Chili | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Chili

Chili een nieuw wijnland met historie

“Chili is een plantenkas, waarvan God het dak is vergeten”. Het is de geliefde beeldspraak van de Chilenen om aan te geven hoe perfect de omstandigheden voor wijnbouw zijn. Toch is buurland Argentinië qua productie groter dan Chili. Chili is echter wel het toonaangevend wijnland geweest met betrekking tot kwaliteit en marketing . Hierdoor is het een schoolvoorbeeld van de succesvolle aanpak van het “nieuwe”wijnland dat z’n productie heeft afgestemd op de behoefte van de buitenlandse markt.

Chili is niet lang maar breed!

Ondanks dat Chili een lang land is, put de wijnbouw meer variatie uit de oost-west situatie dan de noord-zuidelijke ligging. Het microklimaat is enorm op het smalle stuk door de twee winden die er waaien. Een koude en droge wind, afkomstig van het gebergte en een koele, vochtige wind van de Stille Oceaan. Vandaar dat men vaak zegt “Chili is voor de wijnbouw niet lang, maar breed”.

Carmenère, het boegbeeld van Chili

De druivensoort Carmenère is het boegbeeld van Chili, zoals Pinotage voor Zuid-Afrika, Zinfandel voor Calafornië, Shiraz voor Australië en Malbec voor Argentinië. Toch is het een oud ras. Oorspronkelijk komt deze uit de Bordeaux, maar de gevoeligheid voor coulure (vruchtzetting verloopt niet evenredig door een te koud seizoen, waardoor een druiventros zowel rijpe als groene vruchten kan hebben)  heeft ervoor gezorgd dat hij niet opnieuw wordt aangeplant. In Chili is het klimaat echter perfect voor Carmenère; het levert er zachte, ronde wijnen met verfijnd fruit en een (groene) paprika toon. Bekendheid kwam echter pas begin jaren 90 toen men er na uitgebreid onderzoek achter kwam dat heel veel in Chili aangeplante “Merlot”eigenlijk Carmenère bleek te zijn….

De rijpe wijnen veroveren de wereld!

De grenzen gingen open en buitenlandse investeerders stroomden toe, in navolging van de Spaanse wijngigant Torres. Dit resulteerde in wijn afkomstig van eerder genoemde Franse druivenvariëteiten waar moderne fruitgedomineerde wijnen van worden gemaakt. Perfect geschikt voor de export naar de dorstige Westerse wereld. De krachtige rijpe wijnen zijn zeer de moeite waard en hebben daarom in enkele jaren de wereldmarkt veroverd!

Filter