Verleidelijke Spaanse witte wijnen | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Verleidelijke Spaanse witte wijnen

VEGA CUYAR Merseguera BODEGA ALEJANDRO
11,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Witte wijn
DO alicante 2022

De Spaanse wijnen presteren vaak goed qua prijs/kwaliteitsverhouding. Gek genoeg worden ze niet snel als avontuurlijk bestempeld. Toch herbergt Spanje veel autochtone rassen, zoals deze Merseguera. Merseguera is een inheemse witte druivensoort met een uitstekende weerstand tegen droogte en heeft ook nog eens een langzame rijpingscyclus. Dus uitermate geschikt voor het extreme klimaat van Alicante. Hierdoor ontstaan volle, rijke witte wijnen met een evenwichtige zuurgraad. De wijn is verder fruit gedomineerd (o.a. perzik, sinaasappel en abrikoos) met een licht kruidige noot.

MARTUE BLANCO NIEVA VERDEJO Bodega y Vinedos Martuela la Guardia
10,50
8,49
48+ 8,24
144+ 7,58
Witte wijn
DO Rueda (Castilla y León) 2022

Martue is, met een PAGO classificatie, een van de hoogst aangeschreven wijnbedrijven van Spanje. Als dit bedrijf besluit om een samenwerking aan te gaan in Rueda dan wordt snel duidelijk welke uitzonderlijke elementen aan de basis staan. Allereerst zijn de wijngaarde gelegen op 850 meter hoogte waardoor deze Verdejo uitblinkt in elegantie en frisheid. Realiseer je dan ook nog eens dat Viñedos de Nieva de grootste (met slechts 12 are) aanplant van de Verdejo druif bezit die de Phylloxera plaag overleeft hebben. Leeftijden van ruim 100 jaar zijn dan ineens normaal.

EVANDRIA ALARIJE Bodega Coloma
9,75
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
Witte wijn
IGP Extremadura 2021

Gelukkig bestaan er nog familiebedrijven die hun kop boven het maaiveld uit durven te steken. Immers, zonder de inzet van Amelia Coloma had de Alarije-druif het hoogstwaarschijnlijk niet gered. Meer dan tien jaar gingen voorbij voordat ze (d.m.v. DNA-analyse) zekerheid had dat ze de authentieke Alarije-druif had opgespoord. Vervolgens duurde het nog enkele jaren voordat de wijnstokken kwaliteitsdruiven produceerden, maar in 2019 was het memorabele moment daar. De eerste oogst resulteerde in slechts 5000 flessen. En ook dit oogstjaar blijft steken op slechts 5000 flessen.

Italië en Frankrijk staan bekend als de grootste wijnproducerende landen ter wereld. Ja, er is veel wijn van naam en faam in beide landen, maar er zijn ook regio’s waar het om volume draait. Als Moeder Natuur één van de landen goed gezind is, strijkt dit wijnland graag met de titel ’Grootste wijnproducerende land’. Spanje wint deze strijd eigenlijk nooit. Maar om het land een kleinduimpje te noemen, is niet correct. Spanje spant namelijk de kroon als je de totale oppervlakte aan wijngaarden bekijkt. De geringe opbrengst per hectare zorgt er alleen voor dat het volume achterblijft. Hierdoor kun je dan gelukkig wel stellen dat de gemiddelde kwaliteit dus behoorlijk goed is! Zo ook bij onze nieuwste ontdekking van verleidelijke Spaanse witte wijnen. Onze selectie heeft geen grote volumes maar de wijnen zijn van vertrouwde klassieke kwaliteit. Heel uitnodigend om te ontdekken. We nemen u hier graag in mee.

[node:title] De laatste decennia heeft de kwaliteit van Spaanse witte wijnen een fraaie afslag genomen. Traditioneel wordt Spanje geassocieerd met rode wijnen, maar sinds een goede 15 tot 20 jaar mogen we ons ook verheugen op authentieke witte wijnen. Precies en zuiver gemaakt, waarbij men de natuurlijke elementen respecteert en opbrengsten per hecatere strikt bij de hand houdt. Hoe dat werkt, vertellen we u aan de hand de vier elementen uit de natuur.

Als eerste is er vuur. Meer dan 300 dagen per jaar baden de wijngaarden in de Spaanse zon. Perfecte rijpheid en gezonde druiven zijn dan bijna vanzelfsprekend. Maar niet alle druivensoorten (in het bijzonder veel witte variëteiten) kunnen goed tegen hitte. Gelukkig beschikken Bodega Alejandro en Bodega Coloma met de lokale druiven Merseguera en Alerija over de perfect kandidaten voor het soms extreme warme klimaat.

[node:title] De lucht is het tweede en speciale element dat hier zeker ook een belangrijke rol in speelt. Deze zorgt op veel plekken voor balans. Op de hoger gelegen wijngaarden of vanuit zee brengt de wind namelijk verkoeling in de wijngaarden. Ook zorgt de wind ervoor dat de grond en de wijnstokken worden gedroogd na regen- en onweersbuien.

I [node:title] n Spanje (met uitzondering van Galicië en Baskenland) speelt dit niet vaak. Daar is eerder een schaarste aan water: het derde element. Zonder water geen leven maar bij wijnstokken geldt dat ze moeten lijden om hoogstaande kwaliteitsdruiven te kunnen voortbrengen. Gebrek aan water zorgt er tevens voor dat de wijnstokken diep wortelen waardoor ze met verschillende bodemlagen in aanraking komen. Hierdoor zijn er waterreserves beschikbaar. Kalk- en kleibodems zorgen voor gestructureerde en diep smakende wijnen. (Lei)steen levert smakelijkheid en mineraliteit op. Zand en grind dragen veelal bij aan een ronde, volle smaak. Zo drukt het vierde en laatste element aarde ook zijn stempel op het eindresultaat.

De veelzijdigheid van Spanje komt perfect naar voren in onze selectie van drie (h)eerlijke wijnen. Samen met de aangename gewoontes van het Spaanse leven zoals paella, tapas, flamencodansen, siësta en het buitenleven, weten deze wijnen elk op hun eigen manier te verleiden! Nevenstaande proefpakket geeft al een eerste indruk van wat u kunt verwachten.

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

3 producten
Proefpakket  D  augustus /september '23
71,70
58,50

inhoud:  6 flessen rode wijn, 1 soort

Proefpakket A  augustus /september '23
53,70
42,80

inhoud:  6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B augustus /september '23
73,30
63,30

inhoud:  6 flessen rosé , 2 flessen per soort