Domaine les hautes briguieres | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Domaine les hautes briguieres

PRESTIGE Domaine Les Hautes-Briguieres
11,75
9,50
48+ 9,22
144+ 8,48
Rode wijn
AOP Ventoux (Rhône) 2018

Afkomst van oude stokken (vieilles vignes) en daarmee direct duidelijk zuidelijk Rhone-syrah getypeerd. De neus wordt overheerst door donkerrood kersen- en bessenfruit en de zo typerende garrigue. Veel vlezig donker fruit, specerijen (zwarte peper, zoethout, jeneverbes) en significante tannine komen terug in de smaak. François Xavier Rimbert heeft daarbij de perfect balans gevonden in het houtgebruik d.m.v. een opvoeding van 8 maanden op Frans eiken. Hierdoor behoudt de syrah zijn markante frisheid.

PLENITUDE Domaine Les Hautes-Briguieres
13,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Rode wijn
AOP Ventoux (Rhône) 2019

Het vakmanschap van François Rimbert zorgt samen met een zeer kleine opbrengst (van slechts 28HL/ha !!) voor een ongekende basis van deze wonderlijke syrah (90%). Gelukkig hebben we te maken met een kleine wijnboer uit een minder bekend gebied waardoor het een liefelijke prijs betreft voor een ongekend mooie kwaliteit. In de neus veel spekkersen, blauwe en zwarte bessen, laurier en olijven. De mondinzet is soepel en warm met donkere fruittonen en zwarte peper en zoethout. Door het kleine aandeel grenacha en een opvoeding op foudres zijn de tannine afgerond.

DOMAINE DU PETIT ROMAIN RESERVE
8,95
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
Rode wijn
AOP Costières de Nîmes (Rhône) 2018

Aan de rand van het oude stadje Nimes liggen de wijngaarden van Domaine du Petit Romain. Met veel respect voor natuur, mens en milieu worden hier duurzame kwaliteitswijnen geproduceerd (onder de certificering Terra Vitis). Het mediteraanse temperament van dit meeste zuidelijke gebied in de Rhone valley wordt duidelijk getoond na het ontkurken van deze klassieker. Fruitigheid en kruidigheid wisselen zich speels af met de eikentonen (12 maanden). In de geur is de Syrah (50%) direct herkenbaar door de peper en de specerijen waarna hij zich subtiel presenteert in de smaak.

Een van de alleroudste- dus klassieke- wijngebieden van Frankrijk vindt men op de heuvelachtige uitlopers van de Mont Ventoux. De wijngaarden liggen vaak verscholen en zijn dan  alleen bereikbaar over moeilijk begaanbare paden. Als met een meesterhand ingebed tussen de bosrijke heuvels van het Zuid- Franse landschap. Hier bevinden zich ook de biologisch bewerkte wijngaarden van François-Xavier Rimbert.  Met liefde gecreëerd en van hoge komaf  zijn de wijnen van dit opmerkelijke Domaine, op ’n hoogte van 350 meter….

[node:title] Een lange geschiedenis verbindt het Domaine les Hautes Briguieres met de uitlopers van de berg. Niemand kan dat beter uitleggen dan François-Xavier Rimbert, een 45- jarige wijnboer met uitstekend gesitueerde wijngaarden op de zuidelijke helling. Zijn familie koestert het land  al meer dan 150 jaar, met groot respect voor de natuur. De hoogwaardige maar moeilijk te bewerken terrassen getuigen daarvan. Het landgoed, met een oppervlakte van 38 hectare, 350 meter boven de zeespiegel, is gezegend met een uitermate gunstig microklimaat en heeft wijngaarden van topniveau. De geologische samenstelling is ook perfect: kalksteen en klei, bedekt met kiezelsteen, vaak als keien verspreid over de wijngaarden! Het credo van de Rimberts luidt:  kleine handmatige BIO- oogst, sterk gereduceerde opbrengsten! De Ventoux van het Domaine les Hautes Briguieres is een selectie waaraan bovengemiddeld hoge eisen worden gesteld. In tegenstelling tot zijn “confrères” kan hij met gemak een vergelijking met de top van de Rhône aan. Een aparte vermelding verdienen de topselecties ‘PLÉNITUDE 2019’ en Francois Xavier RimbertPRESTIGE  2018 ‘ vanwege hun frappante karaktertrekjes uit de families GIGONDAS en  CHATEAUNEUF DU PAPE … De ondergrond -terroir- verschilt aanzienlijk per wijngaard maar de aanwezigheid van veel grote kiezelstenen is zeer opvallend bij een tiental percelen. Deze stenen – galets -  slaan de warmte overdag op om die ’s avonds weer aan de druivenstokken af te staan, waardoor de wingerd een hoge graad aan rijpheid krijgt. François heeft zichzelf stringente regels opgelegd: maximale opbrengst van 35 hectoliter per hectare en zorgvuldig  sorteren van de druiven vóór de gisting, de tri obligatoire. De vinificatiemethode  verschilt per wijn echter sterk . ‘PLÉNITUDE 2019’ is een fantastische rode wijn , die men moet  proeven om hem te kunnen waarderen. Hij roept bijvoorbeeld associaties op met een Chateauneuf du Pape. Uitsluitend geoogst in zeer kleine hoeveelheden – per hectare slechts 28 hl !-  onder perfecte klimatologische omstandigheden en uit kerngezond druivenmateriaal. Gezien het bijzondere jaar, maar ook vanwege de lovende internationale recensies, hield ik mijn hart vast of de beperkt beschikbare hoeveelheid wel voldoende zou zijn. Daarom wees er als de kippen bij…..Immers op=op.

Prestige 2018

[node:title] Ronduit een ontdekking ! Een oud en romantisch gezegde luidt, dat om een grote Ventoux  te maken de wijnstok diep in een ondergrond moet zitten, die bedekt is met kiezelstenen en aan  de ongerepte flanken van de berg moet liggen. Of dit echt waar is vertelt de geschiedenis niet. Maar zeker is dat  DOMAINE LES HAUTES BRIGUIERES aan deze kwalificaties ruimschoots voldoet. Men werkt er zoveel mogelijk  volgens de traditionele methodes, maar schuwt de moderne toepassingen niet als het zin heeft om de kwaliteit te verbeteren. De wijn gaat op barriques, waardoor formidabele wijnen ontstaan, die uitstijgen boven datgene wat de streek voortbrengt. Interessant en verbluffend tegelijkertijd was een proeverij van de PRESTIGE OOGST 2018 in drie fasen: direct uit het nieuwe vat, hetzelfde waarbij de wijn reeds éénmaal was overgestoken, en één keer uit een ouder vat. De verschillen waren zeer opmerkelijk. Het  oversteken bleek zelfs voor de jonge wijn van groot belang. Het effect: een volle rijke wijn met diep gewortelde smaakvariëteiten. Puur natuurlijk  en gul, nu al goed op dronk, wordt in de toekomst alleen maar interessanter. Samen heb ik ze verpakt in nevenstaand proefpakket waarbij in tegenstelling tot ‘PLÉNITUDE 2019’ de exclusieve ‘PRESTIGE 2018’ selectie voldoende voorradig is. Oppassen  geblazen dus, de voorraad van vooral van ‘PLÉNITUDE 2019’  is niet onuitputtelijk. Hij wordt immers slechts mondjesmaat geoogst  in uitzonderlijk goede oogstjaren…

Land: 
Wijngebied: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A  december '21 / januari  '22
69,30
54,80

inhoud:  6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Een van de alleroudste- dus klassieke- wijngebieden van Frankrijk vindt men op de heuvelachtige uitlopers van de Mont Ventoux. De wijngaarden liggen vaak verscholen en zijn dan  alleen bereikbaar over moeilijk begaanbare paden. Als met een meesterhand ingebed tussen de bosrijke heuvels van het Zuid- Franse landschap. Hier bevinden zich ook de biologisch bewerkte wijngaarden van François-Xavier Rimbert.  Met liefde gecreëerd en van hoge komaf  zijn de wijnen van dit opmerkelijke Domaine, op ’n hoogte van 350 meter….

Proefpakket B  december '21 / januari  '22
57,20
43,70

inhoud:  6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

De voedingsbodem in de Groencloof , in combinatie met uitzonderlijke micro-klimaatjes, is uniek voor Zuid Afrika. Hier omarmen de wijnstokken Pinotage en de Shiraz elkaar en produceren als het ware het levensbloed voor de nieuwe STORMS- boreling, de ’ETOILE’. Daar waar de bio-diversiteit enorm is, voelt de wijnstok zich thuis.

Proefpakket C december '21 / januari  '22
73,70
61,70

inhoud:  6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D december '21 / januari  '22
78,48
65,78

inhoud:  6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Wie niet aan wijn ruikt, neemt zichzelf bij de neus. Vooral bij het vineuze  ontdekken gaat de neus vóór de tong uit. Samen bespelen zij het gehemelte. Smaakpapillen brengen zij in opperste beroering. En dán komt het moment om jouw neusgierigheid op de proef te stellen en te belonen met ’n Storms Bio Kwaliteitswijn…… Daarom is dit wit kerstproefpakket ook zo uitdagend. Gevuld met dat andere neusje, je weet wel, dat van de zalm.