Nazaten van...bestieren Donau wijngaarden | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Nazaten van...bestieren Donau wijngaarden

ODE AAN... Babeasca Neagra DROPIA
€7,50
€5,75
48+ €5,58
144+ €5,13
Rode wijn
Terase Danubiene 2019

Wordt al meer dan 2000 jaar verbouwd en zal zeker de wereld
veroveren door z’,,,,n ongecompliceerde smaak en karakter.
De druif is gul met complexe aroma’,,,,s waarbij de vlierbes en rode bes
alom aanwezig zijn. Stijlvol in smaak met goede verfrissende zuurgraad
Hints van kaneel en droge bloemen, kortom óok een kanjer voor de minder
getrainde smaakpapillen.

ODE AAN... Feteasca Regala-Riesling DROPIA
€7,50
€5,75
48+ €5,58
144+ €5,13
Witte wijn
Terase Danubiene 2019

Ode.. aan de wijndruif van weleer !! De regale -letterlijke vertaling ‘,Prinsessedruif- ia een ras uit de jaren 30 van de vorige eeuw en wordt gecombineerd met Riesling. Subtiele zuurgraad, iets van kweekpeer waarbij de aromatische toonhoogte afkomstig is van de Feteasca Regale. Tropisch fruit, ananas papaya en frisse citrus. Echt een Prinsesje onder de druiven met geheel eigen karakter met een knipoog naar de smaakpapillen van de gevorderde en aankomende wijnliefhebbers.

ODE AAN... feteasca neagra VINARTE
€7,70
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Rode wijn
Terase Danubiene 2018

Ode aan de wijnen van weleer!! Karakteristieke rode wijn van onbekende maar zeer interessante druiven genaamd de feteasca neagra &amp, negru de dragasani. Bij de eerste ontmoeting komt een zeer verfijnde balans tussen fruitige en kruidige tonen je tegenmoet. Daarin is eenvoudig een rijk scala aan cassis, kersen en vlierbessen te ontdekken waarbij de specerijen en een typisch pepertje het geheel compleet maken! De mooie frisse afdronk die in de jonge jaren soepel en vriendelijk is zal complexer worden naarmate ze ouderen. Zeldzaam en om deze reden alleen al het ontdekken waard!

Dropia Winery - op niets wordt bespaard om kwaliteit te leveren- Duizenden jaren geleden introduceerden de Grieken wijnbouw  in dit stukje Europa. De nazaten van die pioniers kom je nu nog tegen. En wat voor nazaten! Nog nooit ontmoette ik wijnboeren zo vriendelijk, zo behulpzaam. Niet voor niets wordt er gezongen: “An der schönen, blauen Donau” . Want er heeft zich nogal wat wijnplezier afgespeeld aan de oevers van de bijna langste rivier van Europa. Op z’n reis van maar liefst 2850 kilometer heeft hij vruchtbare sporen achtergelaten, om uitgeput te arriveren in de Zwarte Zee. Hier vindt u, op de uitlopers van de oostelijke Karpaten en een eerder afgezet oergesteente, een opmerkelijk onbekend wijngebied. Beplant met welhaast bijna onuitspreekbare druivenrassen zoals Feteasca Neagra, Negru de Dragasani, Barbeasca Neagra en Feteasca Regale. De wijngaarden worden omarmd door het Viişoara-woud en eeuwenoude eiken bewaken hier het ecosysteem. Zo is er een  duurzaam want evenwichtig microklimaat ontstaan dat weldadig is voor het milieu- en voor de productie van natuurzuivere wijnen. Als één wijnhuis uit dit onbekend stukje Europa de wijnwereld moeiteloos gaat veroveren dan is het wel ‘ Dropia Wines’ met z’n selectie van rassen van weleer. Vriendelijke geprijsd en echt een Ode aan….

Dropia Wines sinds 1997

Italiaanse oeneloog Stefano -supervisor en consulting- De eigenaar van Dropia Wines is ervan overtuigd dat het mogelijk is dit prachtige natuurgebied volkomen intact te laten met respect voor eeuwenoude tradities van het wijnmaken. En bovendien  een gezond, rendabel en bovenal respectabel wijnhuis in  stand te houden. De oude rassen werden gekoesterd, jonge aanplant volgde op nieuw verworven stukken grond. Thans beslaat Dropia Wines 250 hectare in Insuratei, verdeeld over vijf wijngaarden met een variatie aan oeroude rassen. Het familiebedrijf is onder leiding van George Neacsu  en z’n vrouw Mai Ahn ook heel innovatief. Bij voorbeeld: onder de akkers liggen sensoren die informatie verstrekken over bodemgesteldheid en  vochtigheidsgraad. Zo nodig stijgt er een drone op om wijnmaker  George- tevens vineyard manager- in staat te stellen van boven te inspecteren en zelfs werk uit te voeren. En dan heb ik het nog maar alleen over de wijngaarden. Ook het productieproces is moderner dan modern. Dat is mede te danken aan de technische kennis en de supervisie van een uitstekende Italiaanse oenoloog, Stefano . Kosten worden niet gespaard, hij  beschikt over het beste van het beste materiaal. Of het nu om persen gaat, het systeem van fermentatie of om vaten van Frans eiken. Bij Dropia Winery wordt alles op alles gezet om hoge kwaliteit te leveren. Ook wat de Ode aan…… betreft, zetten zij hun concurrentie qua prijs en kwaliteit moeiteloos in de schaduw. Het is verbazingwekkend dat zo’n  ex- communistisch land als Roemenië de sprong naar de top  van betaalbare wijnen met succes heeft kunnen maken. Het juk van het collectief is afgeworpen, Dropia Winery zindert van energie en heeft z’n plekje tussen al de andere ‘Storms-ontdekkingen’ terecht gevonden!

ODE AAN….. drijfveer

Eigenaar wijnmaker George - tevens vineyard manager- De keuze uit de beschikbare druivensoorten is gericht op onberispelijke kwaliteit, dus  worden hoge eisen gesteld. De selectie Ode aan…. moet  voorbeeldig zijn en dient als inspiratie om bijna vergeten druivensoorten nieuw leven in te blazen. Selecties, waarbij respectvol met de natuur omgesprongen wordt, verdienen hierbij mijn absolute voorkeur. Volbloedrassen die een zuivere weerspiegeling zijn ‘in smaak en karakter’ van de grondgesteldheden en druif. Veelal geoogst  in microklimaten, ooit ontdekt door onze verre voorouders. Oeroude rassen die in de  vergetelheid zijn geraakt. Kortom, een ode aan rode en witte wijnen met onvergetelijke karakters die de ‘de tand des tijds’ hebben doorstaan. Bedoeld voor een selecte groep wijnkenners.. Wijngaarden met ’n eigen herkomstbescherming ‘Insuratei’ in de Donaudelta, hebben een hogere gemiddelde temperatuur dan de andere wijnbouwgebieden langs de oevers van de Donau, met weldadige microklimaten. Een prachtig landschap; hier  loopt  de 45e breedtegraad naar het noorden over de roodachtige glooiïngen die je eerder zou verwachten in Bordeaux en Piëmont.  

 

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A februari / maart '21
€45,40
€34,90

inhoud: 4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B februari / maart '21
€84,60
€65,78

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C februari / maart '21
€77,78
€53,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D februari / maart '21
€83,70
€67,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort