Languedoc | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Languedoc

Coteaux du Languedoc is de appellation die in de jaren 80 ontstaan is, omdat men hoopte zich hiermee te kunnen onderscheiden van de vele massawijnen uit de regio. Sinds de oogst van 2006 is het echter ook mogelijk dat de afzonderlijke gebieden ten zuiden deze naam voeren. Het is dus een naam voor een uitgerekt en versnipperd gebied. Specifieker wordt het als je over de subgebieden Minervois, Corbières, Malpère, St Chinian, Faugères gaat praten. Met uitzondering van de Malpère worden deze wijnen gemaakt van de druivensoorten syrah, grenache, carignan en mouvèdre.

De Malpère daar tegen bestaat voornamelijk uit merlot, cabernet franc, cot en cabernet sauvignon. Het is een tamelijk klein gebiedje wat tot de weinige gebieden in Frankrijk gerekend kan worden met een VDQS-status. De andere gebieden hebben allen een AOC status. Door de overhand te geven aan één van de basis druivensoorten (dit is per gebied vastgesteld) zal er een verschillend karakter ontstaan in structuur. Ook de unieke microklimaten en de grondsoorten als kalk en graniet drukken hun stempel uiteindelijk op de wijn. Zo zul je merken dat de wijnen licht, vol, fruitig en verfijnd kunnen zijn maar ook stoer krachtig, kruidig en robuust. Naast rode wijnen maken deze gebieden ook een klein gedeelte rosé. Witte wijn kom je er echter sporadisch tegen.

Limoux, sinds 1544 mousserende wijn bij feestmaaltijden

Ruim 150 jaar voor het ontstaan van de champagne hebben de benedictijen van de abdij de prise de mousse ontdekt. Doorslag gevend was het inheemse witte druivenras blanquette, elders ook wel mauzac genoemd. Deze druivensoort heeft als kenmerk dat het meestal niet doorgist, waardoor de restsuikers in het voorjaar omgezet worden in alcohol. Bij dit proces ontstaat koolzuur, wat tot op de dag van vandaag het typerende feestelijke en frisse karakter van een mousserende wijn geeft. De methode wordt “méthode ancestrale” genoemd. Deze methode bestaat nog steeds, maar sinds de 19e eeuw worden de mousserende wijnen uit de Limoux voornamelijk gemaakt volgens de méthode champenoise. De komst van de druivenvariëteiten chardonnay en chenin hebben ervoor gezorgd dat de Limoux tegenwoordig bij de top van mousserende wijnen hoort. Daarnaast heeft de Limoux ook zeer goede witte droge wijnen en goede rode wijnen die op vat gerijpt worden 

Filter