Ode aan... Eert bijna vergeten wijnrassen

Zeldzaam wit met ongekende smaakvariatie

‘ODE AAN….’ is de vlag die de lading dekt. Wie deze naam op het etiket ziet, weet dat het om een wijn gaat die gewijd is aan een bijna vergeten, nauwelijks bekend ras met een geheel eigen en hoogstaand karakter. In eerste instantie bracht het toeval ons terug bij een oude liefde in het zuidwesten van Frankrijk. In een prachtig groen, ongerept land, waar de lichtglooiende heuvels zijn bedekt met oude eiken en adembenemende uitzichten. De lagere delen bezitten een vegetatie die groener lijkt dan elders in Frankrijk en spreiden een rijkdom van akkers, wijngaarden en fruitbomen ten toon. De minder gecultiveerde delen vormen een mozaïek van wilde bloemen en planten. Dit contrasteert met de gehuchten en een aantal oude, vervallen schuren die met elkaar verbonden worden door smalle weggetjes. De verlatenheid van de streek kan niemand ontgaan, maar deze benadrukt ook de rijkdom en puurheid van Zuidwest-Frankrijk. En wat die puurheid betreft, die vindt u ook terug in de wellicht bijna vergeten druivensoort ‘Gros Manseng 100 %’.

Onterecht onbekend

Ode aan... Eert bijna vergeten wijnrassen De afgelegen ligging is nog steeds de oorzaak dat de wijnen uit Zuidwest-Frankrijk niet echt bekend zijn. Madiran, Cahors en Jurançon hebben de laatste decennia een vlucht genomen, maar worden nog steeds mondjesmaat over de wereld verspreid. Zelfs in Frankrijk zijn ze zeldzaam en treft u ze maar sporadisch aan. Dat de gebruikte druivenrassen ook nog eens afwijkend zijn, helpt niet. Toch beschikt deze regio over drie sterke troeven, kwaliteit, diversiteit en authenticiteit. Zo draagt de wijnselectie ‘ODE AAN…’ bij een eigenzinnig karakter, gebaseerd op tradities. ‘Gros Manseng 100 %’ speelt hierin de hoofdrol en behoort zonder meer tot een druivenvariëteit die, in kwaliteit en karakter, menig droge witte wijn naar de kroon steekt. Nergens kom je hem tegen, zeker niet de 100 % versie, alleen Pacherenc du Vic-Bilh en Jurançon gebruiken hem in een blend met andere autochtone druivensoorten. De geboortestreek van deze unieke druivensoort is de armagnac en het gelijknamige distillaat genoot in het verleden wereldfaam. Helaas werd de strijd met cognac en andere distillaten verloren. Naarstig is men daarom op zoek gegaan naar alternatieven. Wijnboeren uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw werden wakker geschud en besloten droge witte wijnen te maken. Een enkeling rooide de wijngaarden of vestigde zich elders, maar de overgebleven groep richtte zich op kwaliteitsverbetering. De regio raakte bekend als betrouwbare leverancier van droge, witte kwaliteitswijnen.

Dropia wines sinds 1997

Nicolas Duffour Daarnaast bracht de zoektocht naar avontuurlijke wijnen ons bij een opkomende ster uit Roemenië: Dropia Wines. Duizenden jaren geleden introduceerden de Grieken wijnbouw in dit stukje Europa. De nazaten van die pioniers komt u nu nog tegen. En wat voor nazaten! Nog nooit ontmoette ik wijnboeren die zo vriendelijk en zo behulpzaam waren. Niet voor niets wordt er gezongen: ‘An der schönen, blauen Donau’ want er heeft zich nogal wat wijnplezier afgespeeld aan de oevers van de bijna langste rivier van Europa. Op z’n reis van maar liefst 2850 kilometer heeft hij vruchtbare sporen achtergelaten, om uitgeput te arriveren in de Zwarte Zee. Hier vindt u een opmerkelijk onbekend wijngebied op de uitlopers van de oostelijke Karpaten en eerder afgezet oergesteente. De wijngaarden worden er omarmd door het Viişoara-woud. Zijn  eeuwenoude eiken bewaken hier het ecosysteem. Zo is er een duurzaam, evenwichtig microklimaat ontstaan dat weldadig is voor het milieu en voor de productie van natuurzuivere wijnen.

Vriendelijke geprijsd en echt een 'Ode aan...'

Kortom, dit zijn droge, witte wijnen die zich heel levendig en expressief presenteren. Als u ze eenmaal gedronken heeft, zult u ze nooit meer vergeten! De selectie ‘ODE AAN….’ dient als inspiratie om bijna vergeten druivensoorten nieuw leven in te blazen. Het proefpakket is daarom aangevuld met een rode wijnselectie, tot stand gekomen met respect voor de natuurlijke omgeving. De pakketten bevatten alleen volbloedrassen die ‘in smaak en karakter’ een zuivere weerspiegeling zijn van de grondgesteldheden en de druif.

Aanbevolen producten

  • Images
    Stock
    Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
    List price
    8,75
    6,50
    48+ 6,30
    144+ 5,80

    Domaine St. Lannes cuvée exceptionelle.
    Door gros manseng volgens de macération pelliculaire te vinifiëren ontstaat een droge witte wijn à la JURANCON . Het parfum stuift het glas uit. De ongekende weelde van tropisch fruit, bloemen, kruiden en specerijen continueren deze smaakexplosie. Gul, waarbij volop fris citrus- en tropisch fruit elkaar afwisselen. De excellente lengte in z'n afdronk is opvallend. Superbe in prijs/kwaliteit- verhouding.

    Harold Hamersma (score De Kleine Hamersma): 8,5

  • Images
    Stock
    Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
    List price
    7,70
    5,95
    48+ 5,77
    144+ 5,30

    'ODE AAN... ' de Feteasca Regala: een wijndruif van weleer. De letterlijke vertaling hiervan is 'Prinsessedruif'. Dit is een ras uit de jaren &#8216,30 van de vorige eeuw, gecombineerd met Riesling. Subtiele zuurgraad, iets van kweepeer waarbij de aromatische toonhoogte afkomstig is van de Feteasca Regale. Tropisch fruit, ananas, papaya en frisse citrus. Echt een 'prinsesje' onder de druiven met een geheel eigen karakter en een knipoog naar de smaakpapillen van de gevorderde en aankomende wijnliefhebbers.

  • Images
    Stock
    Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
    List price
    7,70
    5,95
    48+ 5,77
    144+ 5,30

    'ODE AAN... ' de Babeasca Neagra, een vergeten wijnras van weleer. Deze wordt al meer dan 2000 jaar verbouwd en zal zeker de wereld veroveren door z'n ongecompliceerde smaak en karakter. De druif is gul met complexe aroma's waarbij de vlierbes en rode bes alom aanwezig zijn. Stijlvol in smaak met een goede, verfrissende zuurgraad. Hints van kaneel en droge bloemen. Een kanjer, ook voor de minder getrainde smaakpapillen.