Johanninger heeft zijn principes nooit verloochend en heeft vastgehouden aan de Duitse wijntraditie van weleer,namelijk het maken van mooie volle droge witte wijnen, en wel in de driehoek waar Rheinhessen, Rheingau en Nahe elkaar ontmoeten. Volle droge witte wijnen, waarin het karakter van de druif, de bodemgesteldheid en het micro-klimaat voor 100 % tot hun recht komen. Duidelijk herkenbaar en omdat ‘de eerste slok met het oog genomen wordt’ heeft Johanninger flesmodel en etiketten geheel in overeenstemming gebracht met de hoge kwaliteit. Johanninger is met z’n ‘ouderwetse’ opvatting over het maken van wijn duidelijk trendsetter geworden. Steeds meer wijnliefhebbers ontdekken hoe (h)eerlijk goede Duitse wijnen kunnen zijn…..Gevoel en passie, daar draait het volgens de eigenaar Markus allemaal om. Er bestaat voor hem, als natuurliefhebber, maar één wijn: biologisch, met respect voor Moeder Aarde. Daarin is hij streng: hij wil dat dat zijn natuurlijke bewerkingsmethode gecontroleerd wordt door een onafhankelijk instituut. Dat gebeurde en de beloning is het prestigieuze certificaat ‘Wein aus Okologischem Anbau’ van een gerenommeerde Duitse keuringsinstantie. Bij Johanninger staat het gehele wijnbereidingsproces onder kritische supervisie van Olivier, oenoloog, schoonzoon en spil in het bedrijf. Niets ontgaat hem bij het reilen en zeilen van ‘Johanninger’. Is Markus voornamelijk de man van de wijngaarden, Olivier is de man van de wijnbereiding. Hier creëert men dus uitsluitend wijnen van topniveau uit biologisch geteelde wijngaarden. Kwaliteit en nogmaals kwaliteit is de doelstelling. De geassembleerde wijnen beschikken alle over een specifiek karakter waarin de hand van de meester duidelijk herkenbaar is. Overigens, en enigszins tot eigen verbazing, gaat mijn voorkeur uit naar de selectie van de Nahe wijngaarden. Dit keer dus niet de alom geprezen Riesling, maar juist een prestigieuze selectie van de Burgundersoorten die een mooie presentatie geven van de grondgesteldheden uit de Nahe.
De Nahe
Interessant is hoe bepalend de massale rotspartijen Ebernburg en Rotenfels in het gebied van de Nahe zijn voor het unieke karakter van de wijnen. De bodem bestaat grotendeels uit porfier-verweringsgesteente, een grauwe granietsoort, die de wijn een herkenbaar zuivere bodemtoon meegeeft. Dat porfiersplit is in de prehistorie ontstaan onder een gigantisch, verpletterend gewicht als gevolg van een soort oerknal. De verpulverde rotsen aan de voet van de gletsjers werden gezeefd tot een substantie die tegenwoordig bekend staat als ‘Rote Erde’. Ooit geïsoleerd en bedekt door gletsjers met een massief bevroren ijsvlakte, vormt die nu de voedingsbodem voor een subtiele en hoogstaande ‘Johanninger’ Nahe -selectie. Een unicum in de wereld van terroirwijnen van de zuiverste soort. De fraaie, verspreid gelegen wijngaarden verzamelen veel zonnewarmte, dankzij de bevoorrechte ligging van dit unieke familiebedrijf. De witte droge wijnen zijn misschien wel de meest verrassende ontdekking. Spectaculair in smaak en karakter. Zij bezitten mooi, stuivend parfum en een rijke smaak met wat sappigheid. Ik proefde de grandioze finesse, een aimabele vettigheid en het sprankelende van witte klassiekers. Vader en schoonzoon weten de nobele druivenkarakters, hun alleraantrekkelijkste eigenschappen te ontfutselen. Of het nu gaat om Riesling, Scheurebe, Huxelrebe, rosé Pinot Noir (zie www.storms.nl) , Pinot Gris, Chardonnay of Pinot Blanc, zij verrassen zelfs de meest kritische kenners. Biologische wijnen op z’n best en bovendien gecontroleerd door onafhankelijke toezichthouders. Oprechte zekerheid voor al diegenen die met overtuiging kiezen voor pure kwaliteitswijnen. Proef daarom de Nahe-wijnen van de createurs, Markus en Olivier, -via nevenstaand proefpakket-. Zij zullen de proef glansrijk doorstaan. Doen dus…