Puur goud uit Trentino, Moscato secco | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Puur goud uit Trentino, Moscato secco

SPAGNOLLI Moscato secco
8,95
7,79
48+ 7,56
144+ 6,95
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
DOC Trentino (Trentino - Alto Adige) 2015

Ondanks dat de muscat zijn bekendheid heeft verkregen door de dessertwijnen zijn de drogere stijlen steeds meer in trek. Gelukkig is deze Italiaanse moscato secco niet uitzonderlijk duur en herbergt hij het typerende rijke en verkwikkend muscat karakter. Het is een uitzonderlijke wijn met een goudgele kleur en licht groene reflecties. Het overheerlijke aroma van bloesem en saffraan worden op de voet gevolgd door de weelderige smaak die een uitgebalanceerd zuivere afdronk kent. Soepel en elegant in al zijn aspecten zonder in te boeten op de geprononceerde Muscat-expressie.

DOLCETTO D'ALBA BOSIO
9,10
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
Rode wijn
DOC piemonte 2019

Genoemd naar de gelijknamige rode Dolcetto druif en op voorbeeldige wijze gevinifieerd. De kleur is dieprood, de smaak is geconcentreerd en het parfum zit barstensvol fruit met tonen van rijpe frambozen en bosbessen. De frisse finale heeft een milde kruidigheid en elegante tannines in de afdronk. De wijngaard Campo Ferro is fijn maar betrekkelijk klein, dus deze frivole rode wijn is maar beperkt beschikbaar. Voor liefhebbers van elegante wijnen en bij uitstek een rode zomerwijn

Uitzicht over de wijngaarden van Spagnolli De muskaat druif brengt ons in hogere sferen. Het karakter van deze druif is bedwelmend. Indringende aroma’s van rozen en druiven wisselen elkaar af. Onze ouders consumeerden voornamelijk de zoete wijnen van deze duivensoort, maar de afgelopen jaren heeft dit type wijn een ware gedaantewisseling/(metamorfose) ondergaan… Van likeurachtig zoet zijn het droge Muscats geworden met een zuiver, verfijnd en complex karakter met de nodige frisheid en elegantie. Dat de droge versie geroemd wordt bleek uit het ruime aanbod uit maar liefst 17 wijn producerende landen. Uiteindelijk gaven wij de voorkeur aan de droge Muscat uit het Italiaanse gebied Trentino die met kop en schouder boven het gemiddelde uitstak. Hier wordt hij ook wel l’oro puro (puur goud) genoemd.

Familie Spagnolli

Familie Spagnolli In een adem wordt Trentino-Alto Adige vaak genoemd als één regio. Het zijn echter twee aparte regio’s met elk een eigen DOC. Alto Adige is in feite on-Italiaans. Dit gedeelte is namelijk na de 1e wereldoorlog door Oostenrijk overgedragen aan Italië. Decennia lang is het hardnekkig Duitstalig geweest en nog steeds kan men er met Duits goed terecht. Trentino, het zuidelijk deel van Trentino-Alto Adige, is in taal, familieleven en cultuur weer echt Italiaans. Zo ook de warmte van de familie Spagnolli in Trentino. Tijdens ons bezoek in 2016 werden we, op zijn Italiaans, hartelijk ontvangen en mochten we de juiste balans tussen traditie en techniek ervaren. De aandacht in de wijngaard is bij de familie Spagnolli namelijk ongekend groot gebleven, “want grote wijnen worden nog altijd geboren in gezonde wijngaarden”, zegt Enrico Spagnolli. Daarbij is wijnverbouwen in Trentino-Alto Adige niet bepaald makkelijk te noemen. Zo heeft deze bergachtige regio slechts 15% land ter beschikking dat bewerkt kan worden. Bovendien ligt dat vaak op arme berghellingen, wat resulteert in steile terrassen en uitsluitend handmatige oogst. Dit nadeel heeft tegelijkertijd ook zijn voordeel: het is geen makkelijke manier van wijnbouw en zo wordt Enrico Spagnolli gedwongen om zich te concentreren op kwaliteit. Het alpenklimaat en de ligging lenen zich verder perfect voor de productie van onvergetelijke witte wijnen. De droge Moscato van Spagnolli uit de Vallagarina vallei is hier een mooi voorbeeld van. Aangeplant op een hoogte tussen de 200 tot 700 meter weet hij als geen ander alle elementen te verenigen in een geprononceerde en zuivere smaak. De “la mamma” onder de muscats!!

Sprong vooruit.....

Wijngaarden van Spagnolli In 1979 verhuisde Enrico Spagnolli vanuit het historische gedeelte van Isera naar een ultra modern gebouw op de centrale heuvel met een prachtig uitzicht over de stad. Hier werd het vinificatie proces geheel aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Alles werd ingericht door Enrico Spagnolli op de “nieuwe werkprocessen” om die vlekkeloos te laten verlopen. Pneumatische persen, temperatuurregeling van de fermentatie en andere technische apparaten zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit. Dit komt de zuiverheid van de wijnen ten goede. Dat is goed te proeven in de Moscato secco van Spagnolli. De hoeveelheden waren in het verleden trouwens te gering om er al te veel ruchtbaarheid aan te geven. Toen vond slechts levering plaats aan enkele toprestaurants. Nu ik echter de gehele voorraad gekocht heb, kunt u meeprofiteren van deze unieke aankoop. Een opmerkelijke, droge witte wijn, die enorm in de smaak blijkt te vallen. Kortom, een persoonlijkheid die ‘niet alleen’ in alle seizoenen meer dan voortreffelijk smaakt, maar ook ‘juist nu’ zich optimaal presenteert.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen