheu!) in smaak en karakter, daar loop ik niet warm voor. Deze wijn is gelukkig het tegendeel: onderscheidend in exotische, bloemige geur en smaak. Gevarieerd, opwindend, puur en volop aanwezig met een verkwikkende frisheid. Enkele jaren geleden ontdekt tijdens mijn bezoek aan’ JOHANNINGER’. Woorden schoten mij (even) te kort! De kwaliteitswijnboer bij uitstek heeft met deze zomerse wijn mijn hart veroverd. Hoe onwetend was ik tijdens mijn jeugdjaren, ik wist niet dat ook Duitsland in staat is uitstekende droge witte wijnen te creëren. Nu zie ik de mogelijkheden van dit wijnland…. Zij gaat door het leven als FRAULEIN SCHEU, maar als je haar karaktertje ”proeft” begrijp je pas hoezeer de onberispelijke kwaliteit mag worden bejubeld. Dit zeldzame buitenkansje wil ik delen. Feestelijk dansend aperitief (ze houdt je in conditie met “slechts” 11,5% alc) en goed inzetbaar bij zomerse gerechten.
Maurice Born,
Gecertificeerd sommelier en in dienst sinds 2015- als wijnavonturier pur sang.
Mijn keuze: Lellei Pinot Noir, Garamvari
Als voormalig sommelier ben ik altijd op zoek naar een unieke stijl, waarin je de traditie van de wijnboer, de regio en de druivensoort herkent. Bijna vanzelfsprekend worden deze ontdekkingen uitgehuwd aan een mooi gerecht. Zo ook deze 100% Pinot Noir van de wijnmaker van het jaar uit Hongarije, op een steenworp afstand van het Balatonmeer. Jeugdig, sappig, gul fruitig met een perfecte balans en culinair veelzijdig aantrekkelijk. Met ziel en zaligheid gemaakt en met diep respect voor flora en fauna . Licht gekoeld in voorjaar en zomer komt hij met het fraaie weer extra mooi tot z’n recht. De diversiteit aan bijpassende gerechten is groot: gevogelte zoals kip, kwartel, hoender... Maar ook kalfsvlees en veel vegetarische gerechten, wel of niet van de BBQ. Kortom een allround verwenner die nooit teleurstelt….
Alex (Jr) en Nettie
Onze keuze: ETAMIN, Mas Seren.
Het liefst drinken we beiden rode wijn, maar soms gebeurt het dat een witte wijn de voorkeur krijgt. Dit ligt ditmaal niet aan het seizoen , of aan het bijpassende eten , maar aan de originaliteit en het karakter van deze wonderschone witte wijn. Klassiek Frans, maar door de dominantie van Rousanne anders dan anders. Helaas te duur als huiswijn, maar als we onszelf willen trakteren trekken we de Mas Seren open. Dat de wijn eigenlijk door de hele familie “op handen” wordt gedragen komt doordat het een ontdekking is van Mia en Alex (SR) tijdens een reis door Frankrijk, toen alles nog virusvrij was.…. 2019 is een veelbelovend jaar en nu al erg goed, maar deze witte wijn wint aan kwaliteit als hij nog enkele jaren flesrijping ondergaat (of wordt gekarafeerd).