De rijzende ster, wijnmaakster Amelia Coloma | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De rijzende ster, wijnmaakster Amelia Coloma

EVANDRIA ALARIJE Bodega Coloma
9,75
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
Witte wijn
IGP Extremadura 2021

Gelukkig bestaan er nog familiebedrijven die hun kop boven het maaiveld uit durven te steken. Immers, zonder de inzet van Amelia Coloma had de Alarije-druif het hoogstwaarschijnlijk niet gered. Meer dan tien jaar gingen voorbij voordat ze (d.m.v. DNA-analyse) zekerheid had dat ze de authentieke Alarije-druif had opgespoord. Vervolgens duurde het nog enkele jaren voordat de wijnstokken kwaliteitsdruiven produceerden, maar in 2019 was het memorabele moment daar. De eerste oogst resulteerde in slechts 5000 flessen. En ook dit oogstjaar blijft steken op slechts 5000 flessen.

DAMA DE TORRE GARNACHA bodega Coloma
9,95
8,49
48+ 8,24
144+ 7,58
Rode wijn
IGP Extremadura 2018

De Garnacha Tintorera, ook Alicante Bouschet genoemd, is gul, rond en warm van karakter. Let op! Dit is niet hetzelfde als de Garnacha/Grenacha omdat de Tintorera als een van de weinige druiven rood vruchtvlees heeft. Daarom onderscheidt hij zich ook met z'n prachtig donkere kleur. Afkomstig van vijftig jaar oude stokken, zeer geconcentreerd en weelderig in fruit. Snel ontdekt u tonen van framboos, zwarte bessen en bramen. De opvoeding gedurende vijf maanden op Frans eikenhout geeft deze authentieke Tintorera een extra dimensie die u doet verlangen naar een volgende slok.

QUINTA DOS CURRAIS WIT
8,25
6,75
48+ 6,55
144+ 6,02
Witte wijn
DOC beira interior 2020

Oeroude rassen vormen de ruggengraat van deze wel heel bijzondere witte wijn. Slechts een enkeling slaagt erin om het delicate parfum van de fonte cal 50 % de arinto 25 % en siria 25 % samen te laten smelten tot een wijn van dergelijk hoog niveau. Zalvend breed, lekker mals en lang van smaak. Klasse! Een witte droge wijn die erg lekker is als aperitief, maar het ook uitstekend doet bij (groene) asperges of visschotel. Afkomstig van een superieur micro klimaatje op de uitlopers van het Estrela gebergte.

De naam Amelia Coloma loopt als een rode draad door de triomfantelijke recensies in het toonaangevende vakblad Decanter. Ze staat bekend als een superwijndeskundige en een wijnboerin in hart en nieren. Op de eerste plaats is ze begeesterd temster van de Graciano en Garnache Tintorera-druiven maar ook de herontdekster van een vergeten witte druif: de Alarije. Een diepgaande studie over deze variëteiten heeft haar een grote reputatie bezorgd. Ze is afgestudeerd in ´Science and Food Technology´ in Burgos en stimulator van wijnbouw aan beide zijden van de rivier de Guadiana.

EVANDRIA……... Sinfonia de blancos

Amelia Coloma, een rijzende ster... Wie had dat verwacht? De experimenteerdrift van Amelia was niet te stuiten en zij besloot op zoek te gaan naar een bijna uitgestorven druif. Deze is voor het eerst genoemd in een boek uit 1488 en is de enige witte variëteit die bestand was tegen de zinderende hitte. Dit is exceptioneel, want de druif levert wijnen met voldoende zuren in een kort, heet groeiseizoen. Interessante stokken werden gespot op oude locaties en daarna volgde een DNA-analyse.Een absolute, honderd procent zekerheid wilde de wijnboerin hebben en die kreeg zij. Al met al was het een riskante onderneming maar Amelia houdt van uitdagingen. Het kostte deze dame - die graag de lat hoog legt - meer dan tien jaar experimenteren om tot de gewenste perfectie te komen. Het resultaat is een unieke witte wijn uit het oerras ALARIJE onder de naam EVANDRIA. Wát een bijzondere droge wiite wijn! Deze is echt uniek: denk aan een melange tussen een Verdejo en een Alberiño die aromatisch en onverwacht fris is.. Het zorgt voor onuitwisbare smaakherinneringen die uw smaakpapillen op hol doen slaan.

Domein Coloma: 'buitengewone bezieling'

Wijnvrouwe van het jaar… Dama de Torre Bermeja Amelia Coloma geeft leiding aan een rijzende Spaanse ster in de Extremadura: een domein waar men kwaliteitsnormen hanteert die tot voor kort ongehoord waren. Want Amelia doet meer dan het beheren van haar bezitting, wat op zich al een raison d’être is. Nee, voor haar komt werken op het land op de eerste plaats. Deze buitengewone inzet maakt van het Domein Coloma een bijzonder plekje.  Ofschoon wijn maken afhankelijk is van weer en bodemgesteldheid, blijft het voor een groot deel mensenwerk. Niet alleen uit de zorg voor de wijngaarden en de strenge kwaliteitscriteria tijdens de oogst, blijkt haar oog voor detail. Ook de vinificatie verloopt volgens Amelia’s precieze receptuur. Amelia hecht grote waarde aan de beheersing van de temperatuur in de cuves tijdens de gisting. Om het vinificatieproces Amelia Coloma, een rijzende ster... Wie had dat verwacht? zo goed mogelijk te sturen, heeft zij de modernste installaties tot haar beschikking. De gisting kan bijvoorbeeld worden vertraagd, wat de rijkdom van de wijn ten goede komt. Ook besteedt Amelia veel aandacht aan houtlagering: kwaliteit van de vaten en rijpingsduur zijn essentieel voor de karaktervorming van de wijn. Zij is daarmee één van de zeldzame Spaanse producenten die de Grand Cru-methode toepast. De Garnacha Tintorera ‘Dama de Torre Bermeja 2018’rijpt vijf maanden op barriques. En in deze zeldzame witte wijn proeft u juist geen houtsmaken maar vleugen puur natuur plus de bezieling en zuiverheid van een levenswerk. Daarom is een test op de tong –via het hiernaast staande proefpakket- een uitdaging die een echte wijnkenner niet graag aan zich voorbij wil laten gaan. Doen!

Land: