Wijngebied

WijngebiedAlicante

Een appelatie met alweer een rijk historisch verleden. Naar het schijnt zou Lodewijk XIV steeds zijn desserts beëindigd hebben met wijn uit Alicante. Intussen is dit echter de regio geworden van het massa-toerisme van de Costa Blanca en wordt er alsmaar minder wijn verbouwd. Niettemin is ook dit een wijngebied met heel wat potentieel, vooral in het binnenland waar de "Monastrell" heer en meester is. "Monastrell" is de Spaanse benaming voor de bekende Mediterrane druif Mourvèdre, die dus zowel Frans als Spaans is. 

Het binnenland van Alicante is een subzone die "Ribera de Vinalopó" genoemd wordt; het gebied ligt op grotere hoogte en heeft daarom een mix van Mediterraan en continentaal klimaat. Het warme kustgebied ,"La Marina", is hoofdzakelijk gebruikt voor het verbouwen van Moscatel-wijnen. In dit dorre binnenland met zijn uitgestrekte wijngaarden oude Monastrell zit heel wat potentieel. In totaal is er meer dan 14000 ha Monastrell aangeplant. De bekendste traditionele wijn van deze druif is de Fondillón, een zoete Monastrell-wijn die jarenlang op vat ligt vooraleer hij op de markt komt. Een ware lekkernij.