We proeven met alle zintuigen, maar we spitsen onze oren uitsluitend bij het ontkurken van Champagne of mousserende wijn. Als we echter ‘proeven met onze oren’, wil dat zeggen dat we achter trends aanhobbelen of dat we ons blind staren op bekende namen. Trends resulteren vervolgens in volledig op hol geslagen prijzen die ook nog eens worden aangejaagd door opkomende economieën. U begrijpt vast en zeker wel dat onze oren daar niet naar staan! En ja, goede wijn heeft een bepaalde prijs, maar dat wil niet zeggen dat een fraai alternatief niet een gelijkwaardig kwaliteitsniveau kan voortbrengen. Condrieu, dé Viognier uit de Noordelijke Rhône, is altijd duur geweest. Té duur, durf ik te zeggen. Vooral het marktmechanisme speelt hierbij een rol, waarbij een grote vraag bij een klein aanbod de prijzen opdrijft. De oogst van dit ‘Klein Duimpje’ onder de witte Rhône-wijnen blijft klein, maar de vraag neemt alsmaar toe. Voor ons is het daarom een uitdaging om op zoek te gaan naar enigszins betaalbare witte Viognier-wijnen waarbij we de allerlekkerste en puurste smaak van deze druif in het zonnetje zetten. U bent van harte welkom om uw zintuigen in opperste staat van tevredenheid te brengen.
Prijswaardig en voor memorabele momenten
Gelukkig gedijt de Viognier tegenwoordig goed in verschillende terroirs en klimaten. De beste resultaten behalen wijnboeren nog steeds als de bodem arm is en het liefst de nodige kalk en/of graniet bevat. De uitdaging ligt verder in het selecteren van de kwaliteiten die de reputatie van de Viognier waarmaken. Vanwege zijn moeilijke groei-eigenschappen heeft de Viognier een goede manager nodig. Zij is gevoelig voor meeldauw en verkiest graag een lang groeiseizoen. De mooie goudgele druiven moeten worden geplukt als ze volledig rijp zijn. Is die timing fout, dan blijven de aroma’s achterwege (te vroeg geplukt), of de wijn wordt te overweldigend, log en plomp (te laat geplukt). Als de wijnmaker deze aspecten in acht neemt, dan hebben we een prijswaardige Viognier voor memorabele momenten. De eerste kennismaking is vanzelfsprekend het aanzien: een gulden weerschijn met een lichtgouden kleur. Het vervolg maakt de feestvreugde alleen maar groter: een krachtig boeket van onder andere veldbloemen, viooltjes, iris, jasmijn, munt, anijs perzik, mango, abrikoos, noten en honing. Deze tonen komen ook terug in complexe smaak die fluwelig in de mond aanvoelt met daarbij een mooie, lange maar toch delicate afdronk. Het beste is om deze wijn koel maar niet te koud te drinken bij twaalf graden Celsius.
De kracht van de neus.
Onze missie is om op zoek te gaan naar wijnen die al deze karakteristieke eigenschappen van de wereldbekende Condrieu benaderen of zelfs evenaren. Hierbij is het herbergen van natuurlijke concentratie en lange afdronk vanzelfsprekend. De grote kracht zit ‘m daarbij in de neus. Elk jaar, direct na de oogst, vindt de voorselectie plaats waarbij we op zoek gaan naar het beste van het beste. Met ons proefglas in de hand, lopen we kelder in en kelder uit; we proeven, nemen monsters mee, nemen opties, en kopen. U zou kunnen zeggen dat onze neus z’n werk goed gedaan heeft. We kunnen nog veel meer over Viognier vertellen. Bijvoorbeeld dat de Viognier in de jaren 60 bijna dood is verklaard, maar nu staat zij weer aan de top. We kunnen stellen dat de Viognier wispelturig, talentvol, geliefd en gehaat is. Hoeveel meer diva wilt u hebben? Verdraaid lekker en dus moeilijk te weerstaan. Onze uiteindelijke keuze bleef dit maal in het klassieke Frankrijk waarbij er nog ruimte is voor de rode Prestige-wijn van Domaine Les Hautes-Briguieres. Heerlijk voor tijdens de BBQ of gewoon als de avond minder zomers is.