De diva onder de witte wijn druiven | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De diva onder de witte wijn druiven

VIOGNIER Domaine Les Hautes-Briguieres
11,95
9,75
48+ 9,46
144+ 8,70
Witte wijn
AOP Ventoux (Rhône) 2021

Indrukwekkend! De wijn is nog piepjong, maar nu al een en al klasse. Een rijk scala aan geuren en smaken wisselen elkaar af: veldbloemen, steenfruit (abrikoos en perzik), muskaat en foelie. Een delicate houttoon - een gedeelte van de oogst heeft een vergisting gedurende twee maanden op eikenhout gehad - complementeert de complexiteit en de rijke afdronk. Er is precies voldoende frisheid om balans te vinden met de rond- en zachtheid van deze natuurzuivere Viognier . Ongekend hoe een kleine wijnboer zich onder een illuster gezelschap schaart. David verslaat hier Goliath.

DOMAINE PROVENQUIERE VIOGNIER
7,95
6,75
48+ 6,55
144+ 6,02
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2021

Heeft u al eens een zeer betaalbare Viognier geproefd van een kleine wijngaard met een optimale kalkondergrond, 'Argricole Calcaire', waarvan de opbrengst strikt wordt gecontroleerd en de stokken maar liefst 20 jaar oud zijn? Weet U dat op de koude en hoger gelegen terrassen de ragfijne aromastoffen optimaal behouden blijven? Zo nee, proef dan deze bijzondere, aromatische droge witte wijn. Verfijnd zijn ook de vrij lage zuren. De oorspronkelijke kloon komt uit de noordelijke Rhône (Condrieu en Château-Grillet)

PRESTIGE Domaine Les Hautes-Briguieres
11,75
9,50
48+ 9,22
144+ 8,48
Rode wijn
AOP Ventoux (Rhône) 2019

Afkomst van oude stokken (vieilles vignes) en daarmee direct duidelijk zuidelijk Rhone-syrah getypeerd. De neus wordt overheerst door donkerrood kersen- en bessenfruit en de zo typerende garrigue. Veel vlezig donker fruit, specerijen (zwarte peper, zoethout, jeneverbes) en significante tannine komen terug in de smaak. François Xavier Rimbert heeft daarbij de perfect balans gevonden in het houtgebruik d.m.v. een opvoeding van 8 maanden op Frans eiken. Hierdoor behoudt de syrah zijn markante frisheid.

Ventoux We proeven met alle zintuigen, maar we spitsen onze oren uitsluitend bij het ontkurken van Champagne of mousserende wijn. Als we echter ‘proeven met onze oren’, wil dat zeggen dat we achter trends aanhobbelen of dat we ons blind staren op bekende namen. Trends resulteren vervolgens in volledig op hol geslagen prijzen die ook nog eens worden aangejaagd door opkomende economieën. U begrijpt vast en zeker wel dat onze oren daar niet naar staan! En ja, goede wijn heeft een bepaalde prijs, maar dat wil niet zeggen dat een fraai alternatief niet een gelijkwaardig kwaliteitsniveau kan voortbrengen. Condrieu, dé Viognier uit de Noordelijke Rhône, is altijd duur geweest. Té duur, durf ik te zeggen. Vooral het marktmechanisme speelt hierbij een rol, waarbij een grote vraag bij een klein aanbod de prijzen opdrijft. De oogst van dit ‘Klein Duimpje’ onder de witte Rhône-wijnen blijft klein, maar de vraag neemt alsmaar toe. Voor ons is het daarom een uitdaging om op zoek te gaan naar enigszins betaalbare witte Viognier-wijnen waarbij we de allerlekkerste en puurste smaak van deze druif in het zonnetje zetten. U bent van harte welkom om uw zintuigen in opperste staat van tevredenheid te brengen.

Prijswaardig en voor memorabele momenten

Francois-Xavier Rimbert, De manager van Viogner Gelukkig gedijt de Viognier tegenwoordig goed in verschillende terroirs en klimaten. De beste resultaten behalen wijnboeren nog steeds als de bodem arm is en het liefst de nodige kalk en/of graniet bevat. De uitdaging ligt verder in het selecteren van de kwaliteiten die de reputatie van de Viognier waarmaken. Vanwege zijn moeilijke groei-eigenschappen heeft de Viognier een goede manager nodig. Zij is gevoelig voor meeldauw en verkiest graag een lang groeiseizoen. De mooie goudgele druiven moeten worden geplukt als ze volledig rijp zijn. Is die timing fout, dan blijven de aroma’s achterwege (te vroeg geplukt), of de wijn wordt te overweldigend, log en plomp (te laat geplukt). Als de wijnmaker deze aspecten in acht neemt, dan hebben we een prijswaardige Viognier voor memorabele momenten. De eerste kennismaking is vanzelfsprekend het aanzien: een gulden weerschijn met een lichtgouden kleur. Het vervolg maakt de feestvreugde alleen maar groter: een krachtig boeket van onder andere veldbloemen, viooltjes, iris, jasmijn, munt, anijs perzik, mango, abrikoos, noten en honing. Deze tonen komen ook terug in complexe smaak die fluwelig in de mond aanvoelt met daarbij een mooie, lange maar toch delicate afdronk. Het beste is om deze wijn koel maar niet te koud te drinken bij twaalf graden Celsius.

De kracht van de neus.

[node:title] Onze missie is om op zoek te gaan naar wijnen die al deze karakteristieke eigenschappen van de wereldbekende Condrieu benaderen of zelfs evenaren. Hierbij is het herbergen van natuurlijke concentratie en lange afdronk vanzelfsprekend. De grote kracht zit ‘m daarbij in de neus. Elk jaar, direct na de oogst, vindt de voorselectie plaats waarbij we op zoek gaan naar het beste van het beste. Met ons proefglas in de hand, lopen we kelder in en kelder uit; we proeven, nemen monsters mee, nemen opties, en kopen. U zou kunnen zeggen dat onze neus z’n werk goed gedaan heeft. We kunnen nog veel meer over Viognier vertellen. Bijvoorbeeld dat de Viognier in de jaren 60 bijna dood is verklaard, maar nu staat zij weer aan de top. We kunnen stellen dat de Viognier wispelturig, talentvol, geliefd en gehaat is. Hoeveel meer diva wilt u hebben? Verdraaid lekker en dus moeilijk te weerstaan. Onze uiteindelijke keuze bleef dit maal in het klassieke Frankrijk waarbij er nog ruimte is voor de rode Prestige-wijn van Domaine Les Hautes-Briguieres. Heerlijk voor tijdens de BBQ of gewoon als de avond minder zomers is.

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen