De overtreffende trap 'klassieke Franse wijnen' | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De overtreffende trap 'klassieke Franse wijnen'

CHATEAU CLAMENS PRESTIGE Negrette
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
AOP Fronton 2016

In het Zuidwesten van Frankrijk ligt een nauwelijks bekend gebied genaamd Fronton (vroeger bekend onder de naam Côtes du Frontonnais). De onbekendheid zorgt voor een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding, maar doorslaggevend is de aanplant van de authentieke en lokale druivensoort genaamd Negrette. Met een maximale opbrengst van 50hl/hec. en wijnstokken van minimaal 25 jaar oud is deze wijn een invitatie aan de klassieke wijndrinker die van uitdagingen houdt! Souplesse, rood en zwart fruit zijn daarbij de kernwaarden.

ROSA Le Pas de Dame Domaine de Brens
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
AOP Malepère (Languedoc) 2017

In de Languedoc-regio pronken vaak plaatjes van de populaire Bordelaise druivensoorten op het etiket van nietszeggende slobberwijnen (vin de pays d'Oc). Ten onrechte. Er bestaat maar één gemeente die beschikt over een eigen Appellation Controlée waarbij deze druivensoorten wel worden toegestaan. Dit gebied draagt de naam Malepère en hier worden wijnen gecreëerd waarbij Merlot veelal de boventoon voert.

ETINCELLE Nomade Mas Seren
12,95
9,75
48+ 9,46
144+ 8,70
Rode wijn
IGP Cevennes (Languedoc-Roussillon en Rhône) 2018

Deze 'instapwijn' van Mas Seren geeft duidelijk aan waar ze, in het nauwelijks bekende Cevennengebied, toe in staat zijn. Niet heel kostbaar, maar wel een garantie voor traditie, natuurzuiverheid en klasse. Vurig, gul en met souplesse. Drinkplezier in optima forma, licht peperig in de neus en een intense smaakervaring met dus dat pepertje maar ook en vooral met een scala aan bosvruchten, kruiden en zoethout. Goed in balans en heerlijk bij gegrild vlees en tapas.

LILITH Mas Seren
18,95
14,99
48+ 14,54
144+ 13,38
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
Cevennes (Languedoc-Roussillon en Rhône) 2018

Een schoolvoorbeeld van hoe schitterende wijnen ontstaan als de stokken de genade ontvangen om oud te worden. De Cinsault -50%- is al 63 jaar oud, de Grenache -50%- heeft 35 jaren zijn best gedaan. Dat is voor wijnstokken in een op rendement gerichte omgeving oud. Vanzelfsprekend vallen de opbrengsten dan laag uit, maar in dit geval is het zelfs extreem laag met slechts 25 hl/hectare. Dat is bijna liefhebberij, en niet toevallig.

ETAMIN Mas Seren
19,95
16,75
48+ 16,25
144+ 14,95
Witte wijn
IGP Cevennes (Languedoc-Roussillon en Rhône) 2019

Een bescheiden druifje is de Rousanne. Klein van stuk, maar omvang zegt niets over kwaliteit en het resultaat is dan ook groots!!! Bijzonder, want de Rousanne kan slecht tegen wind, heeft onregelmatige (en kleine) opbrengsten, is vatbaar voor meeldauw, rot snel en kan pas laat geoogst worden. Een slechte huwelijkskandidaat zou je zeggen. Maar als de oenoloog van topniveau is, kunnen de kwaliteiten van de Rousanne gevangen worden in een wonderbaarlijke wijn als Etamin. Een sprookje, bijna.

Ondanks dat we in Nederland een comfortabel en weelderig leven hebben worden de (wijn)keuzes vaak met de portemonnee gemaakt. Dat het niet altijd handig is om dit leidend te laten zijn heeft iedereen wel eens ervaren. Zeker in een wijnland als Frankrijk waar de verschillen groot zijn… De gerenommeerde namen zijn er namelijk extreem duur, maar anderzijds is het ook mogelijk om verleid te worden door Franse koopjes. Helaas zullen we in beide gevallen ervaren dat deze keuzes “duur” uitpakken. Hoe vaak worden de grote namen namelijk niet overgewaardeerd en hebben de goedkope wijnen een Macdonalds achtig karakter? Goedkoop is duurkoop en daarnaast speelt het marktmechanisme van vraag en aanbod een doorslaggevende rol. De overtreffende trap zit ‘m dan ook niet in bekendheid maar in de trouvailles …..

Groenbemesting op 'Mas Seren' met behulp van het paard Nuage. Overtreffend is daarom een uitdaging om deze (alternatieve) Franse kwaliteitswijnen te ontdekken, waar ik me natuurlijk wel toe aangetrokken voel. Het vergt geduld en veelal zijn het toevalstreffers om trots op te zijn. Nauwelijks bekend, maar helaas vaak ook niet in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Kortom: Franse druivenrassen geoogst met respect voor de natuur en bovenal op gekoesterde grondgesteldheden behandeld met uitsluitend biologische, natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hiervan word je wel intens gelukkig, niet alleen omdat zij gemakkelijk een vergelijking aan kunnen met gereputeerde namen. Proefondervindelijk een eerlijk trapje hoger in originaliteit, kwaliteit en klasse.. Bemin ze en geef ze een schouderklopje deze trouvailles uit het onbekende Franse land. Maar eerst vertel ik u meer over de ontdekkingen van superieure kwaliteit uit de nauwelijks bekende wijndistricten uit de Fronton, Malepère en Cevennen.

Fronton

Bio-dynamische wijnboer Bégue Hippelman uit Fronton De lokale Négrette is het boegbeeld van de Fronton. Het is een parel verborgen in het Franse achterland waar de bio-dynamische wijnboer Bégue Hippelman de scepter zwaait. Ooit meegebracht door kruisvaarders uit Cyprus en aangeplant in de omgeving van Toulouse. Vakkundig gecreëerd op het CHATEAU CLAMENS  en geoogst op de kiezelhoudende bodem in de rivierdalen. Onvergetelijk, met onweerstaanbare tonen die een harmonisch geheel vormen, zeker als je weet dat de Négrette de hoofdrol erin speelt en een bijrol is weggelegd voor de oude Syrah stokken. Top….

Malepére

Le Pas de Dame! Slechts enkelingen bewerken hun wijngaarden Biologisch op de uitlopers van de Pyreneeën. Eigenzinnig, ingeklemd op de vriendelijke heuvels, bevindt zich het strikt beschermde gebiedje “MALEPÉRE” in het uiterst westelijke puntje van de Languedoc. De koelere invloed van de Atlantische Oceaan is hier goed merkbaar. De unieke bodem bevat klei, kalk en (zand)steen en wordt gedomineerd door de aanplant van de Merlot en Cabernet Franc. Karakter eigenschappen die samen smelten tot Bordeaux achtige smaakvariaties.  Op het ‘DOMAINE LE PAS DE DAME’ wordt streng geselecteerd door de eigenaren Matthieu en Franck. Geroemd om elegante rode wijnen met verfijnde finesse en hun geheel eigenzinnige finishing touches.

Cevennen 

Top oeneloog Jean Natoli was haar leermeester en dat is te proeven in haar Mas Seren creaties. Gelegen in het centrale zuiden van Frankrijk ligt de Cevennen. Het meest opvallende hier is de bodem (met een laag klei, kalksteen en zandsteen). Ontstaan in het krijttijdperk en daarom al meer dan 130 miljoen jaar oud!! Dit scheelt bijvoorbeeld 30 miljoen jaar als je het vergelijkt met de Rhône vallei. Door de berg(en) zijn de nachten koel en is er een groot contrast met de dagtemperatuur. Deze grote verschillen zorgen voor een uitstekende opbouw van de smaakstoffen en behoud van zuren voor fraîcheur, spanning en balans in de wijnen. Perfecte condities die omgetoverd worden op MAS SEREN in uitmuntende witte en rode kwaliteitswijnen. Belachelijk lage oogstopbrengsten van slechts 25 hl per hectare en een uitdetijdse ploegmethode. Consequent uitgevoerd door een paard in de biologisch bewerkte wijngaarden van Emmanuelle Schoch.

Wijngebied: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen