Na de bijna 20 jaar dat ik mijn vak uitoefen ben ik nog steeds verliefd op de Duitse wijnen die afkomstig zijn van de oevers van de Rijn en de Nahe. Deze liefde heeft zich nog verder verdiept omdat ik gedurende die tijd hun vrouwelijke bekoring zoveel beter heb leren kennen. Hierdoor verdient speciaal een klein familiebedrijf een ereplaats in ons assortiment. Inderdaad, vrouwelijke elegantie ten top, dat zijn de droge witte wijnen van Johanninger! Stuk voor stuk ambachtelijke Duitse kwaliteitswijnen zoals ze behoren te zijn.
Duidelijke trendsetters
Ze hebben in elk geval heel wat complimentjes geoogst: “(…) de meest verfijnde, delicaatste, mooiste witte wijnen ter wereld”, schreef mijn confrère uit Engeland in zijn proefnotities tijdens ons gezamenlijke bezoek aan Johanninger. En Hugh Johnson schreef al in de vorige eeuw over de onberispelijke kwaliteit: “De grote oude wijnen bleken goud van kleur, aromatisch geurend, met een fluweelzachte diepe smaak en speels als een bloem, men kan ze op een zonnige voorjaarsdag onbeschroomd met muziek en poëzie vergelijken.”
Onberispelijke kwaliteit
Muziek? Inderdaad, het geheim van de opmerkelijk droge witte wijnen van Johanninger is de harmonie. Het is de harmonieuze vermenging van natuurlijke suikers, fruitige zuren en essences van de druiven die de wijn frisheid, lichtheid en charme verleent. Uitstekende voorbeelden van sappige, verkwikkende en zuivere wijnen met een aangenaam vleugje fruit in parfum en smaak. Uniek in karakter dankzij de liefdevolle zorg van de hoofdkeldermeester Oliver Herzer. Hij slaagt erin wijnen met elegantie en finesse te creëren omdat ze worden verbouwd op percelen met unieke klimatologische omstandigheden en bodemgesteldheden. “De bodem is de vader van de wijn, de wijnstok de moeder en het klimaat de lotsbestemming”, zegt de schrijver Stefan Andres. Als dat waar is, lijkt het vreemd dat juist Duitsland een aantal van de beste wijnen ter wereld voortbrengt. De wijngaarden die hier zijn aangeplant behoren immers tot de noordelijkste ter wereld. Op zijn bezittingen is Oliver Herzer overgeleverd aan de grillen van het klimaat. Zullen de vroege uitlopers in mei nog door nachtvorst bevriezen? Zal een stortbui in juni de tere bloesems beschadigen? Zullen de korter wordende dagen van de herfst genoeg zon opleveren om de druiven op tijd te doen rijpen voor de oogst in oktober? Zelfs de grond levert problemen op. Leisteen, zandsteen, kalk: de grond van zijn wijngaarden is te schraal om er iets anders op te kunnen te verbouwen en sommige wijngaarden zijn zo steil dat je zo behendig als een berggeit moet zijn om je staande te houden.
Harmonieuze vermenging
Gelukkig zijn de wijngaarden van Johanninger uitstekend gesitueerd in de beschutting van de diepe rivierdalen van de Rijn en de Nahe en van de beboste heuvels, die de hellingen tegen de gure noordenwind beschermen. Uitkijken over deze wijngebieden is een lust voor het oog. De rivieren de Nahe en de Rijn weerkaatsen de zonnewarmte op de hellingen en vervullen ´s nachts de functie van warmtereservoir. Zelfs de stenige grond helpt door de warmte vast te houden, die dan ´s nachts de wijnstokken ten goede komt. En omdat de druiven hier langzamer rijpen dan die in de warmere, zuidelijker streken, krijgen de wijnstokken langer de tijd om voedingsstoffen aan de bodem te onttrekken, en worden de zuren in de druiven langzamer omgezet, waardoor vooral de droge witte wijnen met een onovertroffen frisheid en elegantie uw smaakpapillen verwennen.
Afwisselend wijnaanbod
Johanninger heeft vastgehouden aan de Duitse wijntraditie van het maken van mooie, volle droge wijnen, waarin het karakter van de druif, de bodemgesteldheid en het microklimaat voor 100% tot hun recht komen. Steeds meer wijnliefhebbers (ondertussen ook de Frans georiënteerde Belgen) ontdekken hoe heerlijk de droge Duitse wijnen kunnen zijn. Vanzelfsprekend zijn alle wijnen van Johanninger ook ECO-gecertificeerd! We bevelen ze van harte aan en we garanderen u dat ze perfect aansluiten op het voorjaarsseizoen!