Spaans temperament | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Spaans temperament

COROMINA EMPORDALIA
13,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Rode wijn
DO Emporda 2017

Voortreffelijk en buitengewoon verassend anders Spaans! Prachtige, intense kersenrode kleur. Zeer expressieve, mediterrane neus met aroma's van bramen, aardbeien en een kusje van het hout. Goed gestructureerd met sappige tannine. Let vooral op de edele zuren die de wijn een schitterende fraîcheur geven. Afkomstig van wijnstokken met een minimale leeftijd van maar liefst 70 jaar!!

Harold Hamersma (score De Grote Hamersma): 8,5

DAMA DE TORRE GRACIANO bodega Coloma
9,95
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Rode wijn
IGP Extremadura 2017

De Graciano -druif heeft een intens sappig en geurig karakter en neemt in hoog gewaardeerde wijnen (zoals de Gran Reserva's uit de Rioja) een belangrijke plaats in. De druif is echter niet wijd verspreid en door een zeer lage oogstopbrengst ook maar mondjesmaat te verkrijgen. Ook nu zijn er 'slechts' 6000 flessen beschikbaar. Elke fles heeft daarom een unieke nummering! De opvoeding gedurende zes maanden op barriques (Amerikaans en Frans) onderstreept zijn hoge komaf. Een buitenkans, want maar zelden zult u een honderd procent Graciano tegen komen

GREGORIANO ROBLE Bodega Picos
9,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
DO Campo de Borja (Aragón) 2020

Het fruit stuift het glas uit met geurwolkjes pruimen, aardbei, een lichte granaatappel en goij bessen. De verfijning in smaak en afdronk vallen direct op (zeker als je weet dat het klimaat in Campo de Borja onbarmhartig kan zijn). De perfect gedoseerde houtinvloeden zijn verder een bewijs dat de drie broers het bedrijf van hun vader naar een niveau hoger hebben getild! Vol geconcentreerd en mooi zacht in karakter, een absolute aanrader!

[node:title] Spanje zit in mijn hart en nieren! Voor mij persoonlijk zijn er namelijk maar weinig traditionele wijnlanden met zoveel diversiteit en mogelijkheden. En dat zonder al te veel gekke of absurde prijsstellingen. Een uitgelezen kans dus, nu het najaar zijn intrede heeft gedaan, om een selectie rode kwaliteitswijnen aan te bieden die net zo typisch zijn als de Spanjaard zelf: hoffelijk, trots, temperamentvol, onafhankelijk, eerlijk, nobel, sympathiek en gul. Het adembenemende landschap van de Costa Brava speelt bij deze selectie de hoofdrol.

Empordà

[node:title] Empordà ligt in de meest eigenwijze regio van Spanje, Catalonië. Hier is het landschap ruig en sterk geaccidenteerd. Men heeft Catalonië wel eens omschreven als een machtige trap die oprijst van de laagvlakten aan de Middellandse Zee tot aan de toppen van de Pyreneeën en de zuidelijke uitlopers daarvan. In het uiterste noordoosten, daar waar de kust en de bergen met elkaar verbonden worden, bevindt zich de meest unieke plek. De landschappen met de prachtige natuur en het historisch erfgoed worden er compleet gemaakt met de wijngaarden die onder de bescherming vallen van de DO (Denominación de Origen) Empordà. Hier, op kiezel en leisteengronden, komen we nog stokken tegen van de Grenacha en Carignan met leeftijden van ver boven de 70  jaar!!! Opvallend is ook dat in de regio veelal gewerkt wordt via Rabaddao Morta, een agrarische structuur die nog dateert uit de tijden van het koninkrijk Aragón toen de landeigenaren kleine percelen aan boeren verhuurden. De huur betaalde men destijds met de halve oogstopbrengsten… Tegenwoordig zijn de sporen hiervan nog steeds terug te vinden. Onze laatste ontdekking komt namelijk van de coöperatie Empordalia, waarin een aantal kleine wijnproducenten zich hebben verbonden. Het verschil is echter dat de focus tegenwoordig ligt op kwaliteit en niet meer op kwantiteit. Empordalia is daarbij een weg ingeslagen waarbij de lokale druivenrassen als Grenacha, Carignan en Grenacha Gris gekoesterd worden.

Proef op de tong

[node:title] We vielen van de ene verrassing in de andere bij het proeven van de wijn van Empordalia. De grootste verrassing zat hem echter in de staart toen de meest representatieve wijnen werden geopend. Antima, Balmeta en Coromina zijn stuk voor stuk waanzinnig, maar na het herproeven in Nederland konden we Coromina tot de absolute winnaar bekronen. Duidelijke expressies van het terroir waarbij je overduidelijk proeft dat de oude stokken worden versmolten met de mantel der liefde van de wijnmakers. Gewoonweg majestueus waarbij de verleiding te groot is om een vergelijk te maken met de grootste wijnen uit de Midi van Frankrijk. Niet alleen ligt het in het verlengde van de  Languedoc-Roussillon als je kijkt naar de druivensoorten, maar ook hier waait er een typerende wind. Deze beroemde noordelijke wind, genaamd de Tramontane, zorgt voor de verkoeling (en dus een langzame rijping wat resulteert in zeer aromatische druiven) in het harde en soms extreem warme klimaat. Eveneens kiezen ze bij Empordalia voor de Franse barriques. Gedurende 12 maanden rust de Coromina op de beste barriques waardoor de wijn zijn mooie fruitige basis complementeert met een uitgebalanceerde houttoets. En dat zonder het enigszins frisse karakter af te staan. Kortom, een wijn om van te dromen!! Tevens, om bij weg te dromen zijn ook enkele onbekende Spanjaarden die ik aan proefpakket C heb toegevoegd.. onwijs lekker….   DOEN!!