Wijngebied

WijngebiedToscane

Toscane is ongeveer de bekendste streek van Italië. Samen met Piemonte is het het gerenommeerde wijnbouwgebied van Italië. Verder staat het gebied bekend om de mooie (groene) heuvels en prachtige statige cipresse en de vele olijfgaarden. Voor de wijn, met als boegbeeld de rode druivensoort “Sangiovese”, is het een goudmijn. Wijnnamen als Chianti, Brunelle di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano zijn in de hele wereld bekend en elke wijnliefhebber weet wat hij zich daarbij moet voorstellen. Deze wijnen die in de hoogste classificatie (DOCG) worden ingedeeld komen later nog aan bod. 

Supertuscans

Toscane heeft namelijk naast de traditionele DOCG en DOC-classificaties wereldwijd grote bekendheid verworven door de zogeheten Supertuscans. De “Super Toscanen” kwamen van zeer ambitieuze producenten af  die in de jaren zeventig de toenmalige regels van de wijnwetgeving links van zich lieten liggen. De wijn werden daarom gedeclasseerd en kwamen op de markt als Vino di tavola. De Sassicaia van Tenuta San Guido en de Tignanello van Antinori zijn de twee bekendste voorbeelden, waarvan Sassicaia momenteel de vaandeldrager is. De eerste wijn wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon aangevuld met Sangiovese, de tweede gemaakt van overwegend Sangiovese aangevuld met Cabernet Sauvignon. Deze “tafelwijnen” behoren tot op vandaag tot de duurste wijnen van Italië of zelfs de wereld. 

Geen Vino di Tavola

Door de nieuwe wijnwet in 1992 werd het echter onmogelijk om deze top wijnen nog onder de noemer Vino di Tavola op de markt te brengen. De nieuwe wet schreef namelijk voor dat VdT geen jaartal en geen oorsprongbenaming meer op het etiket mocht vermelden. Dit maakte het natuurlijk erg moeilijk voor de wijnproducent om hun dure top-wijnen voor een select publiek van wijnliefhebbers aan te bieden. De autoriteiten zorgden er echter voor dat er een andere vorm van regulatie kwam. De wijnen mochten op de markt komen onder de nieuwe noemer IGT (indicazione geografica tipica), met jaartal en oorsprongbenaming…. Sinds 2001 heeft Sassicaia zelf een DOC status. 

Langdurig onderzoek en experimenten dragen er zorg voor dat Toscane, nog steeds, betere kwaliteiten levert. Diverse klonen van de Sangiovese hebben hieraan bijgedragen, maar ook de experimentele resultaten met de franse druivensoorten als de Cabernet Sauvignon , Merlot en  in mindere mate  de Syrah en Pinot Noir dragen hier hun steentje aan bij!

1 - 2 van 2
View filtersView gridView list
Images
Stock
Beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
18,95
14,99
48+ 14,54
144+ 13,37

Leer, cassis, laurier en gedroogde bladeren (rozen en fijne tabak) dansen door het glas. Het is direct duidelijk dat we met een klassieke Chianti Classico te maken hebben. Het oudste familiebedrijf (sinds 1865) uit Siena bewijst dat het nog steeds topwijnen produceert. Volhardend doen ze dit op de authentieke manier. De Tenuta Bibbiano wordt daarom opgevoed op betoon/stenen vaten, waardoor de karakteristieke frisheid van de Sangiovese optimaal bewaard blijft. Door vlezigheid en vulling wordt de levendige frisheid mooi onderbouwd met diepgang en karakter.

Images
Stock
Zeer beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
34,94
32,95
48+ 31,96
144+ 29,40

Teder en intens is de eerste indruk van deze Gran Selezione, maar snel blijkt dat er niet om de krachtige presentatie heen te komen is. Gelukkig worden de norse tannines verpakt in een flinke dosis sap, een fijnzoete concentratie en romige structuur. Hierdoor is de geconcentreerde afdronk magistraal!!! De expressie van Sangiovese met een klassieke houtopvoeding is dan snel te herkennen. Pruimen, kersenfruit, specerijen, leer, balsamico, viooltjes en kreupelhout zorgen voor een zeldzame dynamiek

93 points by Michaela Morris (decanter)
95 points Wine Spectator