Vino de pago: de overtreffende trap van Spaanse kwaliteit! | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Vino de pago: de overtreffende trap van Spaanse kwaliteit!

MARTUE Bodega y Vinedos Martuela la Guardia
10,95
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Rode wijn
PAGO Campo De La Guardia 2018

Tot voor kort was een DOC classificatie (Denominación de Origen Calificada) het hoogst haalbare in Spanje.... Echter sinds enige jaren is er een overtreffende trap, zeg maar de absolute top voor Spanje, gerealiseerd. Deze topklasse-wijnen komen op de markt als Pago wijn. De bekendste is Pago Campo de la Guardia. Natuurzuiver en klassiek zijn hier de kernwoorden.

DAMA DE TORRE GARNACHA bodega Coloma
9,95
8,49
48+ 8,24
144+ 7,58
Rode wijn
IGP Extremadura 2018

De Garnacha Tintorera ,ook wel Alicante Bouschet genoemd, is gul, rond en warm van karakter. Afkomstig van veertig jaar oude stokken en daardoor zeer geconcentreerd en weelderig in zijn fruit. Snel ontdek je tonen van framboos, zwarte bessen en bramen. De opvoeding gedurende vijf maanden op Frans eikenhout geeft deze authentieke wijn de extra dimensie die maakt dat men uitkijkt naar een volgende slok. De sappige smaak en de zijdezachte tannines maken van deze Garnacha de perfecte compagnon voor een gezellige avond met vrienden (gedurende een maaltijd maar ook zeker erna)

EVANDRIA ALARIJE Bodega Coloma
9,95
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
Witte wijn
IGP Extremadura 2021

Gelukkig bestaan er nog familiebedrijven die hun kop boven het maaiveld uit durven te steken. Immers had zonder de inzet van Amelia Coloma de Alarije druif het hoogstwaarschijnlijk niet gered…, Meer dan 10 jaar heeft het geduurd voordat ze zekerheid had (d.m.v. DNA-analyse) dat ze de authentieke Alarijedruif in ere kon herstellen. Vervolgens duurt het nog enkele jaren voordat de wijnstokken kwaliteitsdruiven produceren, maar in 2019 was het memorabele moment daar. De eerste oogst resulteerde in 5000 flessen en ook dit oogstjaar blijft steken op slechts 5000 flessen.

Far from the madding crowd

[node:title] Het landschap is ruig, de mogelijkheden om nieuwe wijngaarden aan te planten en een eigen stijl te ontwikkelen zijn grenzeloos. Wie van wijn en een leven ‘far from de madding crowd’ houdt, voelt zich onherroepelijk thuis in Spanje. Het oudste wijngebied La Mancha herbergt één ster. Daarnaast vind je er ook het dorpje Guardia, dat een roerige wijngeschiedenis van ruim 2000 jaar achter de rug heeft. Na de verwoestende phylloxeraplaag in de 19de eeuw kroop de wijnproductie heel langzaam uit het dal. De wijn die hier toen werd geproduceerd, was een schaduw van wat hij ooit was geweest  en bracht het niet verder dan de tafels van eenvoudige restaurants in Madrid. In de jaren 80 vestigde de familie Conzalez-Abad zich met haar Bodegas Martúe  in dit nauwelijks bekende wijngebied ‘Campo de la Guardia’. Ze creëerden hier een nieuwe manier van wijn maken. Die andere aanpak resulteerde in wijnen van hoge komaf die nu tot de beste van Spanje behoren. Er werd zelf een aparte bescherming voor in het leven geroepen: de VINO DO PAGO. Momenteel behoren iets meer dan 20 landgoederen in heel Spanje tot het selecte gezelschap met deze prestigieuze status

Nieuwe classificatie

Vino de pago: de overtreffende trap van Spaanse kwaliteit! In 2003 bood de Spaanse overheid een unieke kans om Spaanse wijnen met de ‘Denominacion de Origen’ in status te verheffen tot een superieure gecontroleerde PAGO kwalificatie. De classificatie waar Bodegas Martúe zich mee wilt onderscheiden komt uit de herkomstbescherming Guardia, niet ver van Toledo. Om  tot deze classificatie te mogen behoren, worden rigoureuze eisen gesteld. De nieuwe topselecties van Spanje moeten voldoen aan de allerhoogste normen met extreem strikte geografische criteria, gericht op individuele single-landgoederen met internationale reputatie. Dit maakt Spanje bij uitstek een wijnland vol potentie voor het produceren van wijn op Grand Cru niveau. Het is een speeltuin voor investeerders die hun geld en creativiteit steken in verlaten als nieuwe wijngaarden. Zo heeft Fausto Gonzalez ook een flinke investering gedaan. [node:title] Want goede wijn maken kost veel geld: het aanleggen van goede wijngaarden, om slechts beperkt te oogst, om een schone, ruime en koele cave te bouuwen en, niet onbelangrijk, het aan de man brengen van de wijnen. Ook zag hij, net als vele andere rijke investeerders, een gouden kans om tegen relatief lage prijzen (70 % minder per hectare in vergelijking met Rioja of  Ribera del Duero) land te kopen. 

Pago-erkenning na 22 jaar noeste arbeid

Vino de pago: de overtreffende trap van Spaanse kwaliteit! De grote ‘wegbereider’, zo zou je hem zonder meer kunnen noemen. Na maar liefst 22 jaar aan voorbereidend werk haalde hij in 2002 zijn eerste oogst binnen. Inmiddels zijn de grote namen van de wijnwereld ook de schaamte voorbij en geven ze ruiterlijk toe dat La Mancha en zijn onderliggende wijngebieden ongekende mogelijkheden bieden voor het maken van ofwel een nieuwe top wijn of goede kwaliteitswijnen. Met de belangstelling en de daaropvolgende investeringen in La Mancha (respectievelijk in de omgeving van Toledo en met name aan de voet van het dorpje Guardia) heeft dit wijngebied zijn imago van ‘onbekend maakt onbemind’ van zich afgeworpen. Niet alleen worden hiermee de enorme financiële inspanningen beloond, maar ook de trots. De trots waartoe onbelemmerd vakmanschap in staat is. Daarnaast zijn de inspanningen er verder op gericht zowel het milieu te sparen als de lokale bevolking te betrekken bij het project. Gonzalez heeft vooral als doel top wijnen van hoog niveau te maken, maar dan wel betaalbaar. Dat brengt ons bij zijn verbond met Alex Storms. Zijn PAGO-wijn heb ik daarom samen met enkele andere Spaanse ontdekkingen verpakt in nevenstaand proefpakket…

 

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket C  april/mei  '22
61,70
47,88

inhoud:  2 flessen witte wijn en 4 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D  april/mei  '22
59,90
45,90

inhoud:  4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A  april/mei  '22
85,70
67,70

inhoud:  4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B  april/mei  '22
71,60
57,38

inhoud:  6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort