Maipo Valley | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Maipo Valley

Geen aanvullende info over Maipo Valley beschikbaar.
Filter

De bakermat van de Chileense wijnen

De Chileense wijnbouw is van oudsher geconcentreerd in Central Valley. Central Valley ligt in het midden van het land en omvat grote wijngebieden als Maipo, Cachapoal, Colchagua, Curico en Maule. De gebieden produceren ruim 80% van de Chileense wijnproductie, waarbij ook nog eens een kleine 90% van alle Chileense rode wijnen hier vandaan komen.

Maipo valley is in Chili het gebied met het langste wijnbouwverleden, de eerste druivenplanten werden rond Santiago geplant bij de stichting van de stad in de jaren rond medio 1500. Echter in begin van de 19e eeuw begon de wijnbouw zich hier aanzienlijk uit te breiden, als een gevolg van het feit dat ondernemende Chilenen veel verdienden aan de minerale rijkdom uit de Atacama-woestijn. In Maipo bevindt zich dan ook de eerste commerciële wijngaard, in Quebrada de Macul, met de Paisdruif. Ook raakte het reizen naar Frankrijk in zwang en maakten zij kennis met Franse wijnstokken. Door deze reden zijn er in Chili veel Franse druivenrassen aangeplant. De wijngaarden van Concha Y Toro, Viña Cousiño Macul en Santa Rita werden in deze periode aangeplant en zijn tot op de dag van vandaag belangrijke namen in de Chileense wijnindustrie.

Het gebied Maipo bevindt zich rond de hoofdstad Santiago en is daarmee het centrum van de druiventeelt en wijnhandel. De regio kan grofweg worden onderverdeeld in drie gebieden: Alto Maipo, Central Maipo en Maipo Bajo.

Alto Maipo
De wijngaarden van Alto Maipo lopen langs de oostelijke rand van het Andesgebergte, waar ze profiteren van de ligging op hoogte (van 400-750 meter boven zeeniveau). Op deze hoogte wordt overdag de warme zon gevolgd door koudere nachten, die de rijping vertragen. Dit verlengt het groeiseizoen, wat leidt tot druiven met meer evenwicht tussen rijpheid en zuurgraad. De colluviale bodems van Alto Maipo (die na verloop van tijd uit de bergen zijn ontstaan door de zwaartekracht in tegenstelling tot rivieren) zijn rotsachtig en vrij goed waterdoorlatend. Deze worden als uitstekend beschouwd voor de wijnbouw: de wijnstokken moeten harder werken om water uit de grond te krijgen en dus hun energie steken in het produceren van kleinere bessen met een hoge concentratie aan suikers en zuren. Alto Maipo, dat de subregio's Puente Alto en Pirque omvat, is het meest prestigieuze wijnbouwgebied van Maipo. Hier zijn de wijngaarden van gerenommeerde producenten (o.a. Almaviva, Don Melchor) gesitueerd evenals van het wijnhuis van Viño Marty van wijnmaker Pascal Marty (waarvan de wijnen door Wijnkoperij Storms geïmporteerd worden). 

Central Maipo
Central Maipo is het lager gelegen gebied net ten westen van Alto Maipo, rond de steden Paine en Buin (ten zuiden van Santiago). Het klimaat is hier iets warmer dan in Alto Maipo, en de bodems zijn meer klei gedomineerd en daardoor ook vruchtbaarder, hetgeen dus ook leidt tot een wat minder verfijnde wijnstijl. Cabernet Sauvignon is nog steeds de meest geteelde druivensoort, maar er zijn ook aanzienlijke aanplant van Carmenère-wijnstokken, aangezien het warmere klimaat zeer geschikt is voor deze iconische Chileense druivensoort. De wijnen uit Central Maipo hebben meer karakter en body, tevens bevatten ze meer tannines, dan de wijnen uit Maipo Bajo.

Maipo Bajo
Of lager Maipo concentreert zich op de steden Talagante en Isla de Maipo(ten zuid-westen van Santiago). De wijnindustrie houdt zich hier meer bezig met wijnmaken dan met druiventeelt. Hoewel er maar een paar wijngaarden zijn, zijn er veel wijnmakerijen (o.a. De Martino en Undurraga) die wijnen maken met druiven uit het hele land. Als er druiventeelt plaatsvindt dan is dit altijd in de buurt van de Maipo-rivier, daar de koele bries mesoklimaten creëert die geschikt zijn voor het telen van witte druivensoorten, maar ook voor Cabernet Sauvignon. De wijnen uit Pacific Maipo zijn soepel en fruitig en kunnen het beste jong gedronken worden.

Door het uitzonderlijk droge klimaat is het in Chili toegestaan om irrigatie toe te passen. Hiervoor zijn kanalen gegraven, die het smeltwater uit het Andesgebergte aanvoeren. Tegenwoordig wordt dit op een moderne manier gedoseerd door drip-irrigation (druppelirrigatie). Het klimaat is in het algemeen mediterraan, met droge zomers en regenachtige winters. Het smeltwater van de Andes zorgt in droge periodes voor voldoende water. 

Men vindt in Maipo overwegend de bekende rode druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon(bijna 60%), Merlot, Syrah (beide bijna 10%) en Carmenère (ruim 7%). De wijnen zijn klassiek en vooral de Cabernet Sauvignon heeft een constante hoge kwaliteit. De Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn qua hoeveelheid identiek (beide ca. 7%) de belangrijkste voor de witte variëteiten, al worden beter resultaten elders in Chili gerealiseerd! 

Santé 

Alex@Storms.nl    www.Storms.nl