Van de ongeveer 100 verschillende druivensoorten die verbouwd worden in Duitsland is de Riesling druif de beste en tevens de meest populaire bij de Duitse wijnmakers. Het grootste rieslinggebied van Duitsland is de Pfalz met ongeveer 5460 hectare gevolgd door de Mosel met 5390 ha. Maar ook in Rheinhessen (met name in het gebied Niersteiner) worden uitstekende resultaten geboekt.
Een koeler klimaat haalt het beste uit de Riesling druif waardoor hij als geen ander tot zijn recht komt in Duitsland. Uiteindelijk resulteert dit in evenwichtige wijnen met een schitterende balans tussen zuren en het kenmerkbare zoet gehalte.
Kortom; Riesling levert delicate wijnen met veel frisheid en elegantie en een magistraal bouquet. Doordat de Riesling van nature een hoge zuurgraad heeft kan men hem (mits goed gemaakt en bewaard) jaren laten ouderen. In zijn jonge jaren heeft de wijn subtiele fruittonen in zijn geur en smaak van appel of perzik met frisse zuren.
Oudere Rieslings ontwikkelen hun mineraliteit en hebben dikwijls een petroleum toets. Riesling is verder geschikt om strak droge wijnen te maken, maar eveneens edel zoete wijnen!