Sterwijn uit Zuid Afrika | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Sterwijn uit Zuid Afrika

ETOILE Pinotage Shiraz
7,95
5,95
48+ 5,77
144+ 5,31
Rode wijn
WO Western Cape (Darling) 2017

Op het uiterste zuidelijk puntje in het Swartland waar de zeebries van de Grote - Atlantische- en Indische Oceaan samenkomen is deze ster wijn ontstaan. Het klimaat met zijn zachte winters en lange droge zomers is derhalve uitermate geschikt voor deze natuurzuivere wijn met een zeer aantrekkelijke prijs. De krachtige Shiraz (20 %) brengt een rode wijn voort waarin onmiddellijk de diverse karakteristieke geuren: aardse tonen, mediterrane impressies, en van allerlei kruiden je neus binnen dringen.

MAIRENA Bonarda WINEMAKER SELECTION RESERVE
11,75
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
Mendoza 2016

De Bonarda kent zijn oorsprong in Europa. Immigranten namen deze druif mee naar Argentinië waar hij de kans kreeg om uit te groeien tot een successtory. Bonarda is samen met Malbec het boegbeeld van de (rode) Argentijnse wijnen en heeft Famalia Blanco een grote reputatie bezorgd. Met hun Mairena -winemakers selection- bewijzen ze een absolute topproducent te zijn. De kleur is diep met een robijnrode kern. Het bouquet is rijk met veel donker fruit als bramen, kers (kriek) en pruimen. De smaak is mondvullend en geconcentreerd zonder ook maar een moment log of zwaar over te komen.

LOVE Red Blend PASCAL MARTY
8,95
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
Rode wijn
central valley 2020

Een ware hartendief!!! Snel en eenvoudig zal de LOVE je weten te verleiden. De rode variant (gemaakt van Cabernet Sauvignon, Syrah en Carmenère) heeft een uitnodigend bouquet en een plezierige aanzet waarbij donkere bosvruchten de boventoon voeren. Een lichte kruidigheid zorgt voor een welkome pikanterie in een ronde, fluweelzachte afdronk. Een eerlijke rode wijn, die je op elk moment kunt openen en die je van ganser harte wilt delen met de personen die je liefhebt. Goede wijn verdient dit natuurlijk, maar zal hierdoor ook nog eens beter gaan smaken!.

[node:title] De voedingsbodem in de Groencloof , in combinatie met uitzonderlijke micro-klimaatjes, is uniek voor Zuid Afrika. Hier omarmen de wijnstokken Pinotage en de Shiraz elkaar en produceren als het ware het levensbloed voor de nieuwe STORMS- boreling, de ’ETOILE’. Daar waar de bio-diversiteit enorm is, voelt de wijnstok zich thuis.

 Het gebied in de kloof, gedrapeerd met wijnranken, is een lust voor het oog. Bloemen en kruiden in welhaast ontelbare variaties zijn van invloed op het specifieke karakter van de hier geoogste kerngezonde druiven. De temperatuur vraagt om vechtersbaasjes die afzien van vertroeteling, met geringe oogstopbrengsten tot gevolg. Sterren worden  geboren in dit betrekkelijk onbekend stukje in de Westkaap, genoemd naar de zwarte aarde Swartland. [node:title] Pas in 1966 gecultiveerd, behoort het tot het jongste wijngebied van Afrika met een immens kwaliteitspotentieel. De wijnregio is zo ‘pril’ dat er een nieuwe  herkomstbenaming voor in het leven is geroepen:  ‘Darling Wine Region’. Opmerkelijk is dat de internationale opmars pas in 1998 begon en dat heeft wellicht te maken met de leeftijd van de wijnstokken. In alle bescheidenheid: Storms heeft  bijgedragen aan die reputatie door onze ontdekking en introductie van  ‘ETOILE’. De vlag dekt in dit geval de lading en siert het etiket met een bescheiden éérste ster. Rijk is het oogstmateriaal waaruit de wijnmaker de ‘ETOILE SELECTIE’ creëerde.

HENNIE HUSKISSON WIJNMAKER PUR SANG BEKROOND

Imposante entree bij Cloof Wine Estate Voor hem is de zo kenmerkende zwarte grond heilig. Wil je terroir in je wijn tot uitdrukking laten komen, dan vraagt dat volgens hem een aanpak waarin geen plaats is voor gemakzucht en massaproductie. Dat is een onverholen verwijt aan tal van minder scrupuleuze collega’s uit Zuid Afrika. Hennie is van mening dat terroir alleen via traditionele methodes tot uitdrukking kan komen. Complexiteit en respect voor het oorspronkelijke karakter van de druif zijn belangrijk, in tegenstelling tot snelle manipulaties voor allemansvrienden. Huskisson heeft jarenlang tegen de stroom in moeten roeien om zijn gelijk te kunnen bewijzen. Gelukkig zijn die progressieve opvattingen in de jaren gehoord en heeft hij waardering en erkenning gekregen voor zijn creaties. Tot bekroning van de wijnen aan toe: Young Winemaker of the Year, National Terroir Award 2017. En dan hebben wij het nog niet gehad over de talloze prijzen in onder andere Brussel en Parijs. Overigens bevestigde hij zijn reputatie als wijnmaker op Nederburg met een stunt. Daar creëerde hij voor de jaarlijkse prestigieuze wijnveiling  één wijn uit stokken met het geboortejaar 1771.

BIOLOGISCHE WIJNBOUW

Verder probeert hij, door toepassing van biologische wijnbouw in de Darling Wine Region het terroir optimaal in zijn selectie tot uitdrukking te brengen. Bij een recente presentatie van zijn ‘Cloof Winery’ wijnen bleek vooral de Pinotage in combinatie met de Shiraz hoog te scoren; alle andere waren slechts van één enkele druivensoort. Als voorstander van het “wijnhuwelijk” gelooft Huskisson namelijk oprecht in composities van diverse rassen. Daarom beplant hij zijn wijngaarden ook met meerdere variëteiten, zoals vroeger traditie was. Opmerkelijk is dat tegen alle wijsheden over ‘vroege en late’ soorten in, de verschillende druivenrassen binnen één en dezelfde wijngaard tegelijkertijd vruchtzetting, bloei en rijping ondergaan. Zo kan de ‘ETOILE SELECTIE’ van Pinotage en Shiraz op hetzelfde moment geoogst worden. Zoals Hennie stelt: de druiven leven in volledige harmonie met elkaar.

TERUG NAAR DE OORSPRONG

De trotse bevolking selecteert de beste druiven voor de Etoile Nog een belangrijk detail: de wijngaarden voorbestemd voor de ‘ETOILE SELECTIE’ worden pas na het zevende jaar in productie genomen, hoewel er al voor een belangrijk deel oude stokken staan. En dan vertelt Hennie over zijn stokpaardje: wortels moeten op zoek naar voedsel in het oergesteente: er wordt geen kunstmest gebruikt. Doordat irrigatie zelden plaats vindt wordt de wijnstok  gedwongen om tot soms zelfs circa dertig meter diep te gaan! Hardvochtig! Maar zo neemt de plant uit de ondergrond diverse  mineralen op die meehelpen het typerende karakter van de  Darling Wine Region  te vormen. Zoals reeds aangeven worden binnen de ‘Cloof Winery’ verschillende druivenrassen naast elkaar geteeld. De druiven zijn klein van omvang maar met een hoge concentratie. Jonge trossen wegknippen is nauwelijks nodig, omdat de vruchtafzetting bewust beperkt wordt gehouden-met als logisch gevolg een lage- maar kwalitatief hoge- opbrengst. Bovendien ontwikkelt de wijngaard een natuurlijke weerstand tegen schadelijke organismen. Diezelfde wijngaard kan, net voor de oogst, bij droogte zelf vocht aan de druiven onttrekken, waardoor die nog kleiner worden en de most nog geconcentreerder wordt. De pure expressie van het terroir is bij ‘ETOILE SELECTIE’ geen bijzaak maar een hoofdzaak.