Vipava: Vallei vol verrassingen | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Vipava: Vallei vol verrassingen

ISABELLA PINELA Vipava
9,95
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Witte wijn
Vipavka Dolina 2021

Een zeer unieke wijn gemaakt van een oud Sloveens/Italiaans druivenras Pinela. Pinela stamt uit de 14e eeuw en is daarbij zeer exclusief, er is momenteel namelijk nog geen 100 hectare aangeplant! Verheugd zijn we daarom dat we in Nederland wederom iets unieks kunnen aanbieden wat zeker een blijvende indruk zal achterlaten! Trots zijn we ook omdat we deze selectie mogen opdragen aan onze (klein)dochter Isabella. Zoals onze jonge dame is deze wijn goed gezind en speels. Deze verfijnde en frisse witte wijn kent een rijk scala aan aroma's en smaken, zoals witte perzik, abrikoos en mango.

ALB DE PETRO VASELO
10,25
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
Recas 2020

Verkwikkend, springlevend en verrassend, samengesmolten tot een betoverende witte droge wijn. Superlatieven komen boven wanneer men hem in de mond neemt en proeft. Maar hoe is het toch mogelijk dat zo'n verkwikkende en niets vermoedende Italian Riesling niet eerder in het huwelijksbootje is gestapt met de Chardonnay. Weelderig is hij in z'n smaak variatie, geelgroen z'n kleur, en intense aroma's van o.a. perzik wisselen zich af met appel mango en ananas..

GRAND SEIGNEUR PINOT GRIGIO
6,40
4,95
48+ 4,80
144+ 4,42
Witte wijn
Danube Plain region 2021

Uit het noorden van Bulgarije komen de mooiste witte wijnen. Zo ook deze pinot grigio. Ik selecteerde voor u de bekendste en meest geliefde wijn uit dit gebied, waarvan de kruidige aroma's van de pinot gris karakteristiek zijn. De nabijheid van de Donau zorgt voor een microklimaat waardoor deze drinkbaar blijft met een zekere lichtvoetig verfijning in de afdronk. Kortom geen eenheidsworst, maar een droge witte wijn die behoorlijk afwijkt in smaak en geur van zijn soortgenoot uit de Elzas.

[node:title] In de kronkelige straten van de stadscentra in de wijnregio Vipava, verdwaalt u eenvoudig. Het is een verborgen pareltje in Slovenië, dichtbij de Italiaanse grens. Dat dit pareltje dus een tikkeltje weg heeft van het alom geprezen buurland is niet verbazend wekkend te noemen. Hier treft u de mooiste kazen en worsten aan, maar ook authentieke wijnen. De Slovenen genieten volop van hun goddelijke wijnen en delicatessen. Niet gek dat dus dat ze het maar mondjesmaat exporteren en dat in Nederland de Sloveense wijnen niet voor het oprapen liggen.

Droom wordt werkelijkheid

Autochtone druif Pinela, goddelijk Ondanks dat het wijngebied een bescheiden grootte heeft, is het wijnaanbod groot. Het rijke aanbod manifesteert zich door de diversiteit van lokale druivensoorten, afgewisseld met de internationale hit soorten, het natuurschoon en een uniek klimaat. Dit is zonnig mediterraan waarbij van tijd tot tijd een stevige droge wind - de Burja genaamd  -waait. Deze wind fungeert als een soort föhn die de wijngaarden droogblaast. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels geen kans. Biologische wijnbouw is daardoor makkelijk te realiseren en wordt vanzelfsprekend door de wijnboeren omarmd. Dit moet de Oostenrijkse wijnmaker Hannes Sbathi uit Steiermark ook zijn opgevallen toen hij Slovenië nog geen tien jaar geleden bezocht. Maar wat in eerste instantie een droom leek, werd uiteindelijk toch werkelijkheid. Toen in 2017 een unieke kans zich voordeed nam hij een van de oudste wijnbedrijven uit Vipava over.

Oostenrijks vakmanschap

Enthousiast Sloveens team kiest voor top kwaliteit Sindsdien is Vipava 1894 onder supervisie van Hannes Sbathi. De creatieve geest van deze wijnmaker pur sang is nu duidelijk herkenbaar. Talent, gedrevenheid en een gezonde portie ambitie lopen als een rode draad door het oudste wijnbedrijf van Slovenië. Hij kiest z’n eigen weg maar koestert de kracht van de autochtone druivensoorten. Pinela is er één van en laat deze druivensoort nu net het fundament vormen van de meest recente creatie Isabella. Overduidelijk is dat hier drie elementen bij elkaar komen. Het Oostenrijkse vakmanschap, met de precisie en Wijnboer Hannes Sabathi, eigenaar van Biologisch wijngoed Vipava 1894 de loepzuivere stijl, vormen de ruggengraat van deze elegante witte wijn. Ook de glazen kurk verhult deze oorsprong niet. De omstandigheden van het prachtige wijnland Slovenië zorgen verder natuurlijk voor de basis door middel van het terroir (een samenspel van klimaat en bodemgesteldheden). Maar ook Italië komt om de hoek kijken: Pinela heeft immers Italiaanse roots. Deze druif is in Italië ondertussen wel van de wijnkaart verdwenen. Zelfs in Slovenië (en Kroatië) was in 2009 nog slechts 50 hectare over. Gelukkig heeft men de schoonheid van deze druif herontdekt en is de aanplant nu bijna verdubbeld. Ondanks een rijke wijngeschiedenis is deze wijn nog niet doorgedrongen tot de crème de la crème van de wijnwereld. Het voldoet echter volledig aan onze selectiecriteria. Ze zijn daarom voorbestemd om de echte wijnliefhebber het ware kwaliteitspotentieel te laten ervaren. Deze wijn zult u niet snel vergeten dankzij het onderscheidende karakter. Dit geldt ook voor de natuurzuivere witte wijn van nevenstaand proefpakket. Onweerstaanbaar in prijs- en kwaliteitsverhouding en daarnaast buitengewoon uitdagend!

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen