Spanje zit in mijn hart en nieren! Voor mij persoonlijk zijn er namelijk maar weinig traditionele wijnlanden met zoveel diversiteit en mogelijkheden. En dat zonder al te veel gekke of absurde prijsstellingen. Een uitgelezen kans dus, nu het najaar zijn intrede heeft gedaan, om een selectie rode kwaliteitswijnen aan te bieden die net zo typisch zijn als de Spanjaard zelf: hoffelijk, trots, temperamentvol, onafhankelijk, eerlijk, nobel, sympathiek en gul. Daarom heb ik drie gebieden geselecteerd die in deze Wijninfo de hoofdrol spelen.
Campo de Borja: het Land van de Garnacha
Tijden veranderen, zeker als we naar de ontwikkelingen kijken in dit kleine en nauwelijks bekende Spaanse DO-gebied Campo de Borja. Sinds 1980 beschikt het gebied over deze wettelijke classificatie, maar de opmars van deze wijnen dateert pas uit het begin van deze eeuw. Hier maken ze opmerkelijke rode wijnen waarin de Garnacha-druif de hoofdrol speelt. De indrukwekkende resultaten zijn te danken aan de ideale hoogte van de wijngaarden (op 420-480 meter) en het uitzonderlijke klimaat. Sommigen zullen het klimaat onbarmhartig vinden: het is immers een extreem landklimaat dat zich kenmerkt door bloedhete zomerdagen en zeer koude winters. In het late voorjaar kunnen ze hier nog te maken krijgen met vorst en hagel, en de hoeveelheid regen is overal karig. De droge en koude noordenwind ‘Cierzo’ is typerend voor de streek.
Bodega Coloma: 'buitengewone bezieling in Extremadura'
Amelia Coloma geeft leiding aan een rijzende Spaanse ster in de Extremadura: Bodega Coloma, een domein waar men kwaliteitsnormen hanteert die tot voor kort ongehoord waren. Amelia staat bekend als superwijndeskundige en wijnboerin in hart en nieren. En bovenal ook als begeesterd temster van de Graciano en Garnacha Tintorera. Haar naam loopt daarbij als een rode draad door de triomferende recensies in het toonaangevende vakblad Decanter. Dit komt niet alleen door de zorg voor de wijngaarden en de strenge kwaliteitscriteria tijdens de oogst, werken op het land komt voor Amelia immers op de eerste plaats. Hoewel wijn maken afhankelijk is van weer en bodemgesteldheid, blijft het voor een groot deel toch mensenwerk … Gelukkig heeft ze oog voor detail, en door haar buitengewone inzet ontstaan er hier uitzonderlijke en unieke rode kwaliteitswijnen.
Pago: de overtreffende trap van Spaanse kwaliteit!
Het landschap is ruig, de mogelijkheden om er nieuwe wijngaarden aan te planten en een eigen stijl te ontwikkelen zijn grenzeloos. Wie van wijn en van een leven ‘far from the madding crowd’ houdt, voelt zich onherroepelijk thuis in het dorpje Guardia. Er werd een aparte beschermde benaming in het leven geroepen: de ‘Vino do Pago’. Momenteel behoren slechts 24 landgoederen in heel Spanje tot het selecte gezelschap met deze prestigieuze status.