Tijden veranderen, zeker als we naar de ontwikkelingen kijken in het kleine en nauwelijks bekende Spaanse DO-gebied Campo de Borja. Sinds 1980 beschikt het gebied over deze eigen wettelijke classificatie. De opmars van de wijnen uit dit gebied dateert pas uit het begin van deze eeuw. In het noorden van Spanje, in het meest westelijk gelegen deel van Aragón, bevindt zich een bijzonder en klein familiebedrijf. Hier maken ze opmerkelijke rode wijnen waarin de Garnachadruif de hoofdrol speelt.
Opkomende ster uit een vergeten wijngaard
In het overgangsgebied tussen de Pyreneeën en de Ebrovallei vinden we het Spaanse wijngebied Campo de Borja. De indrukwekkende resultaten die we tegenwoordig hier tegenkomen, zijn te danken aan de ideale hoogte van de wijngaarden (op 420-480 meter) en het uitzonderlijke klimaat. Sommigen zullen het klimaat onbarmhartig vinden: het is immers een extreem landklimaat dat zich kenmerkt door bloedhete zomerdagen en zeer koude winters. In het late voorjaar kunnen ze hier nog te maken krijgen met vorst en hagel en de hoeveelheid regen is overal karig. De droge en koude noordenwind ‘Cierzo’ is typerend voor de streek. Hier ontdekte ik Bodega Picos. Een opkomende ster uit een bijna vergeten wijngaard in Spanje. Buitengewoon stevig en krachtig zijn de wijnen van dit familiebedrijf Bodega Picos waar het alom aanwezige hoge percentage (van wel 80 -65 %) van de oude Garnachastokken een belangrijke rol vervult. Na het overlijden van vader Frago hebben zijn zonen (Ricardo, Diego en Ernesto) het roer volledig omgegooid en het erfgoed nieuw leven ingeblazen. Wat ze willen is duidelijk: traditionele en hoogstaande rode wijnen produceren die naadloos aansluiten op de behoefte van de verwende wijndrinker. Dit is kenmerkend voor de nieuwe generatie wijnmakers; waarbij passie hand in hand gaat met uitdaging en jeugdige gedrevenheid. Het samenwerkingsverband met de toonaangevende Spaanse wijnmaker Eloy Haya is ook opmerkelijk. Dit heeft een kwaliteitssprong veroorzaakt waar de gebroeders nooit van hadden durven dromen. De drie broers hebben hun levensdoel totaal omgegooid en wijden dit ’nieuwe’ leven sindsdien aan kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Topwijnen van Bodega Picos
Uit hun bedrijfs(visie) blijkt dat de drie broers over een sterke persoonlijkheid beschikken. Zelf steken ze de handen graag uit de mouwen en schromen ze niet om het zware werk te verzetten. Ricardo en Diego hebben het hele proces in de wijngaard onder controle, terwijl Ernesto zich heeft toegelegd op de werkzaamheden in de kelder. Dat de broers hun trots naast zich neer kunnen leggen, wordt duidelijk met de introductie van Eloy Haya (wijnmaker) en Martin Freixa (internationaal manager) in hun bedrijf. De veelzijdigheid van de wijnwereld vraagt nu eenmaal om specialisten. En een sterke persoonlijkheid staat ook hulp van buitenaf toe. Dit is een juiste beslissing geweest, zo blijkt ook uit de rigoureuze snoeimethode. Is elders 70 hectoliter gebruikelijk, de gebroeders oogsten slechts 35/40 hectoliter per hectare. De wijnen spreiden daarom een complexiteit ten toon, gepaard gaande met steeds meer elegantie en verfijning. De diepgang is momenteel ook ongeëvenaard. Tegenwoordig assembleren ze namelijk een klein percentage van de oudste stokken, die maar liefst 50-60 jaar oud zijn, in beide wijnen. Zo heeft de rijzende ster ‘Bodega Picos’ zijn absolute top bereikt. Deze wijnen zijn zeker het ontdekken waard en verdienen ten volle uw aandacht.