Bourgogne toevalstreffer verrast wijnwereld | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Bourgogne toevalstreffer verrast wijnwereld

TONNERRE Chavalier d'Eon  VIGNOBLE DAMPT
13,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Witte wijn
ac Bourgogne 2020

Pas in 2006 verkreeg Tonnerre zijn eigen appellation in Chablis. Door het beperkte aanbod is de bekendheid nog gering. Gunstig want voor iets meer dan 10 euro ben je in het bezit van een bijzondere fijnbesnaarde Chablis. Eerlijk, teder en met mooie minerale tonen. De kenmerkende rondheid van de chardonnay blijft echter aanwezig net als het exotische en witte fruit in het bouquet en smaak. Bij voorkeur serveren op 12 a 14 C. Prima bij de gastronomische specialiteiten uit de Bourgogne als escargots (slakken) en een heel scala van regionale kazen.

CHABLIS Brechain Vignoble Dampt
19,75
17,99
48+ 17,45
144+ 16,05
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
ac Chablis (Bourgogne) 2019

Een heer onder de Chablis wijnen! Zonder meer de meest verfijnde wijn ter wereld. Loepzuiver en uiterst elegant. Een stijlvolle Chablis met harmonische zuren en verfijnde mineraliteit die door zijn smeu?ge toon zich uiterst gebalanceerd presenteert. De beste omschrijving van het parfum is lentebloesem, rijpe druiven en wit pitfruit De smaak is levendig en bijzonder fris met grapefruit, appel en lichte vuursteen tonen. Zéér herkenbare Chablis, top!

CHABLIS Vieilles Vignes Vignoble Dampt
19,95
17,99
48+ 17,45
144+ 16,05
Witte wijn
ac Chablis (Bourgogne) 2022

De reputatie van Dampt als Chablis specialist komt duidelijk naar voren bij het proeven van deze speciale selectie die afkomstige is van oudste wijnranken. Menig 'gewone' Grand of Premier Cru uit de Chablis wordt hiermee van hun voetstuk geworpen... Ouderwetse klasse die de komende jaren een positieve ontwikkeling zal doorlopen. Licht goudgele kleur met een groene tint. In het aroma wisselt de typerende mineraliteit zich speels af met witte bloesem. Ook in de smaak is direct het traditionele Chablis karakter herkenbaar: (dominant) wit fruit, bloemen en citrus.

Eric en Emmenual Hervé werden onderscheiden met goud in Parijs met hun selectie Bourgogne wijnen. De Bourgognestreek blijft tot de verbeelding spreken. Persoonlijk raak ik er niet over uitgesproken en al zeker niet over haar grote witte wijnen op basis van de meest aangeplante druif ter wereld: de Chardonnay. De schaarste op de wereldmarkt zorgt echter vaak voor absurde prijzen!! De rijke historie en het ongekend grote aantal appellations die worden onderverdeeld in een lappendeken van AOC’s vormen ook nog wel eens een struikelblok. Zelfs voor mij als importeur is het vaak onmogelijk door de bomen het bos nog te zien. Echte verrassingen zijn zeldzaam omdat ‘van oudsher’ de oude garde de scepter zwaait. Die wijnelite regeert de beroemde wijngaarden in de Bourgogne met straffe hand. Gelukkig maar dat er enkele verrassingen op mijn pad kwamen; wellicht doen die de gevestigde namen trillen op hun grondvesten. Kortgeleden en per toeval ontdekte ik  namelijk één nieuwe opkomende ster uit de Bourgogne, uit een nauwelijks bekende herkomstbescherming. Het is de jonge ‘ Appellation Bourgogne Tonnerre Contrôlée ‘ die ruim 13 jaar geleden is toegekend. De Tonnerre ligt in het noordelijke departement Yonne, niet ver van Chablis. De AOC is van toepassing op zes gemeenten, waaronder de naamgever Tonnerre, en geldt uitsluitend voor witte wijnen met een maximale opbrengst van 55 hectoliter per hectare. Zo blijft het deze keer niet bij  oude Kerngezonde Chardonnay van onberispelijke kwaliteit. bekenden, maar wil ik de echte wijnliefhebber verrassen met  ontdekkingen die heel veel te bieden hebben dankzij hun fluweelzachte  smaakvariaties …..

“stille wateren hebben diepe gronden” De ster…………

[node:title] De wijnmakers Eric, Emmanuel en Hervé van DOMAINE DAMPT maken bij de eerste kennismaking een ietwat verlegen indruk. Hun wijnen lijken die karaktertrek ook te hebben:  even terughoudend, maar na korte tijd tonen zij al hun charmes en kwaliteiten. Op een zo intense en mooie manier dat je weer beseft hoe fantastisch een Chablis kan zijn. De verschillende terroirs komen goed naar voren in het portofolio van Domaine Dampt. Bewust wordt er gekozen om zeer weinig hout te gebruiken tijdens de opvoeding. Dat de wijnen complexer en completer worden met flesrijping spreekt voor zich, maar ook in hun jonge jaren weten ze de wijnliefhebber te charmeren. Samengevat kan men stellen dat Domaine Dampt over zeer talentrijke wijnmakers beschikt die pure wijnen met diepgang en structuur maken. Zij behoren ongetwijfeld tot de beste en meest gerespecteerde wijnmakers als het op het creëren van de echte terroirwijnen aankomt. Liefde voor het vak domineert in hun natuurzuivere selectie: Chevalier d’Eon, Chablis Veilles Vignes, Chablis Bréchain, Chablis Premier Cru Les Fourneaux en  Chablis Grand Cru les Preuses. Uit dezelfde familie, maar met karakteristieke trekjes waarin verschillen in de mineraalrijke voedingsbodems herkenbaar zijn. Moeder aarde mag blij zijn met de gewortelde ondergrondse omhelzing. Er is trouwens nog één andere witte wijn waarbij de vuurstenen ondergrond een terroirwijn voortbrengt, maar dit keer à la Sancerre! Het enige gebied in de Bourgogne waar Sauvignon Blanc mag worden verbouwd met de Appellation Bourgogne Saint Bris ContrÔlée. Zie www.storms.nl/wijnen/saint-bris-sauvignon-blanc-vignoble-dampt

Land: 
Druivenras: