Bordeaux | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Bordeaux

Bordeaux is het meest prestigieuze wijngebeid ter wereld, geen ander gebied brengt zoveel kwaliteitswijnen voort . Het landschap is daarentegen niet spectaculair: het heeft geen stijlen hellingen of ruige landschappen. Het enige indrukwekkende onderdeel van het landschap wordt gevormd door de kastelen. Enkele lijken op paleizen en verkeren in uitstekend staat van onderhoud met verzorgde tuinen en oprijlanen. Bordeaux kent maar liefst 10.000 châteaus (kastelen). Naast de luxueuze gebouwen van de grote top huizen zijn er ook veel wijnboerderijen die onder de benaming vallen. Vandaar dat we op de etiketten van de bordeauxwijnen altijd château staat vermeld (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bourgogne waar het een domaine genoemd wordt). De naam is nooit een fantasienaam, het château moet werkelijk bestaan en beschikken over eigen wijngaarden en een ruimte voor wijnbereiding en opslag.  

Maar wat is de reden voor het succes van Bordeaux?

Het succes van Bordeaux

Ten eerste het klimaat is het klimaat erg belangrijk. Bordeaux ligt aan de Atlantische oceaan, die een matigende invloed heeft op de temperatuur. Extreme hoge of lage temperaturen komen niet voor en er valt voldoende neerslag. De bodem speelt ook in Bordeaux een grote rol. De bodem is vrij arm en heeft drie belangrijke elementen: kalk, kiezel en klei. Door de ligging aan grote rivieren hebben de wijngaarden, wanneer nodig, gemakkelijk toegang tot voldoende water.

Verder is het terroir in Bordeaux ideaal voor de druivenrassen Merlot en Cabernet Sauvignon. Deze 2 druivenrassen staan aan de basis van alle rode wijnen. Merlot is eerder rijp dan Cabernet Sauvignon en geeft wijnen met souplesse en rijpe, romige smaaktonen. Cabernet geeft kracht en frisse tonen van rood en zwart fruit. Daarnaast zijn er nog Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot en Carmenère die elk ook hun specifieke bijdrage leveren aan de wijn. Rood heeft nu de grootste reputatie en neemt daarom de meeste oppervlakte voor zijn rekening. Dit is in het verleden wel anders geweest toen vooral wit hier de dienst uit maakte. Tegenwoordig komen de witte wijnen voort uit de Sémillion en  Sauvignon.

Tot slot kenmerkt Bordeaux zich door assemblage. Alle (rode) wijnen worden samengesteld uit meerdere druivenrassen,. Elk druivenras wordt apart geoogst en behandeld. De samenstelling wisselt, afhankelijk van de oogstresultaten. Elke jaar kunnen de producenten hun hoog kwaliteitsniveau nastreven, bij oogstproblemen van een bepaald ras is er namelijk de mogelijkheid dit te compenseren met een ras wat wel succes had in het betreffende jaar. 

Traditie is voor Bordeaux de laatste succesfactor. Volgens traditionele vinificatiemethode worden de wijnen geproduceerd die krachtig van structuur en vaak hout gerijpt zijn.

Filter