Duizenden jaren geleden introduceerden de Grieken wijnbouw in dit stukje Europa. De nazaten van die pioniers kom je nu nog tegen. En wat voor nazaten! Nog nooit ontmoette ik wijnboeren zo vriendelijk, zo behulpzaam. Niet voor niets wordt er gezongen: “An der schönen, blauen Donau” . Want er heeft zich nogal wat wijnplezier afgespeeld aan de oevers van de bijna langste rivier van Europa. Op z’n reis van maar liefst 2850 kilometer heeft hij vruchtbare sporen achtergelaten, om uitgeput te arriveren in de Zwarte Zee. Hier vindt u, op de uitlopers van de oostelijke Karpaten en een eerder afgezet oergesteente, een opmerkelijk onbekend wijngebied. Beplant met welhaast bijna onuitspreekbare druivenrassen zoals Feteasca Neagra, Negru de Dragasani, Barbeasca Neagra en Feteasca Regale. De wijngaarden worden omarmd door het Viişoara-woud en eeuwenoude eiken bewaken hier het ecosysteem. Zo is er een duurzaam want evenwichtig microklimaat ontstaan dat weldadig is voor het milieu- en voor de productie van natuurzuivere wijnen. Als één wijnhuis uit dit onbekend stukje Europa de wijnwereld moeiteloos gaat veroveren dan is het wel ‘ Dropia Wines’ met z’n selectie van rassen van weleer. Vriendelijke geprijsd en echt een Ode aan….
Dropia Wines sinds 1997
De eigenaar van Dropia Wines is ervan overtuigd dat het mogelijk is dit prachtige natuurgebied volkomen intact te laten met respect voor eeuwenoude tradities van het wijnmaken. En bovendien een gezond, rendabel en bovenal respectabel wijnhuis in stand te houden. De oude rassen werden gekoesterd, jonge aanplant volgde op nieuw verworven stukken grond. Thans beslaat Dropia Wines 250 hectare in Insuratei, verdeeld over vijf wijngaarden met een variatie aan oeroude rassen. Het familiebedrijf is onder leiding van George Neacsu en z’n vrouw Mai Ahn ook heel innovatief. Bij voorbeeld: onder de akkers liggen sensoren die informatie verstrekken over bodemgesteldheid en vochtigheidsgraad. Zo nodig stijgt er een drone op om wijnmaker George- tevens vineyard manager- in staat te stellen van boven te inspecteren en zelfs werk uit te voeren. En dan heb ik het nog maar alleen over de wijngaarden. Ook het productieproces is moderner dan modern. Dat is mede te danken aan de technische kennis en de supervisie van een uitstekende Italiaanse oenoloog, Stefano . Kosten worden niet gespaard, hij beschikt over het beste van het beste materiaal. Of het nu om persen gaat, het systeem van fermentatie of om vaten van Frans eiken. Bij Dropia Winery wordt alles op alles gezet om hoge kwaliteit te leveren. Ook wat de Ode aan…… betreft, zetten zij hun concurrentie qua prijs en kwaliteit moeiteloos in de schaduw. Het is verbazingwekkend dat zo’n ex- communistisch land als Roemenië de sprong naar de top van betaalbare wijnen met succes heeft kunnen maken. Het juk van het collectief is afgeworpen, Dropia Winery zindert van energie en heeft z’n plekje tussen al de andere ‘Storms-ontdekkingen’ terecht gevonden!
ODE AAN….. drijfveer
De keuze uit de beschikbare druivensoorten is gericht op onberispelijke kwaliteit, dus worden hoge eisen gesteld. De selectie Ode aan…. moet voorbeeldig zijn en dient als inspiratie om bijna vergeten druivensoorten nieuw leven in te blazen. Selecties, waarbij respectvol met de natuur omgesprongen wordt, verdienen hierbij mijn absolute voorkeur. Volbloedrassen die een zuivere weerspiegeling zijn ‘in smaak en karakter’ van de grondgesteldheden en druif. Veelal geoogst in microklimaten, ooit ontdekt door onze verre voorouders. Oeroude rassen die in de vergetelheid zijn geraakt. Kortom, een ode aan rode en witte wijnen met onvergetelijke karakters die de ‘de tand des tijds’ hebben doorstaan. Bedoeld voor een selecte groep wijnkenners.. Wijngaarden met ’n eigen herkomstbescherming ‘Insuratei’ in de Donaudelta, hebben een hogere gemiddelde temperatuur dan de andere wijnbouwgebieden langs de oevers van de Donau, met weldadige microklimaten. Een prachtig landschap; hier loopt de 45e breedtegraad naar het noorden over de roodachtige glooiïngen die je eerder zou verwachten in Bordeaux en Piëmont.