De naam Amelia Coloma loopt als een rode draad door de triomfantelijke recensies in het toonaangevende vakblad Decanter. Ze staat bekend als een superwijndeskundige en een wijnboerin in hart en nieren. Op de eerste plaats is ze begeesterd temster van de Graciano en Garnache Tintorera-druiven maar ook de herontdekster van een vergeten witte druif: de Alarije. Een diepgaande studie over deze variëteiten heeft haar een grote reputatie bezorgd. Ze is afgestudeerd in ´Science and Food Technology´ in Burgos en stimulator van wijnbouw aan beide zijden van de rivier de Guadiana.
EVANDRIA……... Sinfonia de blancos
De experimenteerdrift van Amelia was niet te stuiten en zij besloot op zoek te gaan naar een bijna uitgestorven druif. Deze is voor het eerst genoemd in een boek uit 1488 en is de enige witte variëteit die bestand was tegen de zinderende hitte. Dit is exceptioneel, want de druif levert wijnen met voldoende zuren in een kort, heet groeiseizoen. Interessante stokken werden gespot op oude locaties en daarna volgde een DNA-analyse.Een absolute, honderd procent zekerheid wilde de wijnboerin hebben en die kreeg zij. Al met al was het een riskante onderneming maar Amelia houdt van uitdagingen. Het kostte deze dame - die graag de lat hoog legt - meer dan tien jaar experimenteren om tot de gewenste perfectie te komen. Het resultaat is een unieke witte wijn uit het oerras ALARIJE onder de naam EVANDRIA. Wát een bijzondere droge wiite wijn! Deze is echt uniek: denk aan een melange tussen een Verdejo en een Alberiño die aromatisch en onverwacht fris is.. Het zorgt voor onuitwisbare smaakherinneringen die uw smaakpapillen op hol doen slaan.
Domein Coloma: 'buitengewone bezieling'
Amelia Coloma geeft leiding aan een rijzende Spaanse ster in de Extremadura: een domein waar men kwaliteitsnormen hanteert die tot voor kort ongehoord waren. Want Amelia doet meer dan het beheren van haar bezitting, wat op zich al een raison d’être is. Nee, voor haar komt werken op het land op de eerste plaats. Deze buitengewone inzet maakt van het Domein Coloma een bijzonder plekje. Ofschoon wijn maken afhankelijk is van weer en bodemgesteldheid, blijft het voor een groot deel mensenwerk. Niet alleen uit de zorg voor de wijngaarden en de strenge kwaliteitscriteria tijdens de oogst, blijkt haar oog voor detail. Ook de vinificatie verloopt volgens Amelia’s precieze receptuur. Amelia hecht grote waarde aan de beheersing van de temperatuur in de cuves tijdens de gisting. Om het vinificatieproces
zo goed mogelijk te sturen, heeft zij de modernste installaties tot haar beschikking. De gisting kan bijvoorbeeld worden vertraagd, wat de rijkdom van de wijn ten goede komt. Ook besteedt Amelia veel aandacht aan houtlagering: kwaliteit van de vaten en rijpingsduur zijn essentieel voor de karaktervorming van de wijn. Zij is daarmee één van de zeldzame Spaanse producenten die de Grand Cru-methode toepast. De Garnacha Tintorera ‘Dama de Torre Bermeja 2018’rijpt vijf maanden op barriques. En in deze zeldzame witte wijn proeft u juist geen houtsmaken maar vleugen puur natuur plus de bezieling en zuiverheid van een levenswerk. Daarom is een test op de tong –via het hiernaast staande proefpakket- een uitdaging die een echte wijnkenner niet graag aan zich voorbij wil laten gaan. Doen!