'In Vino Veritas' is vaak nog ver te zoeken... | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

'In Vino Veritas' is vaak nog ver te zoeken...

BIBBIANO Chianti Classico
18,95
14,99
48+ 14,54
144+ 13,38
Rode wijn
DOCG Chianti Classico (Toscane) 2018

Leer, cassis, laurier en gedroogde bladeren (rozen en fijne tabak) dansen door het glas. Het is direct duidelijk dat we met een klassieke Chianti Classico te maken hebben. Het oudste familiebedrijf (sinds 1865) uit Siena bewijst dat het nog steeds topwijnen produceert. Volhardend doen ze dit op de authentieke manier. De Tenuta Bibbiano wordt daarom opgevoed op betoon/stenen vaten, waardoor de karakteristieke frisheid van de Sangiovese optimaal bewaard blijft. Door vlezigheid en vulling wordt de levendige frisheid mooi onderbouwd met diepgang en karakter.

BIBBIANO RISERVA CHIANTI CLASSICO
21,95
18,95
48+ 18,38
144+ 16,91
Rode wijn
DOCG Chianti Classico (Toscane) 2016

Het is meteen feest als de wijn de mond beroert. Uw smaakpapillen worden in opperste extase gebracht door deze authentieke en goed gestructureerde Chianti Classico Riserva. De intens sappige sensatie is al prima verteerbaar, maar is ook een grote toekomst toebedeeld! In de lengte van de afdronk worden zeer krachtige, maar smaakvolle tannine meegedragen. Een zeldzaamheid en een sensatie waarbij de kenmerkende karakteristieken allemaal aan bod komen, Rijp donker fruit, leer, specerijen, thee, viooltjes maar ook cacao en laurier blijven je verleiden.

INCANTO SYRAH Single Vineyard Medi Valley
17,99
14,99
48+ 14,54
144+ 13,38
Rode wijn
Danube Plain region 2017

Zonder twijfel durven wij deze Bulgaarse “,grand cru”, in het rijtje te zetten van de Super Tuscans. De wijn bleef recht overeind staan nadat we een dag eerder deze topwijnen uit Toscane geproefd hadden. Het prijsverschil was ons te groot en de keuze voor Incanto was dus snel gemaakt. Ongekende klasse voor nog een betaalbare prijs. De aroma's herbergen veel zwarte bosvruchten en chocolade en ook het zo typerende kruidige van de syrah. De nuances zijn daarbij opmerkelijk. Opgevoed voor 12 maanden op nieuwe Franse barriques (waarbij er 3 soorten Frans eiken zijn gebruikt).

Zo veel wijn werd er nog nooit eerder gedronken, juicht de wijnwereld. Een industriële revolutie op wijngebied. Volgens Dirk Lemaître, de auteur van het boek ‘De kracht van rode wijn en de medische wetenschap’, is wijn goed voor de gezondheid, indien met mate geconsumeerd.  Sommige wijngebieden zijn echter ernstig vervuild! Gelukkig is er een tegenbeweging op komst …

Anekdote

[node:title] De oude wijnkoper voelde zijn einde naderen. Hij riep zijn zoons, die de zaak moesten voortzetten, aan z’n ziekbed. ‘Jongens’, kreunde hij met zwakke stem, ik moet jullie een gewichtig geheim vertellen. ‘Wijn’…. hij verzamelde zijn laatste krachten om duidelijk te spreken, opdat geen detail van zijn belangrijke boodschap verloren zou gaan. ‘Wijn kan ook van….. druiven worden gemaakt zonder gebruik van pesticiden en uit de  ongerepte aarde’.  Toen blies hij de laatste adem uit, zijn zoons ontredderd achter latend. Van aardse druiven……

Boeren met een boodschap

Tommaso Marrocchedi Marzi Wijn gemaakt van autochtone kerngezonde druiven, hadden de gebroeders me geschreven zonder dat er ook maar enige onnatuurlijke oppep middeltjes aan toegevoegd worden. De gebroeders Tommaso en Federico Marrocchesi Marzi bestieren een van de oudste wijnhuizen, gesticht in 1865!, in de Chianti Classico. Zij behoren in Italie, maar ook elders in de wereld, tot de toenemende groep wijnboeren die proberen op natuurlijke en zuivere wijze zo goed mogelijk wijn te maken. Het zijn idealisten, die met hun manier van werken iets willen uitdrukken. Het zijn boeren met een boodschap waar ik mij bijzonder tot aangetrokken voel. Hun aanbevelings-schrijven  ‘’De kern van gezonde druiven’’ dient dan ook een hoger doel …..

Maar welk doel precies ??

De anekdote over de oude wijnkoper biedt een aanknopingspunt. In die tijd, in het midden van de vorige eeuw, dronken de meeste mensen geen kwaliteitswijn.  Dat konden ze niet betalen. In plaats daarvan dronken ze piquette en dergelijke, veelal geoogst op terroirs, besprenkeld met onkruidverdelgende middelen. Het was de tijd van de opkomende massaproductie waarbij slechts mondjesmaat met moeder aarde rekening gehouden werd. Het waren de eerste stapjes om het leefklimaat van insecten, vogels en van allerlei andere nuttige aardbewoners de wind uit de zeilen te nemen. Het was ook de tijd waar de voorouders van de gebroeders Marrocchesi Marzi instinctief besloten om hier niet aan deel te nemen. Gewoon uit respect voor de natuur speelden zij ‘toen al’ handig in op de elementen  aarde, water, lucht en warmte. Natuurlijke plaagbestrijders werden ingezet, allerlei insecten en vogels, waarbij de een als het ware de schadelijke insecten verorberde en de ander voor de nuttige bestuiving zorg droeg. De mens, in dit geval, greep slechts in bij uiterste noodzaak. Het natuurlijke proces mag  coûte que coûte niet verstoord worden en dat is volgens de gebroeders nog steeds de enige remedie tegen de industriële massaproductie. Aldus onstaan op dit fabelachtig mooie domein van generatie op generatie autenthieke Chianti Classico’s van het zuiverste ras. Voor wat betreft gezondheid en wijn zijn er aanwijzingen dat de Chianti Classico’s “BIBBIANO” het hoogste gehalte aan anthocyaninen en polyfenolzuren bevatten. De vechtersbaasjes, ‘afkomstig uit het oeroude ras Prugnolo Gentile’, moeten vechten om te overleven, en daardoor lijken de druiven extra veel beschermende stoffen te produceren. Zelfs de vraatzuchtige druifluis ‘de Phylloxera’ kreeg in 1880 geen grip op de wijngaarden. Alom bekend is het domein met z’n 100 % autochtone selectie die de smaakpapillen op hol doet slaan.

De directe afstammeling uit de tijd van weleer… 

[node:title] Druiven afkomstig uit exact dezelfde soort als de klassiekers  ‘Vino Nobile di Montepulciano en Brunello’. Bijgevolg hebben de wijnen dezelfde duidelijk herkenbare karakters, zowel qua terroir als qua druivenras. Het fundamentele verschil met de ‘grote tegenhangers’ is blind geproefd minder duidelijk. De Classico’s van deze Italiaanse gebroeders zijn klassiek geschoeid.  Qua gestructureerde stijl kunnen de wijnen van dit domein ‘BIBBIANO’ zonder meer aanleunen bij het smaak profiel van de ‘groten’.. Proefondervindelijk kun je dit zelf ook ervaren door nevenstaand proefpakket een kans te geven en te vergelijken met een  Nobile of een Brunello. Ik ben benieuwd wat u ervan vindt…….  à votre santé. 

Land: 
Druivenras: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen