Proeven doen we wij met al onze zintuigen, maar het oor leggen we uitsluitend ten luister bij het ontkurken van Champagne of mousserende wijn. Als er geproefd wordt met onze oren wil dat eerder zeggen dat we achter trends aanhobbelen of dat we ons blind staren op bekende namen. Trends resulteren vervolgens in volledig op de hol geslagen prijzen die ook nog eens aangejaagd worden door de opkomende economieën. U begrijpt ‘’vast en zeker” wel dat mijn oren daar niet naar staan! En ja, goede wijn heeft een bepaalde prijs, maar dat wil niet zeggen dat een fraai alternatief niet een gelijkwaardig kwaliteitsniveau kan voortbrengen. Bourgognes zijn de laatste jaren schrikbarend duur geworden. Té duur durf ik te zeggen. Het is het gevolg van sterk gereduceerde oogsten vanwege erbarmelijk slechte weersomstandigheden. Daarnaast speelt ook het marktmechanisme een rol, waarbij een grote vraag bij een klein aanbod de prijzen opdrijft. De Bourgogne oogst blijft klein, maar de vraag neemt alsmaar toe. In de Bourgogne kun je dan ook dikwijls de redenering horen: wij verkopen steeds méér Bourgogne in steeds kleinere hoeveelheden. The happy few betaalt gewoon veel te hoge prijzen!! Voor mij is het daarom een uitdaging om op zoek te gaan naar enigszins betaalbare witte wijnen ‘à la Bourgogne’ waarbij we de allerlekkerste en puurste smaak van de meest populaire druif ter wereld in het zonnetje zetten. U bent van harte welkom om uw zintuigen in opperste tevredenheid te brengen.
CHARDONNAY
Gelukkig doet de Chardonnay het goed in verschillende terroirs en klimaten (zolang het maar niet te vochtig is). De uitdaging ligt in het selecteren van de kwaliteiten die de reputatie van de Chardonnay waarmaken! Een prijswaardige Chardonnay voor memorabele momenten is evenwichtig, vol en krachtig, met mooie zuren en een complex palet wat ook nog eens een natuurlijke concentratie en lengte herbergt. Ons doel: de karakteristieke eigenschappen te benaderen of zelfs te evenaren van de wereldbekende Bourgogne. Hierbij is het herbergen van natuurlijke concentratie en lengte vanzelfsprekend. De grote kracht zit ‘m daarbij in de neus! Elk jaar, direct na de oogst, vindt de voorselectie plaats waarbij we op zoek gaan naar het beste van het beste. Met mijn proefglas in de hand, kelder in kelder uit, proeven, monsters meenemen, opties nemen, toeslaan…. en kopen. Blindproeverijen zijn hier getuigen van waarbij de à la Bourgogne versies ruimschoots als winnaars uit de bus kwamen. Je zou kunnen zeggen dat mijn neus z’n werk goed gedaan heeft. Onverwacht en verrassend waren daarbij de Chardonnay’s uit centraal Europa. Bulgarije, als gangmaker en als opkomende ster bij uitstek. Fluweel zacht en precies zoals Chardonnay van topniveau zou moeten zijn. Op hoger plan terechtgekomen dragen zij bij in kwaliteit en klasse. Een onbekende wijnwereld waartoe ik me bijzonder aangetrokken voel. Verdraaid lekker en dus moeilijk te weerstaan in prijs en kwaliteit….
IETS OVER DE OORSPRONG
De etymologie van Chardonnay verwijst naar de Latijnse term Cardonnacum; de plaats waar distels (chardons in het Frans) groeien. Er is echter een meer voor de hand liggende verklaring die terug te brengen is naar het Franse dorpje Chardonnay in de Mâconnais. Hier groeiden vroeger de Pinot Noir en de uitgestorven Gouais Blanc. Deze 2 druivensoorten hebben d.m.v. kruisbestuiving de geboorte van Chardonnay verwezenlijkt aldus onderzoek van de Universidad San Ignacio de Loyola in Spanje die de vingerafdruk/DNS van de Chardonnay heeft onderzocht. Wereldberoemdheden zijn hieruit geboren zoals Montrachet Romanee Conti, Meursault en vele andere witte Bourgognes . Geen wonder dat de oorspronkelijke Chardonnay wijnstokken bepalend zijn voor de loepzuivere creatie van onze nieuwe ontdekkingen. De Chardonnay van winery Medi Valley is zo’n afstammeling. Hij verheugt zich daarom op uw proef op de tong…Immers u bent de echte witte Bourgogne wijnliefhebber.