Arneis; van lastpak tot kleine koning | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Arneis; van lastpak tot kleine koning

LANGHE ARNEIS Bosio
9,95
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Witte wijn
DOC Langhe (Piemonte Langhe) 2023

Mooie klassieke witte wijn uit Piemonte die hartig en verfijnd is met veel fruit (citrus, witte perzik en frisse groene pruim) en een uitnodigend bloemig element, Vroeger stond de Arneis bekend als lastpak, maar tegenwoordig wordt deze druif ook wel de witte Nebbiolo of Barolo genoemd. Het belang en het nobele karakter wordt hier duidelijk mee aangegeven. Een wijn die op zichzelf al boeiend is, maar ook perfect met rauwe vis, verse kazen en typische Piemontese hapjes zoals vitello tonnato samengaat! Of voor bij het Limburgse goud (witte asperges) i.p.v. de welbekende Pinot Blanc

LAMELIA Verdicchio di Matelica
7,95
5,95
48+ 5,77
144+ 5,31
Witte wijn
DOP Verdicchio di Matelica (Marken/Marche) 2022

Verrukkelijke, stuivende en knisperende wijn die de frisheid van de Verdicchio (100%) optimaal presenteert. Een gemakkelijke instap om de zo karakteristieke Verdicchio di Metelica te ontdekken. Florale tonen gaan samen met geurig rijp fruit als appel, nectarine en abrikoos. De mineraalachtige afdronk is delicaat met veel souplesse en lengte. Na enige flesontwikkeling zullen de typerende nootaroma's zich openbaren... Een opmerkelijke droge witte wijn voor een bijzonder gunstige prijs!

SAN VITO Lamelia Verdicchio
8,95
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
Witte wijn
DOP Verdicchio di Matelica (Marken/Marche) 2022

San Vito komt voort uit de beste wijngaarden in de zone Serra Alta met optimale zonexposure. De oudere wijnstokken geven een complexe stijl met aangename aromatische aanzet. In de ragfijne smaak herkent U noten, rijpe vruchten (o.a. galiameloen) en de typische amandel touch. Intens rijk en perfect gestructureerd is de finale met licht gedroogde bloem- en kruidnuances. Door zijn fijnbesnaarde karakter een schitterende terraswijn en een charmeur bij lichte vissoorten, schaal- en schelpdieren.

[node:title] De naam Arneis betekent “kleine boef, kleine moeilijke”…. Het Italiaanse dialect heeft ervoor gezorgd dat deze benaming is omgevormd tot lastpak. Simpelweg omdat hij vroeger moeilijk te verbouwen en te vinificeren was. Ook is deze druivensoort vatbaar voor meeldauw en kent het de uitdaging om de zuurgraad op peil te houden. Dit zorgde er zelfs voor dat in de jaren 70 de Arneis bijna uitstierf. Gelukkig kwam er in de jaren 80 een opleving (met dank aan enkele gerenommeerde Barolo-producenten) en hebben we in de laatste decennia de kwaliteit in sprongen vooruit zien gaan. Hierdoor is de Arneis in aanzien gestegen. In plaats van lastpak heeft deze witte druivensoort tegenwoordig zelfs bijnamen zoals de ‘Witte Nebbiolo’ en de ’Kleine koning’. Zowel het belang als het nobele karakter van deze witte druif uit Piemonte wordt hiermee duidelijk aangegeven. Deze benaming is liefkozend bedoeld want er is geen verband met de rode Nebbiolo. Wel is bekend dat de Arneis vroeger tussen de Nebbiolodruiven werd aangeplant om vogels te verleiden. De Arneis was namelijk geurig(er) en beschermde daardoor de Nebbiolo, die een hogere marktwaarde heeft. Wat trouwens nog steeds het geval is.

Kleinschalige verwerking

[node:title] Alex SR heeft enkele decennia geleden het wijnhuis Bosio geïntroduceerd. Zoon Luca Bosio is er tegenwoordig de vermaarde oenoloog die de scepter zwaait over de wijngaarden en  de wijnkelder. Hij nam deze over van vader Egidio en moeder Angela. Waar de rode wijnen (zie https://storms.nl/wijnhuis/bosio-vini-s-stefano-belbo) een ouderwetse en klassieke basis hebben met veelal een opvoeding op eiken vaten, is het bij de witte wijnen anders. Hier is het blinkende RVS van de temperatuur gestuurde tanks die de klok slaan. Met militaire precisie wordt het vinificatieproces gevolgd en gecontroleerd.

De kleinschalige verwerking van de oogst uit 60 verschillende wijngaarden springt ook in het oog. Bovendien is het scheiden van de gezondste druiven uit de oogst een must. Elke grondsoort heeft namelijk zijn eigen karakter. Deze wijngaarden, verdeeld over het heuvellandschap ‘LANGHE’, zorgen voor de juiste smaakvariatie bij het creëren van dit traditionele raspaardje. Het wonderschone van de omgeving gaat ook op voor deze beeldschone Arneis van Luca Bosio. Na het ontkurken is het eenvoudig om het landschap, dat wordt gedomineerd door de vele wijnvelden en de schilderachtige dorpjes met kastelen en abdijen, voor de geest te halen. Een introductie speciaal voor de thuisblijvers.

Andere Italiaanse raspaardjes

[node:title] En we hebben nog meer zomerse verrassingen. Bijvoorbeeld uit de VALLE DELL’ESINO. Dit is waarschijnlijk de meest onbekende Italiaanse wijnvallei. In dit dwergdistrict in de machtige Marche ligt in de binnenlanden ’MATELICA’. Hier creëren ze opmerkelijke, droge witte wijnen. Dat doen ze zelfs zó goed dat ze hier sinds 2009 de hoogste Italiaanse wijnonderscheiding, de DOCG, mogen gebruiken. De eisen zijn echter nogal conservatief, er gingen zelfs stemmen op om de wettelijk voorgeschreven opvoeding op eiken te schrappen. En met succes! Sinds enige tijd geldt namelijk dat naast de op hout gelagerde wijnen, lagering op roestvrijstalen tanks is toegestaan. Maar nu komt het: de DOCG vereist een minimale rijping van 18 maanden vanaf 1 december van het oogstjaar. Deze voorwaarde is omstreden en behoudend. Lamelia Vini geeft de voorkeur aan een kortere lagering, ter bescherming van de verkwikkende frisheid in smaak en karakter. Het is een zaak van smaak én kiezen. Dus met onberispelijke bewaking van kwaliteit creëert Lamelia Vini een DOC op DOCG -niveau. Zo kunnen wijnliefhebbers voor een eerlijke prijs genieten van wijnen met een ragfijne smaak, impressies van noten, rijpe vruchten en de typische ‘amandeltouch’.

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

3 producten
Proefpakket A  augustus /september '23
53,70
42,80

inhoud:  6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B augustus /september '23
73,30
63,30

inhoud:  6 flessen rosé , 2 flessen per soort

Proefpakket  D  augustus /september '23
71,70
58,50

inhoud:  6 flessen rode wijn, 1 soort