Onverwachte combinaties, verrassend lekkere aspergebegeleiders | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Onverwachte combinaties, verrassend lekkere aspergebegeleiders

ALB DE PETRO VASELO
10,25
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Witte wijn
Recas 2020

Verkwikkend, springlevend en verrassend, samengesmolten tot een betoverende witte droge wijn. Superlatieven komen boven wanneer men hem in de mond neemt en proeft. Maar hoe is het toch mogelijk dat zo'n verkwikkende en niets vermoedende Italian Riesling niet eerder in het huwelijksbootje is gestapt met de Chardonnay. Weelderig is hij in z'n smaak variatie, geelgroen z'n kleur, en intense aroma's van o.a. perzik wisselen zich af met appel mango en ananas..

SELECTION CHARDONNAY-PINOT GRIS
7,50
5,95
48+ 5,77
144+ 5,31
Witte wijn
Terase Danubiene 2021

Wat een voortreffelijke wijn voor zo'n lage prijs ! Een droge, levendige en krachtige wijn. De smaak is fruitig en heeft de aroma's in zich van de pinot gris, en tegelijk de authenticiteit van de chardonnay. Aan te bevelen als aperitief, bij schaaldieren, gekookte of gebakken vis en witvleessoorten.

TETE DE CUVEE (ECO)  JOHANNINGER
9,10
7,79
48+ 7,56
144+ 6,95
Witte wijn
Rheinhessen 2020

Als u iets aparts wilt proeven of uw (wijn) vrienden wilt aanbevelen, dan ligt hier uw kans met deze door vriend en vijand meest bejubelde Duitse droge witte wijn. U mag er een héle mooie klassieker naast zetten, hij zal recht overeind blijven staan. Deze Tête de Cuvée van Johanninger is gemaakt van huxelrebe 80% en riesling 20% en fleurt de levensgenieter op met tonen van vlierbloesem en exotische fruittonen. Mineralig en elegant is afdronk en zeker het ontdekken waard !!!

Harold Hamersma (score De Grote Hamersma): 8+

[node:title] Een Kunst, met een grote K

 

Gelukkig maar dat er nog altijd van die enthousiastelingen bestaan die het assembleren van verschillende druivenrassen hebben verheven tot een Kunst. De kleine wijnboeren noemen dat dan ook: “ l’art de couper les vins ” En dat is een heel werk. Aan het kerngezonde druivenmateriaal gaat daarom een rigoureuze selectie vooraf alvorens dit door het leven mag gaan als speciale Storms selectie. Alle pijlen worden gezet op onze smaakpapillen waarbij de aankomende gastronomische geneugtes in combinatie met het asperge seizoen een hoofdrol spelen. Ondanks deze hulp is het toch de proefondervindelijke ervaring van de wijnboer die deze creatie extra spannend maakt. Zo’n wijn van dit niveau kun je niet zomaar in een computer stoppen. Wijn is ‘n onberekenbaar natuur product. Zonder kennis en ervaring van de mélangeur (wijnboer), zijn oog, zijn neus en zijn smaak kunnen er geen mooie witte wijnen ontstaan. En dat is precies wat ik bedoel met de uitstekende harmonische selectie van Hilltop (Chardonnay en Pinot Gris)  en de selectie van de Italiaan Petro Vaselo ( Chardonnay en Italiaanse Riesling). Niet zomaar geassembleerd! 

Uitzicht over dew wijngaarden van Hilltop! De mélangeur en de natuur

In feite zijn er twee factoren die bij de assemblage van deze 2 selecte droge witte wijnen van belang zijn: het specifieke vakmanschap van de mélangeur en de natuur. Dat laatste kan voor het assembleren heel wat roet in het eten gooien. Welnu, dit was in het uitstekende wijnjaar 2017 zowel bij Petro Vaselo en de maker van de Hilltop selectie Ákos Kamocsay niet het geval. Daarom ook deze twee bijzondere selecties van zeer goede komaf. De kroon op hun werk en de keuze van kenners! Toprestaurants en een onafhankelijke proefcommissie spraken er vol lof over. Uitstekende keuze, als begeleider van gesoigneerde asperge menu’s.  De kunst van het bespelen van de smaakpapillen kan beginnen en dat is de specialist die een perfecte ‘neus’ heeft wel toevertrouwd.

[node:title] De Italiaan Petro Vaselo

Extra aandacht nodig heeft deze onwaarschijnlijke combinatie uit de Riesling en de Chardonnay. Vaak lijkt het uit ‘de losse pols ‘ te komen, maar het komt voort uit durf en doorgaans ook uit terdege onderzoek naar grondgesteldheden en het microklimaat. Lang experimenteren met aangeplante druivensoorten en deze transformeren tot kostelijke wijnen. Het eindresultaat: Fantastisch! Maar wie is die goochelaar met deze creatieve geest. In dit geval een Italiaan van middelbare leeftijd met wijngaarden net over de Hongaarse grens in Roemenië. Talent, gedrevenheid en een portie ambities, dat alles wat nooit lijkt af te nemen. Hij kiest voor z’n eigen weg en omarmt de Biodynamische wijnbouw. Een creatieveling die van een uitdaging houdt en nooit tevreden is met het gemiddelde.  Verrassend uit de hoek komen is daarom voor hem een must en dat is te proeven….

Ákos Kamocsay De selectie Pinot Gris/ Chardonnay van Ákos Kamocsay

De wijnmaker van Hilltop is Ákos Kamocsay, die in 1999 werd verkozen tot Wijnmaker van het Jaar in Hongarije. Na zijn studie werkte hij van 1970 tot 1993 bij de staatsboerderij van Mór, waarna hij bij Hilltop begon. Inmiddels is hij de hoofd wijnmaker, die leiding geeft aan meerdere wijnmakers. Handig maakt hij hiervan gebruik en mijn verzoek om één speciale melange te creëren werd al in 2001 volmondig met een  JA beantwoord. Hij weet immers als geen ander uit het gezonde druivenmateriaal  één wijn samen te laten smelten tot een ongekende elegantie. Daarvoor heeft hij uiteraard de beste wijngaarden uit de omgeving van de Donau ter beschikking. De slechts geringe oogstopbrengsten neemt ie voor lief.  De scepter die er gezwaaid wordt is in goede handen en dat is te proeven. Inderdaad, perfect samengesmolten, en Ákos Kamocsay verdient hiermee een ere plekje in de Storms Wijn Selectie. Uiteraard met medewerking van het team enthousiaste wijnmakers! En last but not least: de uitstekende klimatologische omstandigheden in 2017 hielpen hen hierbij een handje. Deze geperfectioneerde versie is daarom ook absoluut een proef op de tong waard.

Druivenras: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen