Naast Barbaresco en Barolo valt er nog heel wat te ontdekken bij Luca Bosio in Piemonte! | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Naast Barbaresco en Barolo valt er nog heel wat te ontdekken bij Luca Bosio in Piemonte!

NEBBIOLO D'ALBA BOSCHI DEI SIGNORI
11,50
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
DOC Nebbiolo d'Alba (Piemonte Langhe) 2020

De geboorteplaats van deze uitstekende Nebbiolo zijn de steile rots hellingen van Langhe. Na de vergisting wordt de wijn overgestoken op eiken vaten. Deze vaten, van wisselende grootte, kunnen enorme proporties aannemen. De beste zijn voorbestemd voor de Nebbiolo D 'alba en zijn gemaakt van Allier eiken. Tijdens het rijpen ontdoet de wijn zich van een dikke laag bezinksel en verliest hij zijn hardheid, hetgeen niet wegneemt dat vooral de beste wijnen gebaat zijn bij een ontwikkeling op fles om soepel te worden. Karakteristieke fraaie neus van cacao, tabak, kers en een likje aardbei.

BARBERA D'ALBA Egidio Barriques
10,50
8,49
48+ 8,24
144+ 7,58
Rode wijn
DOC Barbera d'Alba (Piemonte Langhe) 2019

Het gebied Alba staat bekend om superieure wijnen, De wijngaarden en het terroir die aan de basis staan van deze wijn behoren in de streek tot de elite. Daarom is het niet gek dat deBarbera Egidio, die met hun soort rijpingspotentieel (plusminus 10 jaar), een zeldzaamheid is. Een grand cru- behandeling is dus vanzelfsprekend, met natuurlijk een opvoeding van 18 maanden op barriques van Frans eiken. Intens zwartfruitige wijn met een hint gebrande koffie. Sappig en fris ondanks een indrukkende alcoholgehalte.

DOLCETTO D'ALBA BOSIO
9,10
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
Rode wijn
DOC piemonte 2020

Genoemd naar de gelijknamige rode Dolcetto druif en op voorbeeldige wijze gevinifieerd. De kleur is dieprood, de smaak is geconcentreerd en het parfum zit barstensvol fruit met tonen van rijpe frambozen en bosbessen. De frisse finale heeft een milde kruidigheid en elegante tannines in de afdronk. De wijngaard Campo Ferro is fijn maar betrekkelijk klein, dus deze frivole rode wijn is maar beperkt beschikbaar. Voor liefhebbers van elegante wijnen en bij uitstek een rode zomerwijn

BAROLO BOSIO BOSCHI DEI SIGNORI
22,95
19,95
48+ 19,35
144+ 17,80
Rode wijn
DOCG Barolo (Piemonte Langhe) 2017

De koning onder de wijnen, en dat voor nog geen 20 euro!! Er is veel veranderd in Piemonte. Barolo is drinkbaar en vooral betaalbaar geworden, zonder in te boeten op z'n koninklijke allure. Een fantastisch karakter met tonen van rozenblaadjes, zoete rode bessen en kruiden. Harmonieus &amp, verfijnd, bij iedere slok weer een nieuwe ontdekking. Voor ons de koningin(in) onder de Barolo's, zeker op gebied van prijs/kwaliteitsverhouding! Bedoeld om langzaam van te genieten, bij gegrild of gestoofd vlees, wild of een rijke risotto dan wel pasta, met verse (zwarte) truffel.

Traditionele raspaardjes

[node:title] Wanneer men over de wijnen uit Piemonte spreekt, bedoelt men daar meestal de beroemde en kostbare cru’s als Barbaresco en Barolo mee. Maar in deze, aan de voet van de Alpen gelegen streek is nog veel meer heerlijks voorhanden. Centraal in ons aanbod staan 3 druivensoorten: de Nebbiolo, Dolcetto en Barbera. De vermaarde oenoloog Luca Bosio oogst namelijk veel lof met deze beeldschone wijnen. Hier zwaait Luca de scepter over de wijngaarden die hij overnam van vader Egidio en moeder Angela. Vastberaden bereidden zij hem voor, met het oog op de toekomst, in gedachte houdend dat zij de enige en juiste weg insloegen. En dat gedachtegoed werd en wordt nog steeds gedeeld met Luca in het creëren van traditionele raspaardjes.

Kleinschalige verwerking

Zoon Luca Bosio De kleinschalige verwerking  van de oogst uit 60 verschillende wijngaarden valt op, het scheiden van de gezondste druiven uit de oogst is bovendien een must. Immers elke grondsoort vraagt om z’n specifieke druif. Zodoende ontstaan er ook rode wijnen die zo kenmerkend zijn voor het gebied. Kortom, een weerspiegeling van de autochtone druivensoorten Barbera, Nebbiolo en Dolcetto. Hiervoor heeft hij maar liefst 30 ha ter beschikking verdeeld over de beste wijngaarden in het heuvellandschap ‘LANGHE’.

Nebbiolo d'Alba ( kleine Barolo ) Boschi dei Signori

[node:title] Ook wel de kleine Barolo van Luca genoemd is gelegen op zo’n 250 meter hoogte. De wijngaard beslaat ongeveer 3 hectare waarvan de grondsamenstelling opmerkelijk is: een weerspiegeling van 53 % klei, 15 % zand en 32 % soort kalk afgewisseld met slib. In 1967 aangeplant door vader Egidio en moeder Angela Bosio. De eerste gisting geschiedt direct na de weking van de druif op inoxtanks, terwijl de tweede of ook wel melkzuurgisting geschiedt op grote eiken vaten. De wijn is rijk met een geweldige structuur. Stevig en robuust. Het kan ook bijna niet anders dan dat de met de hand geplukte, gezonde druiven uiteindelijk de weg vinden naar een select gezelschap van wijnliefhebbers. De hand van de meester is hierin duidelijk waarneembaar! Optimaal bespeelt hij de gevoelige snaren van de ligging: pal tegenover de beroemde wijngaarden van Barolo. Helaas heeft dit stukje wijngaard geen recht op deze precieuze DOCG bescherming. Wel, is de toevoeging Alba toegestaan waardoor deze creatie door het leven mag gaan als ‘NEBBIOLO D’ALBA’. Ook wel bekend als de kleine Barolo.

Barbera met Grand Cru opvoeding 'Egidio Barriques'

De Egidio Barriques Dankzij de nabij gelegen rivier in de Tanaro Vallei is de Barbera selectie van Luca robuuster in smaak en afdronk. De vinificatie van deze unieke druif vraagt daarom om een unieke aanpak om kleur en smaakstoffen te transformeren tot een Barbera met zeldzame smaakvariaties. In de hypermodern geïnstalleerde vinificatieruimte in San Stefano Belbo worden de druiven met de grootst mogelijke deskundigheid gevinificeerd. De Babera ontvangt daarna een Grand Cru opvoeding op barriques van Europees eiken. Bij het aanschouwen van zoveel vineuze rijkdom en het proeven van zoveel schitterende wijnen is het dus duidelijk dat ‘n eerbetoon aan z’n vader voor de hand ligt. Daarom vaart Barbera cuvée selectie onder zijn naam: Egidio Barriques Selectie! Een rode wijn van goede komaf waarin de traditie en de respectvolle omgang met de natuur de smaakpapillen proefondervindelijk  doen strelen.

Dolcetto

Worden de kostbare cru’s als Barberesco en Barolo gemaakt van de Nebbiolo, rondom de stad Alba en verder naar het zuiden groeit echter ook nog een andere druif, de Dolcetto. In een geschrift daterend uit 1593 spreekt men al over deze druif, die toen ‘Dosetto’ werd genoemd. In tegenstelling tot de Nebbiolo en Barbera brengt de Dolcetto heel plezierige, fruitvolle wijnen voort, die best jong gedronken kunnen worden. In wijnkringen wordt die ook wel liefkozend “de meest miskende beauty” van Piemonte genoemd.

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen