Op zoek... naar een Chardonnay voor memorabele momenten | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Op zoek... naar een Chardonnay voor memorabele momenten

CLUSTER CHARDONNAY domaine boyar
€8,95
€6,50
48+ €6,30
144+ €5,80
Witte wijn
Sliven Region 2019

Gracieus, weelderig en verfijnd 'bloesem' bouquet. Geconcentreerd, delicaat en lang van smaak. Een genuanceerde kanjer die eerder aan een ouderwetse witte klasse Bourgogne doet denken. Volledig in balans. In alle facetten perfect verzorgd. Het weelderig bouquet van de volrijpe chardonnay is een weerspiegeling van kalkrijke terroir. Fruitrijk, zacht boterig en mollig van smaak. Een mond vol rijpe rondeur. Fraai ontwikkelde chardonnay met lengte en diepgang. Deze Cluster Chardonnay van Domaine Boyar is van hoog niveau maar wel voor een belachelijk lage prijs

A GOOD YEAR CHARDONNAY
€9,95
€6,95
48+ €6,74
144+ €6,20
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
thracian Valley 2019

Deze Chardonnay heeft geen verdere toelichting nodig. Zeker niet als de wijze zo klassiek is dat de kenmerken van Chardonnay direct waarneembaar zijn. Pure neus met peer, mango en ananas. De smaak is rond en romig met een licht vanilletoon door de houtopvoeding van 3 maanden. Mooi in balans met een medium body en een frisse toets (vooral de verkwikkende jeugdige frisheid laat momenteel een onvergetelijke smaak impressie achter. Nu goed herkenbaar! Een droge witte wijn met een glimlach naar z'n beroemde confrère Saint Véran uit de Bourgogne. Zeer goed bewaar potentieel!

WHITE STALLION angelus estate
€14,99
€11,95
48+ €11,59
144+ €10,66
Witte wijn
thracian Valley 2019

Meursault, Condrieu of wellicht een grote witte Bordeaux? Menig wijnliefhebber wordt op het foute been gezet als de zware fles wordt onthuld! Bulgarije? Dit soort kwaliteiten komt men van oudsher uitsluitend tegen in Frankrijk. Toch heeft deze wijn dezelfde allure, maar is wel minimaal 50% voordeliger! In het primaire aroma herkent u bloemen (jasmijn), citrus en appel welke worden ondersteund door de opvoeding van 3 maanden nieuw Frans eiken. Hieruit komen aroma's en smaken voort als hazelnoot, honing en karamel welke door flesrijping nog eens extra versterkt zullen worden.

Ontkurk ouderwetse klasse!! Proeven doen we wij met al onze zintuigen, maar het oor leggen we uitsluitend ten luister bij het ontkurken van Champagne of mousserende wijn. Als er geproefd wordt met onze oren wil dat eerder zeggen dat we achter trends aanhobbelen of dat we ons blind staren op bekende namen. Trends resulteren vervolgens in volledig op de hol geslagen prijzen die ook nog eens aangejaagd worden door de opkomende economieën. U begrijpt ‘’vast en zeker” wel dat mijn oren daar niet naar staan!  En ja, goede wijn heeft een bepaalde prijs, maar dat wil niet zeggen dat een fraai alternatief niet een gelijkwaardig kwaliteitsniveau kan voortbrengen. Bourgognes zijn de laatste jaren schrikbarend duur geworden. Té  duur durf ik te zeggen. Het is het gevolg van sterk gereduceerde oogsten vanwege erbarmelijk slechte weersomstandigheden. Daarnaast speelt ook het marktmechanisme een rol, waarbij een grote vraag bij een klein aanbod de prijzen opdrijft. De Bourgogne oogst blijft klein, maar de vraag neemt alsmaar toe. In de Bourgogne kun je dan ook dikwijls de redenering horen: wij verkopen steeds méér Bourgogne in steeds kleinere hoeveelheden. The happy few betaalt gewoon veel te hoge prijzen!! Voor mij is het daarom een uitdaging om op zoek te gaan naar enigszins betaalbare witte wijnen ‘à la Bourgogne’ waarbij we de allerlekkerste en puurste smaak van de meest populaire druif ter wereld in het zonnetje zetten. U bent van harte welkom om uw zintuigen in opperste tevredenheid te brengen.

CHARDONNAY

Loepzuivere creaties afkomstig van afstammelingen uit de Bourgogne. Gelukkig doet de Chardonnay het goed in verschillende terroirs en klimaten (zolang het maar niet te vochtig is). De uitdaging ligt in het selecteren van de kwaliteiten die de reputatie van de Chardonnay waarmaken! Een prijswaardige Chardonnay voor memorabele momenten is evenwichtig, vol en krachtig, met mooie zuren en een complex palet wat ook nog eens een natuurlijke concentratie en lengte herbergt. Ons doel: de karakteristieke eigenschappen te benaderen of zelfs te evenaren van de wereldbekende Bourgogne. Hierbij is het herbergen van natuurlijke Bewerken van de wijnvelden!! concentratie en lengte vanzelfsprekend. De grote kracht zit ‘m daarbij in de neus! Elk jaar, direct na de oogst, vindt de voorselectie plaats waarbij we op zoek gaan naar het beste van het beste. Met mijn proefglas in de hand, kelder in kelder uit, proeven, monsters meenemen, opties nemen, toeslaan…. en kopen. Blindproeverijen zijn hier getuigen van waarbij de à la Bourgogne versies ruimschoots als winnaars uit de bus kwamen. Je zou kunnen zeggen dat mijn neus z’n werk goed gedaan heeft. Onverwacht en verrassend waren daarbij de Chardonnay’s uit centraal Europa. Bulgarije, als gangmaker en als opkomende ster bij uitstek. Fluweel zacht en precies zoals Chardonnay van topniveau zou moeten zijn. Op hoger plan terechtgekomen dragen zij bij in kwaliteit en klasse. Een onbekende wijnwereld waartoe ik me bijzonder  aangetrokken voel. Verdraaid lekker  en dus moeilijk te weerstaan in prijs en kwaliteit….

IETS OVER DE OORSPRONG

[node:title] De etymologie van Chardonnay verwijst naar de Latijnse term Cardonnacum; de plaats waar distels (chardons in het Frans) groeien. Er is echter een meer voor de hand liggende verklaring die terug te brengen is naar het Franse dorpje Chardonnay in de Mâconnais.  Hier groeiden vroeger de Pinot Noir en de uitgestorven Gouais Blanc. Deze 2 druivensoorten hebben d.m.v. kruisbestuiving de geboorte van Chardonnay verwezenlijkt aldus onderzoek van de Universidad San Ignacio de Loyola in Spanje die de vingerafdruk/DNS van de Chardonnay heeft onderzocht. Wereldberoemdheden zijn hieruit geboren zoals Montrachet Romanee Conti, Meursault en vele andere witte Bourgognes . Geen wonder dat de oorspronkelijke Chardonnay wijnstokken bepalend zijn voor de loepzuivere creatie van onze nieuwe ontdekkingen. De Chardonnay van winery Medi Valley is zo’n afstammeling. Hij verheugt zich daarom op uw proef op de tong…Immers u bent de echte witte Bourgogne wijnliefhebber.

Druivenras: 

Proefpakket

4 producten
Proefpakket C oktober/ november  '20
€67,78
€50,80

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D oktober/ november  '20
€84,88
€66,78

inhoud: 4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket A oktober/ november  '20
€65,70
€49,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B oktober/ november  '20
€61,48
€43,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort