Verdicchio de Matelica. Een verborgen schat op DOCG-niveau | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Verdicchio de Matelica. Een verborgen schat op DOCG-niveau

LAMELIA Verdicchio di Matelica
8,49
6,75
48+ 6,55
144+ 6,02
Witte wijn
DOP Verdicchio di Matelica (Marken/Marche) 2022

Verrukkelijke, stuivende en knisperende wijn die de frisheid van de Verdicchio (100%) optimaal presenteert. Een gemakkelijke instap om de zo karakteristieke Verdicchio di Metelica te ontdekken. Florale tonen gaan samen met geurig rijp fruit als appel, nectarine en abrikoos. De mineraalachtige afdronk is delicaat met veel souplesse en lengte. Na enige flesontwikkeling zullen de typerende nootaroma's zich openbaren... Een opmerkelijke droge witte wijn voor een bijzonder gunstige prijs!

SAN VITO Lamelia Verdicchio
10,50
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Witte wijn
DOP Verdicchio di Matelica (Marken/Marche) 2022

San Vito komt voort uit de beste wijngaarden in de zone Serra Alta met optimale zonexposure. De oudere wijnstokken geven een complexe stijl met aangename aromatische aanzet. In de ragfijne smaak herkent U noten, rijpe vruchten (o.a. galiameloen) en de typische amandel touch. Intens rijk en perfect gestructureerd is de finale met licht gedroogde bloem- en kruidnuances. Door zijn fijnbesnaarde karakter een schitterende terraswijn en een charmeur bij lichte vissoorten, schaal- en schelpdieren.

MATERGA RISERVA Provima Verdicchio di Matelica
14,99
12,95
48+ 12,56
144+ 11,56
Witte wijn
DOCG Verdicchio di Matelica (Marken/Marche) 2020

Dat alle pijlen bij Lamelia gericht worden op zuiverheid van hun witte wijn blijkt uit het feit dat de DOCG tegenwoordig geen houtopvoeding meer ondergaat.... Dat ze toch iets exceptioneels en van grote klasse weten te creëren blijkt uit de gouden onderscheidingen (o.a. Gilbert &amp, Gaillard, Le marche Nel Bicchiere en Rosso the Winehunter). Dit resultaat kan alleen bereikt worden als de oudste stokken van de beste percelen met de kleinste opbrengst worden geselecteerd.

VALLE DELL’ESINO is waarschijnlijk de meest onbekende Italiaanse wijnvallei. In dit stille gebied in de binnenlanden van Marche ligt ’MATELICA’ waar ze opmerkelijke, droge witte wijnen creëren. Dat doen ze zelfs zó goed dat ze hier sinds 2009 de hoogste Italiaanse wijnonderscheiding, de DOCG, mogen gebruiken. Wijnliefhebbers zullen zich deze witte wijn blijven herinneren vanwege z’n ragfijne smaak, impressies van noten, rijpe vruchten en de typische ‘amandeltouch’.

De meest kararktevolle inlandse droge witte wijn van Italie

Verdicchio de Matelica Het piepkleine Italiaanse wijngebied MATELICA in de ‘VALLE DELL’ESINO is voor veel wijnliefhebbers terra incognita. Niet verwonderlijk want het is een dwergdistrict in de machtige Marche. De beroemde buurman, ‘DOC Castelli di Jesi’, heeft bijvoorbeeld een volume van maar liefst 24 miljoen flessen. De zanderige kalkbodem in de omgeving van ‘MATELICA’ bezit echter een hoger mineraalgehalte en het is er koeler met dank aan de invloed van de Apennijnen. Alle ingrediënten zijn er dus voor de meest karaktervolle, inlandse witte wijn van Italië. Het uitgesproken gunstige klimaat werkt duidelijk op het gemoed van de Verdicchio. De koele bries, afkomstig van de Adriatische zee, in combinatie met bergwinden, zorgt voor een uitgesproken gunstig en uniek microklimaat. Aroma en smaakstoffen worden rijkelijk gevormd en opgeslagen in de druif. Ze brengen een witte wijn voort met een pittige intensiteit. Daardoor onderscheidt dit piepkleine gebied zich van Castelli di Jesi: de Verdicchio di Matelica smaakt anders en jazeker, verfijnder. Dit is niet alleen erkend door de DOC-status maar ook heeft men de hoogste onderscheiding DOCG  gekregen. Terecht wordt hij hiermee uit z’n anonimiteit gehaald. Het succes [node:title] kon niet uitblijven en er is geïnvesteerd in aanplant en vinificatieapparatuur. De oogst is echter nog steeds te klein om groots aan de weg te timmeren en om distributie op grote schaal te realiseren. Niettemin groeit de reputatie van deze eigenzinnige witte wijnen. Bijzonder door de onvergetelijke smaakbelevenis met ragfijne, onderscheidende impressies. 

Geliefd onder kenners maar zeldzaam

Nu al zijn de droge witte wijnen uit de ‘ VALLE DEL’ESINO’ zeer geliefd onder kenners, maar zoals gezegd: zeldzaam. Dit komt doordat slechts een zestal dorpen, verspreid in deze vallei, de [node:title] beschermde naam ‘MATELICA’ mogen dragen. De heuvels liggen vrijwel steeds in oostwest-richting, zodat de wijnhellingen een behagelijke zuid-positie ten opzichte van de zon hebben. De aanplant is overwegend Verdicchio. Dit autochtone ras -minimaal 85 %- staat samen met Malvasia of Trebbianno meestal garant voor een interessant eindresultaat. Maar vergis u niet, binnen dit gebruikelijke kader is nog ruimte voor individualiteit. Mijn selecties van het huis ‘Lamelia Vini’, met 100% Verdicchio, steken bijvoorbeeld met kop en schouders uit boven het gemiddelde. Zij presenteren zich als de trésors cachés - verborgen schatten -  op DOCG- niveau. De wijnschatgraver weet dat DOCG -status uitsluitend voorbestemd is voor een select aantal witte wijnen. De eisen zijn echter nogal conservatief, er gingen zelfs stemmen op om de wettelijk voorgeschreven opvoeding op eiken te schrappen. En met succes! Sinds enige tijd geldt namelijk dat naast de op hout gelagerde wijnen, lagering op roestvrijstalen tanks is toegestaan. En nu komt het: de DOCG vereist een minimale rijping van 18 maanden vanaf 1 december van het oogstjaar. Deze voorwaarde is omstreden en behoudend. Lamelia Vini  geeft de voorkeur aan een kortere lagering, ter bescherming van de verkwikkende frisheid in smaak en karakter. Het is een zaak van smaak én kiezen. Dus met onberispelijke bewaking van kwaliteit creëert Lamelia een DOC op DOCG -niveau. Niet zonder succes. Dit is de verklaring voor de reputatie die Lamelia Vini vooral in Italië geniet. Een bekendheid die niet gefundeerd is in handige marketing, maar op pure klasse. Evenwichtig en fijnbesnaard, geraffineerd: de verkwikkende zuren maken hem een zomer- en dinerwijn bij uitstek. Een absolute aanrader uit handmatig geplukte, kerngezonde Verdicchio BIO-druiven.

Land: