De mouwen worden tegenwoordig opgestroopt in het zuiden van Italië! Gelukkig , want door de massaproductie werden de wijnen uit het zuiden van Italië lange tijd niet serieus genomen. Dat er vroeger ook al goede wijnen werden gemaakt blijkt uit de vele verhalen die in de wijnwereld de ronde doen. Een van de meest opzienbarende is dat noordelijke wijnhandelaren het geconcentreerde sap uit het zuiden gebruikten om hun wijnen wat meer ruggengraat te geven. Er wordt zelfs beweerd dat de Fransen deze wijnen ook gebruikten als hun eigen productie aan ‘bloedarmoede’ leed. Het blijft een geruchtenmachine … Ook de noordelijke neefjes zoals Chianti en Bordeaux zullen dit namelijk stellig blijven ontkennen, maar vaststaat dat de Zuid-Italiaanse wijnen een gemeenschappelijk voordeel hebben. Ze brengen krachtige rode wijnen met diepgang voort.
COMPOSIZIONE, hartveroverend
Puglia zoals de Italiaanse regio heet, is afgeleid van het Latijnse apluvia, wat gebrek aan regen betekent. Het is er dus zonnig, maar gek genoeg nog altijd niet al te toeristisch. Wellicht te warm of is het misschien de financiële ongelijkheid die veel Italianen tot wanhoop drijft? Lange tijd verkeerde dit deel van Italië een beetje in een isolement, waarbij de maffia beter voor zichzelf zorgde dan voor de arme wijnboeren. Maar nu gaat Zuid-Italië met zevenmijlslaarzen vooruit en is het een geduchte concurrent geworden voor de gevestigde wijnelite. Zo zijn Zuid-Italiaanse prestigewijnen namelijk hard op weg om de harten van de Ripasso- en Amarone-wijnliefhebbers te veroveren. Immers is nergens anders ter wereld de 'methode appasimento', waaruit in Noord-Italië de Ripasso en Amarone worden geboren, zo succesvol.
Traditie en innovatie
Het drogen van de druiven in tochtige schuren is een zeer oude methode van wijn maken die eigenlijk per ongeluk ontstond doordat een wijnmaker in Verona een fout maakte bij de bereiding van een zoete wijn. De wijn was opnieuw gaan gisten waardoor er een droge rode wijn ontstond die nu door het leven gaat als Amarone. Het indrogen is dus een essentieel onderdeel van een van de meest iconische rode wijnen geworden. Dit proces concentreert de suikers, zuren en smaken in de druiven, omdat een deel (tot wel 30%!!) van het water verdampt. De rode wijnen zijn daardoor voller, rijker en intens fruitig met veel kleur en zachte tannine. Gelukkig hebben de zuiderlingen dit kwaliteitspotentieel ter hand genomen en is het tij dus gekeerd. Ze maken nu eigenzinnige wijnen op basis van eeuwenoude wijnrassen en een unieke wijnstijl waarbij de natuurlijke omstandigheden volop worden benut. De dikke schil van de Primitivo en Negroamaro en het ideale klimaat geven immers minder risico op schimmels en rot. Ideaal voor het indrogen van deze rode kwaliteitsdruiven, waardoor onze topselectie COMPOSIZIONE ongeëvenaard is, zeker gezien de unieke prijs- kwaliteitverhouding. In deze creatie worden uitsluitend de beste en gezondste druiven van de Primitivo en Negroamaro gebruikt. Daarbij is het goed om te weten dat de Donizetti-selectie afkomstig is van wijnstokken van 25 jaar en de Verdi-selectie van stokken van maar liefst 40 jaar oud. Beide ondergaan bovendien een ‘Grand Cru’ behandeling. De minutieuze gedeeltelijke opvoeding op Frans eiken behoort hierbij tot een vanzelfsprekendheid. De uiteindelijke assemblageverhouding is bij Verdi 40% op eiken en bij Donizetti 20%! Zij maken de COMPOSIZIONE tot een ware smaakbelevenis.
De inspirators Donizetti en Verdi
Deze beroemde componisten bespelen de snaren van uw gevoelige smaakpapillen. Op de muziek van het drinklied uit ‘La Traviata‘ van Verdi. Ook Gaetano Donizetti draagt z’n steentje bij met zijn liefdeslied ‘L’elisir d’amore’ waarin de wijn rijkelijk wordt geschonken als liefdeselixer. U bent gewaarschuwd … Wanneer de, met respect voor de natuur gecreëerde, wijn uw smaakpapillen bespeelt dan komt de zon u tegemoet. La vita è bella!!!