De stille macht van de 'Petits Chateaux' | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De stille macht van de 'Petits Chateaux'

CHATEAU LA PIGOTTE TERRE FEU
12,95
9,95
48+ 9,65
144+ 8,88
Rode wijn
AOP Médoc (Bordeaux) 2015

Dat we te maken hebben met een groot oogstjaar wordt direct onthult door de fruitdominantie van deze wijn. Donkere fruittonen als bramen, kersen en cassis springen het glas uit. De smaak is daarbij typisch en klassiek, maar het valt op dat de wijn zich uiterst elegant presenteert voor een Medoc wijn. Niet alleen het top wijnjaar 2015 draagt daar aan bij, maar ook het opvallend grote aandeel merlot! Opmerkelijk is tevens hoe de houttonen het fruit ondersteunen.

CHATEAU LE BRETON
8,75
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
AOP bordeaux superieur 2016

Een uiterst elegante verschijning met een mooie klassieke Bordeauxneus van rijp rood fruit, tabak en koffie. De houtcomplexiteit ondersteund de merlot perfect en zorgt voor een wijn met veel fraîcheur en versmolten tannine. Op de hoger gelegen heuvels met een uitstekende zuidwest ligging (waar klei en kalk domineren) is er een rode bordeaux gecreëerd die niet veel onderdoet van zijn grotere en bekendere broeders /appellations. Verder is dit een schitterende maaltijdbegeleider die na de maaltijd ook op een plezierige manier kan worden doorgedronken! DOEN

CHATEAU ROUGIER
9,95
8,49
48+ 8,24
144+ 7,58
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
AOP Bordeaux rouge 2015

Tegenover de Médoc, aan de overkant van de Gironde ligt de wijngaard van Chateau Rougier. Deze wordt gerekend tot een van de ontdekkingen uit het oogstjaar 2015. Een echte klassieker met een dieprode kleur. Het parfum is goed voorzien van het rijpe fruit van de Merlot (60 % !) De zetting van de smaak is daardoor zacht en de wijn proeft zelfs romig met tevens een beetje vanille. De structuur van de smaak is goed en wordt gevormd door de Cabernet Sauvignon (25%), waarna rondingen en een zekere gulheid van de Merlot en Cabernet Franc het geheel afmaken.

Bordeaux is veruit het grootste kwaliteitswijngebied van niet alleen Frankrijk, maar van de hele wereld. Toch is er rond dit alles wel wat scheef. Het nieuws uit Bordeaux wordt doorgaans beheerst door de ‘grands crus’ Deze vormen echter een fractie van wat Bordeaux als geheel voortbrengt. Feitelijk wordt de dienst uitgemaakt door de ‘petits châteaux’. Stille machtige krachten waar Bordeaux mee voor de dag kan komen.

TRADITIE HANDHAVING

[node:title] Balancerend tussen triomf en rampspoed houden de propriétaires in Bordeaux angstvallig de nieuwe trends in de gaten. Duizenden kleinere wijnboeren, die met elkaar met handen en voeten gebonden zijn aan de eisen van de Appellation d'origine protégée (AOP) vormen een unieke visvijver voor de geïnteresseerde wijnliefhebbers. Enkele heb ik eruit gevist omdat zij afkomstige zijn uit zorgvuldig onderhouden wijngaarden, waar respectvol met de natuur wordt omgesprongen en vooral om hun onberispelijke traditionele kwaliteiten. Of zij nu afkomstig zijn uit de Médoc, Pauillac, Pomerol, Blay, Fronsac, Bourg, Graves of zomaar ontdekt zijn ergens in het grote Bordeaux gebied, weten zij met z’n alle dat hun wijnen zich onderscheiden door de overlevering van vakmanschap van generatie op generatie. En als, zoals wel gezegd, grote wijnen stammen uit de wijngaarden die uitkijken op stromend water, dan is de lotsbestemming wel buitengewoon gunstig in Bordeaux. Wereldwijd bekend om z’n karakteristieke wijnen, alom gevolgd en geapprecieerd door een trouwe groep volgers. Authenticiteit staat voorop en zij trekken zich dan ook niets aan van die trendy wijnen. Laatst, treffend getypeerd door mijn Belgische collega: zij zijn de trompetten, maar Bordeaux is de viool. Het unieke samenspel van de zon, de bodem en de mens, wordt soms op ondoorgrondelijke wijze ontladen. Smaakpapillen die het herkennen als: LES VRAIS BORDEAUX. Het kaft van het koren scheiden is verheven tot een alles omvattende proeverij met herkenning van de oorspronkelijke Bordeaux eigenschappen. Kansloos, in dit gezelschap, zijn dan ook de allemans vrienden. De VRAI Bordeaux onderscheidt zich namelijk moeiteloos in het typische Bordeaux karakter in smaak en ragfijne aroma’s….

VRAGEN DIE OPGEROEPEN WORDEN

[node:title] De werkelijke vragen zijn dan ook: wordt ie met de jaren beter? Is ie opdronk of kan ie beter nog eventjes blijven liggen? Vragen die ik me ter harte neem en waaruit mijn buffervoorraad is ontstaan voor de echte wijnliefhebber. Een kans die je niet graag aan je voorbij laat gaan. Zullen zij het overleefd hebben die oudjes uit de jaren 2002, 2004, 2005,2006,2009 ? Het antwoord hierop wordt gegeven door een groep onafhankelijke deskundige proevers, die een mondjevol wijn over hun tong laten rollen, uitspuwen en dan het type, het jaar en de herkomst opnoemen, zelfs tot op één bepaalde wijngaard nauwkeurig. Hun oordeel wordt door mij zeer gewaardeerd en wordt in plastische en soms nogal sensuele termen vervat. Zo worden de nieuwe aankopen van de wat jongere wijnen uit de top jaargangen 2015 en 2016 met grote groei mogelijkheden gekarakteriseerd als un vin qui a de la jambe, dus een wijn die stevig op z’n benen staat. De humor is spontaan, maar het talent van de proever vergt jaren om tot ontwikkeling te komen. Ik was in ieder geval zeer verheugd over de zeer positieve reactie over de oudjes-zie www.storms.nl- en de onlangs jongere aangekochte Bordeaux wijnen uit mijn buffervoorraad. Daarnaast zagen zij het als een buitenkansje om via mijn webshop de reeds belegen Bordeaux als begeleider voor het aankomend kerstdiner nu alvast te reserveren. De verkoop kan namelijk slechts in volgorde van binnenkomst plaats vinden. Immers de voorraden zijn zeer beperkt …….

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen