Sterwijn uit Zuid Afrika | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Sterwijn uit Zuid Afrika

ETOILE Pinotage Shiraz
€7,90
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Rode wijn
WO Western Cape (Darling) 2017

Op het uiterste zuidelijk puntje in het Swartland waar de zeebries van de Grote - Atlantische- en Indische Oceaan samenkomen is deze ster wijn ontstaan. Het klimaat met zijn zachte winters en lange droge zomers is derhalve uitermate geschikt voor deze natuurzuivere wijn met een zeer aantrekkelijke prijs. De krachtige Shiraz (20 %) brengt een rode wijn voort waarin onmiddellijk de diverse karakteristieke geuren: aardse tonen, mediterrane impressies, en van allerlei kruiden je neus binnen dringen.

LOVE Red Blend PASCAL MARTY
€8,95
€6,95
48+ €6,74
144+ €6,20
Rode wijn
central valley 2019

Een ware hartendief!!! Snel en eenvoudig zal de LOVE je weten te verleiden. De rode variant (gemaakt van Cabernet Sauvignon, Syrah en Carmenère) heeft een uitnodigend bouquet en een plezierige aanzet waarbij donkere bosvruchten de boventoon voeren. Een lichte kruidigheid zorgt voor een welkome pikanterie in een ronde, fluweelzachte afdronk. Een eerlijke rode wijn, die je op elk moment kunt openen en die je van ganser harte wilt delen met de personen die je liefhebt. Goede wijn verdient dit natuurlijk, maar zal hierdoor ook nog eens beter gaan smaken!.

MAIRENA WINEMAKER SELECTION RESERVE BONARDA
€11,75
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Rode wijn
Mendoza 2016

De Bonarda kent zijn oorsprong in Europa. Immigranten namen deze druif mee naar Argentinië waar hij de kans kreeg om uit te groeien tot een successtory. Bonarda is samen met Malbec het boegbeeld van de (rode) Argentijnse wijnen en heeft Famalia Blanco een grote reputatie bezorgd. Met hun Mairena -winemakers selection- bewijzen ze een absolute topproducent te zijn. De kleur is diep met een robijnrode kern. Het bouquet is rijk met veel donker fruit als bramen, kers (kriek) en pruimen. De smaak is mondvullend en geconcentreerd zonder ook maar een moment log of zwaar over te komen.

Imposante entree bij Cloof Wine Estate De voedingsbodem in de - GroenCloof- in combinatie met de uitzonderlijke micro-klimaatjes is uniek voor Zuid Afrika. Hier omarmen de wijnstokken Pinotage en de Shiraz zich en vormen, als het ware, het plasma voor de nieuwe STORMS boreling, de’ ETOILE’. Daar waar de Bio-diversiteit enorm is, voelt de wijnstok zich thuis. Gedrapeerd met wijnranken is het gebied in de kloof een lust voor het oog. Alom bloemen, kruiden in welhaast ontelbare variaties, zijn mede bepalend voor het specifieke karakter van de hier geoogste kerngezonde druiven. De temperatuur vraagt om vechtersbaasjes die afzien van vertroetelingen met geringe oogstopbrengsten tot gevolg. Sterren [node:title] worden hier geboren in dit betrekkelijk onbekend stukje in de Westkaap, genoemd naar de zwarte aarde Swartland. Het is een jong wijngebied! Pas in 1966 gecultiveerd, behoort het tot het jongste wijngebied van Afrika met een uitmuntend kwaliteitspotentieel. Aldus werd een nieuwe herkomstbenaming in het leven geroepen: ‘Darling Wine Region’. Opmerkelijk is dat de internationale opmars pas in 1998 plaats vond en dat heeft wellicht te maken met de leeftijd van de wijnstokken. Waardering volop waarvan de introductie van mijn nieuwe ontdekking “ETOILE” slechts een onderdeeltje uit maakt. De vlag dekt in dit geval de lading en siert het etiket met een bescheiden éérste ster. Rijk is het oogstmateriaal waaruit de wijnmaker de “ETOILE SELECTIE” creëerde.

WIJNMAKER HENNIE BEKROOND LIET SPOREN NA OP ‘NEDERBURG’

De trotse bevolking selecteert de beste druiven voor de Etoile Voor hem is de zo kenmerkende zwarte grond heilig. Wil je terroir in je wijn tot uitdrukking laten komen, dan vraagt dat volgens hem een weloverwogen aanpak waarin geen plaats is voor gemakzucht en massaproductie, een onverholen verwijt aan tal van minder scrupuleuze collega’s uit Zuid Afrika. Hennie is van mening dat terroir alleen via traditionele methodes tot uitdrukking kan komen. Complexiteit en een uitgesproken accent verlegging naar het oorspronkelijke karakter en de eigenschappen van de druif zijn oneindig veel belangrijker dan de smaak. Huskisson heeft jarenlang tegen de stroom in moeten roeien om zijn gelijk te kunnen bewijzen. Gelukkig heeft Hennie niet alleen de waardering en erkenning gekregen voor zijn creaties, maar ook zijn opvattingen zijn gehoord. Tot bekroningen van zijn wijnen aan toe: Young Winemaker of the Year, National Terroir Award 2017, en dan hebben wij het nog niet gehad over de talloze prijzen in Brussel en Parijs……etc. Overigens liet hij z’n sporen ook na als wijnmaker op Nederburg.  Aldaar creëerde hij één wijn uit stokken met het geboorte jaar 1771 voor de jaarlijkse precieuze wijnveiling ….

BIOLOGISCHE WIJNBOUW

Busch Vines met WWF Conservation Champion Certificaat Verder probeert hij, door toepassing van biologische wijnbouw in de Darling Wine Region, het terroir optimaal in zijn selectie tot uitdrukking te laten komen. Bij een recente presentatie van zijn ‘‘Cloof Winery”  wijnen bleken vooral de Pinotage in combinatie met de Shiraz hoog te scoren; alle andere waren slechts van één enkel druivensoort. De voorstanders geloven namelijk in de harmonie tussen de diverse rassen. Daarom beplant hij zijn wijngaarden ook met meerdere variëteiten, net zoals vroeger het geval was. Het opmerkelijke is dat, tegen alle wijsheden over ‘vroege en late’ soorten in, de verschillende druivenrassen binnen een en dezelfde wijngaard tegelijkertijd vruchtzetting, bloei en rijping ondergaan. Zo kan de “ETOILE SELECTIE” van Pinotage en Shiraz op hetzelfde moment geoogst worden. Zoals Hennie stelt: leven de druiven in volledige harmonie met elkaar. Er wordt bovendien geen enkele vorm van kunstmest gebruikt. Er vindt nauwelijks irrigatie plaats; de wijnstok wordt gedwongen te wortelen tot soms zelfs circa dertig meter diep! Zo kan de plant uit de ondergrond o.a. mineralen opnemen en meehelpen het typerende karakter  van de  Darling Wine Region vorm te geven.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket B oktober/ november  '20
€57,20
€43,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C oktober/ november  '20
€64,86
€50,80

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D oktober/ november  '20
€83,90
€66,78

inhoud: 4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket A oktober/ november  '20
€61,70
€49,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort