Bestellijst laden
San Vito Lamelia Verdicchio
San Vito komt voort uit de beste wijngaarden in de zone Serra Alta met optimale zonexposure. De oudere wijnstokken geven een complexe stijl met aangename aromatische aanzet. In de ragfijne smaak herkent U noten, rijpe vruchten (o.a. galiameloen) en de typische amandel touch. Intens rijk en perfect gestructureerd is de finale met licht gedroogde bloem- en kruidnuances. Door zijn fijnbesnaarde karakter een schitterende terraswijn en een charmeur bij lichte vissoorten, schaal- en schelpdieren. Een wijn waarbij het laatste slokje uit het glas nieuwsgierigheid oproept naar wat het volgende glas zal prijsgeven... DOEN!
meer info en achtergrond via https://storms.nl/nieuws/verdicchio-de-matelica-een-verborgen-schat-op-d...
Harold Hamersma (score grote Hamersma): 8.5
Eerst is daar Verdicchio dei Castelli di Jesi. Misschien je nog welbekend van de affreuze amforavormige flessen. Wat verder landinwaarts komen we Verdicchio dei Matellica tegen waar de wijnmakers aan de slag zijn met dezelfde druif. Het terroir ter plekke zorgt daar echter voor een een frissere, wat strakker in zijn zuren staande bianco. Krakend wit fruit, sappige bitters en wat kloeker in de mond. Geen oppervlakkige dorstlesser.
Beoordeling Nederlands Gilde van Sommeliers: ****
100% verdicchio, handmatige oogst van geselecteerde druiven, bij aankomst verwerkt met inert gas als beschermlaag tegen oxidatie. Korte inweking van gekneusde druiven samen met de schillen, vergist met geselecteerde gisten in rvs tanks bij 16-18C. De helft krijgt malo. Opvoeding 8 maanden in rvs tanks op de fijne lie met bâtonnage en 2 maanden op fles.
K zeer bleek groengeel
G enige complexiteit met prachtig fruit van perzik en abrikoos, bloemen
S veel smaak, mooie compositie, hechte balans
A prima vulling en lengte
T als de vorige wijn, maar op een iets hoger niveau
selection of the best vineyards with perfect sun exposure, zone Serre Alte.
EXPOSURE AND ALTITUDE: south, southeast 350-500 slm. (higher temperature range)
TYPE OF SOIL: very loose and draining, clayey limestone.
VARIETY: 100% Verdicchio
FARMING SYSTEM: espalier, pruning guyot
AVERAGE AGES OF VINES: 15-20 years
TIME OF HARVEST: from late September to mid-October grape selection.
VINIFICATION AND FERMENTATION: after a short cold maceration (8 hours at 10 c) of the crushed grapes, settling of the must is performed in stainless steel tanks at a controlled temperature (16 C for 12 days) with the addition of selected yeasts.
AGEING: 8 months in stainless steel and 2 months in bottle.
ALCOHOL CONTENT: 13% vol.
TOTAL ACIDITY: 6.2 g. / liter.
COLOUR: straw yellow slightly amber with greenish reflections.
AROMA: intense and complex. characterized by elegant fruity notes of apple peach, apricot and white melon, mixed with dried flowers and herbs.
TASTE: strong impact and viscosity, but at the same time remarkable freshness with nice acidity and fragrance.
PAIRING: rich dishes based on fish and white meats, fried food and seasoned cheeses.
SERVING TEMPERATURE: 10/12 C
STYLE OF WINE
VERDICCHIO SELECTION SAN VITO arises precisely from the selection of the best vineyards thanks to our work and the study of the aromatic expression in each of our vineyards. This wine expresses the aromatic power of this noble variety, in each rich and complex style, intense and aromatic with a wide structure and long sensory for the mouth.
LAMELIA is de nieuwe productielijn uit de PROVIMA-kelder die in 2014 werd opgericht dankzij een samenwerking tussen wijze agronomen en oenologen, en die ons in staat stelde de beste wijngaarden te identificeren van een aantal wijnbouwers die in staat zijn extreem rijke en complexe wijnen te produceren. De ervaring die de PROVIMA-kelder heeft opgedaan in meer dan 80 jaar Verdicchio-teelt en wijnbereiding, de specifieke pedoklimatische kenmerken van Matelica, duurzaam wijngaardbeheer, verstandige selectieve oogst en moderne oenologische technieken zijn de factoren die LAMELIA-wijnen onderscheiden. LAMELIA herinterpreteert een eeuwenoude vinificatietraditie door een reeks rode en witte wijnen aan te bieden die voldoen aan de nieuwe eisen van de klant in de zoektocht naar meer geurige, frisse en minerale wijnen.
SAN VITO Lamelia Verdicchio DOP Verdicchio di Matelica
De oudere wijnstokken geven een complexere stijl waarbij de aanzet beduidend aromatischer is. De ragfijne smaak herbergt noten, rijpe vruchten (o.a. galiameloen) en de typische amandel touche. Intens rijk en perfect gestructureerd is de finale met licht gedroogde bloem- en kruidnuances. Door zijn fijn besnaard karakter een schitterende terraswijn en een charmeur bij lichte vissoorten, schaal- en schelpdieren.
WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born
Recept Knapzak van vis met diverse groenten voor 4 personen
Eigenlijk wil ik beginnen dat men deze knapzak op 1001 manieren kan maken of wel vullen..Men kan diverse soorten vis gebruiken (zalmfilet, forelfilet, kabeljauw, heilbot, zeewolf)
Dit kan men naar eigen smaak zelf aanvullen met schaal en schelpdieren… Ook kan dit gerecht geheel vega gemaakt worden met alleen de groenten en eventueel uitbreiden met extra groenten (bijv. gedroogde kikkererwten geweekt en beet gaar gekookt, linzen, spinazie etc.)
Ingrediënten
4 vierkante vellen bakpapier en 4 kleine touwtjes voor vast te binden
- 4 aardappelen (vastkokers) geschild en in kleine schijfjes snijden
- 2 uien in ringen gesneden
- Een groenten mix zelf samen te stellen bijvoorbeeld : ½ broccoli, bleekselderij, wortel courgette, groene en/of witte asperges, peultjes, Sugar snaps , paprika, spinazie
- 600 – 800 gram Diverse soorten vis zoals zeewolf, scholfilet, tongschar, griet, bot, kabeljauw maar ook zalmfilet , roodbaars etc. Voor deze wijn heb ik gekozen voor een witvissoort en wel kabeljauw als filet.
- Variatie van verschillende kruiden die gebruikt kunnen worden. Zorg dat je in totaal ongeveer 1 koffiekopje gevuld hebt met fijngesneden kruiden. (het groen van 2 bosuitjes, peterselie, basilicum, tijm, rozemarijn, lavas of maggi plant, bieslook, bladselderij dille.
- 1 citroen gewassen en in partjes gesneden.
- 8 eetlepels fijne olie (1e persing)
- 1 knoflook teentje fijngesneden
- 8 eetlepels SAN VITO Lamelia Verdicchiob
- Verse peper uit de molen
- Beetje Grof zeezout
1/ Leg het vel bakpapier op het aanrecht. Leg in het midden 1 aardappel in dunne schijfjes gesneden (beetje dakpansgewijs).
2/ Neem ongeveer 1/8 van de totale groenten mix en leg op de aardappel.
3/ Strooi ook ongeveer 1/8 van de fijngesneden kruiden over de groenten mix
4/ Breng het geheel op smaak met peper en zout
5/ Verdeel de kabeljauwfilet (ongeveer 150gram ) bovenop de groenten & kruiden mix
6/ Vermeng de olijfolie met de fijngesneden knoflook en verdeel het geheel over 4 vispakketjes.
7/ Strooi weer 1/8 kruiden mix over de kabeljauwfilet en breng weer op smaak met peper & zout
8/ Verdeel de citroen partjes over de 4 pakketjes . Pak de 4 uiteinden van het bakpapier en bind het geheel vast met touw.
9/ Plaats ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden
10/ Serveer op een groot bord en haal de touwtjes los. Serveer hierbij een glas SAN VITO Lamelia Verdicchio DOP Verdicchio di Matelica