Het is al weer een hele tijd geleden, dat ik een bezoek bracht aan de Loire. Ik kwam er op een moment, dat zich juist een kleine ramp had voltrokken: restaurants wereldwijd hadden massaal bestellingen van de Bourgueil van ‘Les Brochoires’ geannuleerd. De export was dus werkelijk dramatisch gedaald. Een pandemie had zich meester gemaakt van de handel. Plotseling werd de eigenaar geconfronteerd met een afzetprobleem. Bijna onoplosbaar. of kon ik een handje helpen met één aankoop voor sterk gereduceerde prijs….?.
Bourgueil
In de tijd van mijn vader was het de traditioneel gemaakte wijn van de wijnmaker Druet. De huidige Bourgueil uit de wijngaard ‘Les Brochoires’ is een stuk moderner aangepakt: niet hard en tannineus dus al boeiend op jongere leeftijd. Een voordeel want importeurs hebben vaak niet het geduld of beschikken niet over kelders waarin het rijpingsproces moet plaats vinden. Bovendien, eerlijk is eerlijk, ook veel wijnliefhebbers willen niet wachten. Daarom waren we zo verheugd dat ‘Les Brochoires’ zich ook op jonge leeftijd uiterst aantrekkelijk presenteert. De wijngaarden liggen niet zo gek ver af van het wijndorpje Bourgueil . De werkwijze en filosofie van wijnmaken zijn de absolute tegenpool van wat Druet deed. Op het Domaine ‘Les Brochoires’ wordt altijd een cuvée gecreëerd, want er wordt slechts één Bourgueil geproduceerd. Gemaakt van jonge, oudere en oude stokken die niet gescheiden worden, en nooit houtrijping ondergaan. Alles rust in inox-vaten, maar het verrassende is dat de druivensoort Cabernet Franc -ook wel Breton genoemd- zich transformeert tot een uiterst toegankelijke rode wijn. Oud hoeft die dus niet te worden, maar ik stond verbaasd over de 2014-er die ik te proeven kreeg: wijn met een nog warme donkere kleur en een fijn boeket. ‘Die andere jaargang 2019, “ vertelt de eigenaar van ‘Les Brochoires’ met trots, ‘werd bij een internationale blindproeverij in 2020 bekroond door Gilbert & Gaillard met een gouden medaille.
In smaak modern...
Een bewaarpotentieel van meer dan 10 jaar heeft deze Bourgueil dus in ieder geval niet. Wel doet hij het hart van menig wijnkenner sneller kloppen en laat hij bij het proeven nog veel uitdrukkingen aan het reeds rijke vocabularium van lyrische bewoordingen toevoegen. Dat de Bourgueil bijzonder is en hier minder goed bekend, komt omdat hij veel en voornamelijk werd geschonken in de betere restaurants in Engeland. En Britten hebben een iets andere smaak dan “echte” Europeanen. Wie zichzelf en zijn beste vrienden wil verwennen zal dat ongewone graag voor lief nemen. Want al
proevend begrijpt men wat Rabelais bedoelde met zijn kenschets: ‘als van zijde’. In deze streek, waar men voor een paar eeuwen geschiedenis de hand niet omdraait, waar Karel de Grote kind aan huis was, en de geestelijkheid als peetvader optrad van de wijncultuur, is men trots op de specifieke en volmaakte ligging die het voortbrengen van zulke mooie wijnen mogelijk maakt. De wijnkelders, uit het poreuze tufsteen gehakt, zijn evenzovele en ideale opslagplaatsen voor het bewaren van de rode Bourgueil van het domaine ‘Les Brochoires’. In de fraaie keldergewelven lag de 2019-er te wachten op z’n afnemers, tot het desastreuze moment dat het coronavirus toesloeg. En zo onverwacht het virus ‘de kop op stak’, zo snel werd de eigenaar gedwongen zijn voorraad tegen sterk gereduceerde prijzen te verkopen.Thans heeft daarom deze gouden médaillewinnaar z’n weg gevonden naar Nederland. (Ter geruststelling: die eigenaar is nu ook tevreden) Eén ding is zeker: aan de Loire heeft de wijn altijd rijkelijk gevloeid. Want deze ‘wijn die het hart bekoort’ – zoals mijn devies luidt – zal ook als buitenbeentje uit de Loire in smaak en karakter bijdragen aan de geneugten des levens. Je ziet maar: ook tijdens een toevallig bezoekje aan de Loire kan een tegenslag omgezet worden in een buitenkansje qua prijs- kwaliteitsverhouding. Samen met enkele andere Franse wijnen komen zij in nevenstaand proefpakket.