Vino de pago: de overtreffende trap van Spaanse kwaliteit! | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Vino de pago: de overtreffende trap van Spaanse kwaliteit!

MARTUE Bodega y Vinedos Martuela la Guardia
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
PAGO Campo De La Guardia 2019

Tot voor kort was een DOC classificatie (Denominacion de Origen Calificada) het hoogst haalbare in Spanje.... Echter, sinds enige jaren is er een overtreffende trap. Zegmaar de absolute top voor Spanje, gerealiseerd! Deze topklasse-wijnen komen op de markt als Pago wijn. De bekendste is Pago Campo de la Guardia. Natuurzuiver en klassiek zijn hier de kernwoorden.

MARTUE BLANCO NIEVA VERDEJO Bodega y Vinedos Martuela la Guardia
10,50
8,49
48+ 8,24
144+ 7,58
Witte wijn
DO Rueda (Castilla y León) 2022

Martue is, met een PAGO classificatie, een van de hoogst aangeschreven wijnbedrijven van Spanje. Als dit bedrijf besluit om een samenwerking aan te gaan in Rueda dan wordt snel duidelijk welke uitzonderlijke elementen aan de basis staan. Allereerst zijn de wijngaarde gelegen op 850 meter hoogte waardoor deze Verdejo uitblinkt in elegantie en frisheid. Realiseer je dan ook nog eens dat Viñedos de Nieva de grootste (met slechts 12 are) aanplant van de Verdejo druif bezit die de Phylloxera plaag overleeft hebben. Leeftijden van ruim 100 jaar zijn dan ineens normaal.

GREGORIANO ROBLE Bodega Picos
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
DO Campo de Borja (Aragón) 2021

Het fruit stuift het glas uit met geurwolkjes pruimen, aardbei, een lichte granaatappel en goij bessen. De verfijning in smaak en afdronk vallen direct op (zeker als je weet dat het klimaat in Campo de Borja onbarmhartig kan zijn). De perfect gedoseerde houtinvloeden zijn verder een bewijs dat de drie broers het bedrijf van hun vader naar een niveau hoger hebben getild! Vol geconcentreerd en mooi zacht in karakter, een absolute aanrader!

Het landschap is ruig, de mogelijkheden om er nieuwe wijngaarden aan te planten en een eigen stijl te ontwikkelen zijn grenzeloos. Wie van wijn en van een leven ‘far from de madding crowd’ houdt, voelt zich onherroepelijk thuis in Spanje.

Far from the madding crowd

[node:title] In het oudste, Spaanse wijngebied La Mancha bevindt zich een bijzondere wijnmaker en wel in het dorpje Guardia dat een roerige wijngeschiedenis van ruim 2000 jaar achter de rug heeft. Na een verwoestende druifluis plaag in de negentiende eeuw kroop de wijnproductie maar heel langzaam weer uit het dal. De wijn die hier toen werd geproduceerd, was een schaduw van wat hij ooit was geweest en bracht het niet verder dan de tafels van eenvoudige restaurants in Madrid. In Guardia vestigde de familie Conzales zich in de jaren ‘80 met haar Bodegas Martue en creëerde een nieuwe manier van wijn maken in het nauwelijks bekende wijngebied ‘Campo de la Guardia’ waar de herkomst van de wijn een beschermde status heeft. Die andere aanpak resulteerde in wijnen van hoge komaf die nu tot de beste van Spanje behoren. Er werd zelfs een aparte beschermde benaming voor in het leven geroepen: de ‘Vino do Pago’. Momenteel behoren iets meer dan 20 landgoederen in heel Spanje tot het selecte gezelschap met deze prestigieuze status.

Nieuwe classificatie

Vino de pago: de overtreffende trap van Spaanse kwaliteit! In 2003 creëerde de Spaanse overheid een unieke kans om Spaanse wijnen met de ‘Denominacion de Origen’ in hun status te verheffen tot een superieure, gecontroleerde Pago-classificatie. Deze classificatie waar Bodegas Martúe zich mee wil onderscheiden, komt uit Guardia, het wijngebied met herkomstbescherming. Dit is niet ver van Toledo. Om tot deze classificatie te mogen behoren, worden rigoureuze eisen gesteld. De nieuwe topselecties van Spanje moeten voldoen aan de allerhoogste normen met extreem strikte geografische criteria, gericht op individuele single-landgoederen met internationale reputatie. Dit maakt Spanje bij uitstek het wijnland vol potentieel voor het produceren van wijn op grand cru-niveau. Het is een ‘speeltuin’ voor investeerders die hun geld en creativiteit steken in verlaten en nieuwe wijngaarden. Zo heeft Fausto Gonzalez veel geïnvesteerd. Want goede wijn maken, kost veel geld: om goede wijngaarden aan te leggen, om slechts beperkt te oogsten, om een schone, ruime en koele cave op te bouwen en, niet onbelangrijk, om de wijn aan de man te brengen. Ook zag hij een gouden kans om tegen relatief lage grondprijzen, land te kopen. De prijzen bedroegen zo’n 70% minder dan in de Rioja of Ribera del Duero.

Pago-bekroning na 22 jaar noeste arbeid

Vino de pago: de overtreffende trap van Spaanse kwaliteit! Je zou Gonzalez de grote ‘wegbereider’ kunnen noemen omdat hij na maar liefst 22 jaar voorbereidend werk in 2002 z’n eerste oogst binnenhaalde. Intussen zijn de grote namen in de wijnwereld ook de schaamte voorbij en geven ze ruiterlijk toe dat La Mancha en z’n onderliggende wijngebieden ongekende mogelijkheden bieden voor het maken van ofwel een nieuwe topwijn of een goede kwaliteitswijn. Met de belangstelling en de daarop volgende investeringen van deze bedrijven in La Mancha, respectievelijk in de omgeving van Toledo en met name aan de voet van het dorpje Guardia. Niet alleen worden hiermee de enorme financiële inspanningen beloond, maar ook de trots. De trots waartoe onbelemmerd vakmanschap in staat is. De inspanningen zijn er verder op gericht zowel het milieu te sparen als de lokale bevolking te betrekken bij het project. Gonzalez streeft er vooral na om topwijnen te maken van hoog niveau maar dan wel betaalbaar: hiertoe is hij een verbond aangegaan met Alex Storms. Zijn Pago-wijn wordt ook nog eens bijgestaan door een klassieke Verdejo uit Rueda. Een die zijn gelijke niet kent! Nevenstaand proefpakket zal u versteld laten staan van de voortreffelijke kwaliteiten van deze Spaanse schoonheden…..

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket  B februari / maart '24
64,80
52,78

inhoud:  4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket  C februari / maart '24
46,20
35,70

inhoud:  4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket  D februari / maart '24
75,70
63,30

inhoud:  6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket  A februari / maart '24
68,40
53,38

inhoud:  6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort