San Vito komt voort uit de beste wijngaarden in de zone Serra Alta met optimale zonexposure. De oudere wijnstokken geven een complexe stijl met aangename aromatische aanzet. In de ragfijne smaak herkent U noten, rijpe vruchten (o.a. galiameloen) en de typische amandel touch. Intens rijk en perfect gestructureerd is de finale met licht gedroogde bloem- en kruidnuances. Door zijn fijnbesnaarde karakter een schitterende terraswijn en een charmeur bij lichte vissoorten, schaal- en schelpdieren. Een wijn waarbij het laatste slokje uit het glas nieuwsgierigheid oproept naar wat het volgende glas zal prijsgeven... DOEN!
meer info en achtergrond via https://storms.nl/nieuws/verdicchio-de-matelica-een-verborgen-schat-op-docg-niveau
Harold Hamersma (score grote Hamersma): 8.5
Eerst is daar Verdicchio dei Castelli di Jesi. Misschien je nog welbekend van de affreuze amforavormige flessen. Wat verder landinwaarts komen we Verdicchio dei Matellica tegen waar de wijnmakers aan de slag zijn met dezelfde druif. Het terroir ter plekke zorgt daar echter voor een een frissere, wat strakker in zijn zuren staande bianco. Krakend wit fruit, sappige bitters en wat kloeker in de mond. Geen oppervlakkige dorstlesser.
Beoordeling Nederlands Gilde van Sommeliers: ****
100% verdicchio, handmatige oogst van geselecteerde druiven, bij aankomst verwerkt met inert gas als beschermlaag tegen oxidatie. Korte inweking van gekneusde druiven samen met de schillen, vergist met geselecteerde gisten in rvs tanks bij 16-18C. De helft krijgt malo. Opvoeding 8 maanden in rvs tanks op de fijne lie met bâtonnage en 2 maanden op fles.
K zeer bleek groengeel
G enige complexiteit met prachtig fruit van perzik en abrikoos, bloemen
S veel smaak, mooie compositie, hechte balans
A prima vulling en lengte
T als de vorige wijn, maar op een iets hoger niveau
selection of the best vineyards with perfect sun exposure, zone Serre Alte.
EXPOSURE AND ALTITUDE: south, southeast 350-500 slm. (higher temperature range)
TYPE OF SOIL: very loose and draining, clayey limestone.
VARIETY: 100% Verdicchio
FARMING SYSTEM: espalier, pruning guyot
AVERAGE AGES OF VINES: 15-20 years
TIME OF HARVEST: from late September to mid-October grape selection.
VINIFICATION AND FERMENTATION: after a short cold maceration (8 hours at 10 c) of the crushed grapes, settling of the must is performed in stainless steel tanks at a controlled temperature (16 C for 12 days) with the addition of selected yeasts.
AGEING: 8 months in stainless steel and 2 months in bottle.
ALCOHOL CONTENT: 13% vol.
TOTAL ACIDITY: 6.2 g. / liter.
COLOUR: straw yellow slightly amber with greenish reflections.
AROMA: intense and complex. characterized by elegant fruity notes of apple peach, apricot and white melon, mixed with dried flowers and herbs.
TASTE: strong impact and viscosity, but at the same time remarkable freshness with nice acidity and fragrance.
PAIRING: rich dishes based on fish and white meats, fried food and seasoned cheeses.
SERVING TEMPERATURE: 10/12 C
STYLE OF WINE
VERDICCHIO SELECTION SAN VITO arises precisely from the selection of the best vineyards thanks to our work and the study of the aromatic expression in each of our vineyards. This wine expresses the aromatic power of this noble variety, in each rich and complex style, intense and aromatic with a wide structure and long sensory for the mouth.