Bestellijst laden
'Veritas in Vino' is vaak nog ver te zoeken...
Leer, cassis, laurier en gedroogde bladeren (rozen en fijne tabak) dansen door het glas. Het is direct duidelijk dat we met een klassieke Chianti Classico te maken hebben. Het oudste familiebedrijf (sinds 1865) uit Siena bewijst dat het nog steeds topwijnen produceert. Volhardend doen ze dit op de authentieke manier. De Tenuta Bibbiano wordt daarom opgevoed op betoon/stenen vaten, waardoor de karakteristieke frisheid van de Sangiovese optimaal bewaard blijft. Door vlezigheid en vulling wordt de levendige frisheid mooi onderbouwd met diepgang en karakter.
Het is meteen feest als de wijn de mond beroert. Uw smaakpapillen worden in opperste extase gebracht door deze authentieke en goed gestructureerde Chianti Classico Riserva. De intens sappige sensatie is al prima verteerbaar, maar is ook een grote toekomst toebedeeld! In de lengte van de afdronk worden zeer krachtige, maar smaakvolle tannine meegedragen. Een zeldzaamheid en een sensatie waarbij de kenmerkende karakteristieken allemaal aan bod komen, Rijp donker fruit, leer, specerijen, thee, viooltjes maar ook cacao en laurier blijven je verleiden.
In een ideale wereld is het én, én, én. Druiven die tot wijn worden gemaakt door gepassioneerde, betrokken en kundige mensen én met een karaktervolle, natuurzuivere basis én wijnen die commercieel succes opleveren. Om dit ideaal te realiseren, is er voor wijn als natuur- en cultuurgoed in de samenleving, eigenlijk geen beter gebied denkbaar dan Chianti Classico. Sangiovese speelt hier de eerste viool, dominant in heel Toscane en met wereldwijde faam bij de wijnliefhebbers. Sangiovese is echter geen gemakkelijke druif; door zijn zuurgraad en stevige tannines ontstaat een unieke combinatie van kracht en elegantie. Geen allemansvriend omdat deze niet door iedereen ‘te begrijpen’ is. Dit vergt kennis van de consument en achtergrondinformatie met betrekking tot de (fles)rijping en de juiste wijn/spijs combinatie. Maar als dit allemaal klopt, dan zullen deze wijnen u niet onberoerd laten!
Wijnboeren met een boodschap
“Wijn van autochtone kerngezonde druiven”, dat hadden de gebroeders Tommaso en Federico Marrocchesi Marzi me geschreven over hun Sangiovese. Een wijn die ze maken zonder dat ze er ook maar enige onnatuurlijke oppepmiddeltjes aan toevoegen. De gebroeders bestieren een van de oudste wijnhuizen in de Chianti Classico, gesticht in 1865. Zij behoren in Italie, maar ook elders in de wereld, tot de toenemende groep van wijnboeren die proberen op natuurlijke en zuivere wijze zo goed mogelijk wijn te maken. Het zijn idealisten, die met hun manier van werken iets willen uitdrukken. Het zijn wijnboeren met een boodschap waar ik mij bijzonder tot aangetrokken voel. Hun aanbeveling: ‘’De kern van gezonde druiven’’, dient dan ook een hoger doel. Maar welk doel precies ? In het midden van de vorige eeuw, dronken de meeste mensen geen kwaliteitswijn. Dat konden ze niet betalen. In plaats daarvan dronken ze piquette en dergelijke, veelal geoogst van terroirs die onder andere met onkruidverdelgende middelen besprenkeld waren. Het was de tijd van de opkomende massaproductie waarbij slechts mondjesmaat met Moeder Aarde rekening werd gehouden.
Inspelen op de elementen
Er waren toenertijd ook wijnboeren die de eerste stapjes zetten om het leefklimaat van insecten, vogels en van allerlei andere nuttige aardbewoners de wind uit de zeilen te nemen. Dat was de tijd waarin de voorouders van de gebroeders Marrocchesi Marzi instinctief besloten om hier niet aan deel te nemen. Gewoon uit respect voor de natuur speelden zij ‘toen al’ handig in op de elementen aarde, water, lucht en warmte. Natuurlijke plaagbestrijders werden ingezet zoals allerlei insecten en vogels, waarbij de een als het ware de schadelijke insecten verorberde en de ander voor de nuttige bestuiving zorg droeg. De mens greep in dit geval slechts in bij uiterste noodzaak. Het natuurlijke proces mag kost wat kost niet worden verstoord en dat is volgens de gebroeders nog steeds de enige remedie tegen de industriële massaproductie.
Authentieke Chianti Classisco’s
Zodoende onstaan op dit fabelachtig mooie domein van generatie op generatie autenthieke Chianti Classico’s van het zuiverste ras. Allen afkomstig uit het oeroude ras Sangiovese Prugnolo Gentile. De DOCG’s behoeven hierbij weinig uitleg, maar des te meer wil ik u attenderen op de IGT Passotasso van Bibbiano. In positieve zin is het een ‘wolf in schaapskleren’. Want na het ontkurken, zul je een kwaliteit herkennen uit de tijden van weleer. Zoals de ‘Vino Nobile di Montepulciano’, de Brunello en vanzelfsprekend de Chianti. Zij beschikken normaliter over de eerder genoemde duidelijk herkenbare karakters van de Sangiovese, maar wat de Passotasso qua klassiek karakter met zich meedraagt, is menig Brunello of Nobile niet gegeven! Een gestructureerde stijl die ook nog iets eigens heeft omdat de oeroude rassen Ciliegiolo, Malvasia Nera en Canaiolo worden gebruikt. Kortom: de wijn van dit domein ‘BIBBIANO’ herbergt de kwaliteit en het smaakprofiel van de ‘groten’. Proefondervindelijk kunt u dit zelf ook ervaren door nevenstaand proefpakket een kans te geven.