Ondanks dat we in Nederland een comfortabel en weelderig leven hebben worden de (wijn)keuzes vaak met de portemonnee gemaakt. Dat het niet altijd handig is om dit leidend te laten zijn heeft iedereen wel eens ervaren. Zeker in een wijnland als Frankrijk waar de verschillen groot zijn… De gerenommeerde namen zijn er namelijk extreem duur, maar anderzijds is het ook mogelijk om verleid te worden door Franse koopjes. Helaas zullen we in beide gevallen ervaren dat deze keuzes “duur” uitpakken. Hoe vaak worden de grote namen namelijk niet overgewaardeerd en hebben de goedkope wijnen een Macdonalds achtig karakter? Goedkoop is duurkoop en daarnaast speelt het marktmechanisme van vraag en aanbod een doorslaggevende rol. De overtreffende trap zit ‘m dan ook niet in bekendheid maar in de trouvailles …..
Overtreffend is daarom een uitdaging om deze (alternatieve) Franse kwaliteitswijnen te ontdekken, waar ik me natuurlijk wel toe aangetrokken voel. Het vergt geduld en veelal zijn het toevalstreffers om trots op te zijn. Nauwelijks bekend, maar helaas vaak ook niet in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Kortom: Franse druivenrassen geoogst met respect voor de natuur en bovenal op gekoesterde grondgesteldheden behandeld met uitsluitend biologische, natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hiervan word je wel intens gelukkig, niet alleen omdat zij gemakkelijk een vergelijking aan kunnen met gereputeerde namen. Proefondervindelijk een eerlijk trapje hoger in originaliteit, kwaliteit en klasse.. Bemin ze en geef ze een schouderklopje deze trouvailles uit het onbekende Franse land. Maar eerst vertel ik u meer over de ontdekkingen van superieure kwaliteit uit de nauwelijks bekende wijndistricten uit de Fronton, Malepère en Cevennen.
Fronton
De lokale Négrette is het boegbeeld van de Fronton. Het is een parel verborgen in het Franse achterland waar de bio-dynamische wijnboer Bégue Hippelman de scepter zwaait. Ooit meegebracht door kruisvaarders uit Cyprus en aangeplant in de omgeving van Toulouse. Vakkundig gecreëerd op het CHATEAU CLAMENS en geoogst op de kiezelhoudende bodem in de rivierdalen. Onvergetelijk, met onweerstaanbare tonen die een harmonisch geheel vormen, zeker als je weet dat de Négrette de hoofdrol erin speelt en een bijrol is weggelegd voor de oude Syrah stokken. Top….
Malepére
Slechts enkelingen bewerken hun wijngaarden Biologisch op de uitlopers van de Pyreneeën. Eigenzinnig, ingeklemd op de vriendelijke heuvels, bevindt zich het strikt beschermde gebiedje “MALEPÉRE” in het uiterst westelijke puntje van de Languedoc. De koelere invloed van de Atlantische Oceaan is hier goed merkbaar. De unieke bodem bevat klei, kalk en (zand)steen en wordt gedomineerd door de aanplant van de Merlot en Cabernet Franc. Karakter eigenschappen die samen smelten tot Bordeaux achtige smaakvariaties. Op het ‘DOMAINE LE PAS DE DAME’ wordt streng geselecteerd door de eigenaren Matthieu en Franck. Geroemd om elegante rode wijnen met verfijnde finesse en hun geheel eigenzinnige finishing touches.
Cevennen
Gelegen in het centrale zuiden van Frankrijk ligt de Cevennen. Het meest opvallende hier is de bodem (met een laag klei, kalksteen en zandsteen). Ontstaan in het krijttijdperk en daarom al meer dan 130 miljoen jaar oud!! Dit scheelt bijvoorbeeld 30 miljoen jaar als je het vergelijkt met de Rhône vallei. Door de berg(en) zijn de nachten koel en is er een groot contrast met de dagtemperatuur. Deze grote verschillen zorgen voor een uitstekende opbouw van de smaakstoffen en behoud van zuren voor fraîcheur, spanning en balans in de wijnen. Perfecte condities die omgetoverd worden op MAS SEREN in uitmuntende witte en rode kwaliteitswijnen. Belachelijk lage oogstopbrengsten van slechts 25 hl per hectare en een uitdetijdse ploegmethode. Consequent uitgevoerd door een paard in de biologisch bewerkte wijngaarden van Emmanuelle Schoch.