Rheinhessen | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Rheinhessen

Rheinhessen, 1000 bergen in een rivierbocht

Het land van de duizend bergen ligt in de grote elleboog aan de Rijn. Het zuiden van de grote rijnbocht strekt zich uit over een golvend heuvellandschap. Vanuit dit punt is Rheinhessen een grote driehoek met de steden Bingen, Mainz en Worms. Een regio van deze grootte, trouwens de grootste van Duitsland, bied een rijke verzameling van wijnen.

Riesling maakt plaats

Riesling geeft de hoogste kwaliteiten, maar is in dit gebied ondergeschikt. Rheinhessen is vooral beplant met druiven als Merlot, Silvaner en Muller-thurgau.  Maar ook minder bekende druivensoorten als Rivaner, Mario-Muskat, Regent, Kerner, Dornfelder en Portugieser. Zelfs de Spätburgunder (Pinot Noir) is hier en daar aangeplant. Al deze druivensoorten voelen zich thuis op de rijke löss- en leembodems.

De betere wijnen zijn afkomstig van de kalkrijke lössbodems of uit de een smalle strook wijngaarden langs de Rijn. Deze strook is het zogeheten Rheinfront, ook wel Rheinterasse genoemd. De belangrijkste wijngemeente zijn hier, van noord naar zuid: Nackenheim, NIERSTEIN en Oppenheim. 

Duitse wijn en de problematiek rondom Liebfraumilch

De meest bekende Rheinhessische-wijn is afkomstig van het stadje Worms en draagt de amusante naam Liebfraumilch. De kwaliteit ervan loopt zéér uiteen omdat het aan het fatsoen van wijnmakers en -importeurs wordt overgelaten wat er in de flessen komt.

Deze ondoorzichtigheid heeft er mede voor gezorgd dat de Duitse wijn, in het algemeen, het decennia lang moeilijk heeft gehad en heeft moeten vechten tegen het imago van matige wijnen.

Zelfs nu denken veel wijnconsumenten direct aan de Liebfraumilch wanneer er over Duitse wijnen wordt gesproken. Door de grote vraag  naar deze zoete wijn is het productiegebied zelfs uitgebreid en mogen tegenwoordig ook  de gebieden Nahe en Rheinpfalz deze naam op hun etiket voeren.

De “echte”Liebfraumilch is altijd een Qualitätswein die een ‘liefelijke smaak’ moet bezitten en vervaardigd hoort te zijn uit meer dan één druivensoort. De hoogste kwaliteit komt van de  wijngaard Liebfrauenstift-Kirchenstuck. Ondanks de slechte naam van deze wijn is laatstgenoemde wel aan te bevelen om eens te proberen.

Filter