Wijngebied

WijngebiedExtremadura (Ribera del Guadiana)

Historisch gezien werden in Extremadura veel wijnen gedistilleerd om alcohol te maken voor de bodega’s die Brandy de Jerez produceren. De geschiedenis van wijnbouw gaat dus ook in dit gebied ver terug, maar niettemin is de streek pas onlangs weer tot leven gekomen. Dit is mede te danken aan de Ribera del Guadiana die in 1997 de DO-status verworven heeft. Deze denominación ligt midden in de Extremadura, waar ook de grootste bossen met kurkeik van Spanje zijn. De denominación ontleent zijn naam aan de rivier de Guadiana welke het gebied doorsnijdt.

Rijke historie, dun bevolkt

Tal van monumenten getuigen in Extremadura van een rijke historie. Desondanks is het gebied sterk ontvolkt. In de 13e eeuw was dit te wijten aan de verdrijving van de Moren en dit gebeurde opnieuw in de 16e eeuw, toen duizenden Extremeños deelnamen aan de verovering van de nieuwe wereld. Het is daarom tegenwoordig nog steeds een desolaat en dun bevolkt gebied waar meer schapen dan mensen leven

Kwalitatief steeds beter

Het gebied verbouwt onder de eerder genoemde DO druiven voor witte, rode en rosé wijnen. Het gebied omvat zes subzones die in twee gewesten van het district liggen: Badajoz in het zuiden en Cáceres in het noorden. Tegenwoordig ziet men in het gebied het overtuigend bewijs van het geloof in modernisering van wijnbouw en oenologie. Tegelijkertijd wil iedere producent graag zijn eigen stijl behouden. Als gevolg hiervan is er een uitzonderlijke verbetering opgetreden in de kwaliteit van de wijnen die hier gemaakt worden. 

Tierra de Barros

De grootste subzone is Tierra de Barros, die ook al een zekere faam oogstte toen deze nog wijn exporteerde als Vino de la Tierra. De D.O. stimuleert nieuwe werkwijzen, zoals de vernieuwing van de druivensoorten, het actualiseren van oogstmethodes en de modernisering van de voorzieningen die nodig zijn om de groei in het aantal vaten dat geproduceerd wordt te kunnen hanteren. 

Dankzij al deze factoren verandert geleidelijk aan het imago van de regio van een producent van wijnen met een hoog alcoholpercentage en weinig structuur. Tegenwoordig ligt de nadruk op meer fruit in de jonge wijnen en een elegante vermenging van houtaroma’s in de oudere wijnen. Hierdoor komen we ze mondjesmaat steeds meer tegen op de Nederlandse markt! 

1 - 2 van 2
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
10,95
9,50
48+ 9,21
144+ 8,47

De Graciano -druif heeft een intens sappig en geurig karakter en neemt in hoog gewaardeerde wijnen (zoals de Gran Reserva's uit de Rioja) een belangrijke plaats in. De druif is echter niet wijd verspreid en door een zeer lage oogstopbrengst ook maar mondjesmaat te verkrijgen. Ook nu zijn er 'slechts' 6000 flessen beschikbaar. Elke fles heeft daarom een unieke nummering! De opvoeding gedurende zes maanden op barriques (Amerikaans en Frans) onderstreept zijn hoge komaf. Een buitenkans, want maar zelden zult u een honderd procent Graciano tegen komen

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
12,95
9,75
48+ 9,45
144+ 8,70

De Garnacha Tintorera, ook Alicante Bouschet genoemd, is gul, rond en warm van karakter. Let op! Dit is niet hetzelfde als de Garnacha/Grenacha omdat de Tintorera als een van de weinige druiven rood vruchtvlees heeft. Daarom onderscheidt hij zich ook met z'n prachtig donkere kleur. Afkomstig van vijftig jaar oude stokken, zeer geconcentreerd en weelderig in fruit. Snel ontdekt u tonen van framboos, zwarte bessen en bramen. De opvoeding gedurende vijf maanden op Frans eikenhout geeft deze authentieke Tintorera een extra dimensie die u doet verlangen naar een volgende slok.