Uit een strikt afgebakend gebied in Portugal, tussen de rivieren Douro en Tejo, ligt ten zuid/oosten van de stad Guarda het zeer oude wijngebied Beira Interior. De met bergen omringde enclave ligt dichtbij de Spaanse grens. Het landschap is er dramatisch mooi en de wijn ontroerend lekker. Het landschap oogt als een enorme plooirok die is gedrapeerd tot aan de natte voeten van dit verder gortdroge gebied. Onvoorstelbaar hoe mensenhanden deze weerbarstige leistenen ruigte in cultuur hebben kunnen brengen. Tevens is het een fascinerende gedachte dat de met wijnterrassen beklede hellingen een zo verfijnd product kunnen voortbrengen.. In de Engelse literatuur (van vóór 1700) zijn al verwijzingen te vinden naar deze geheimzinnige wijnen uit een dramatisch mooi land van majestueuze ruwheid..
In deze ware proeftuin, verdeeld over honderden kleine bezittingen langs de uitlopers van het Serra da Estrela gebergte, koestert Luis Pato zijn wijngaarden en bracht hij op Quinta dos Currais een complete kwaliteitsrevolutie op gang. Hij volhardt erin dat slechts via oeroude rassen eigentijdse wijnen gemaakt kunnen worden die uniek zijn in smaak en karakter. Deze rassen zijn vaak van hoge leeftijd en afkomstig van de beste percelen op zijn wijnboerderij. Dit sprak mij enorm aan…. Ik zou u geen serieuzere en harder werkende wijnboer kunnen noemen waarbij de oogsten zo gericht zijn op kwaliteit voor een vriendelijke prijs. Vandaar mijn keuze voor het wijndomein Currais uit het dorpje Fundâo. Wijnen creëren die van huis uit het specifieke ouderwetse karakter hebben meegekregen behoort immers tot zijn specialiteit. Ambachtelijk gemaakt uit oeroude rassen en natuurzuiver. Het lage rendement van de oude stokken neemt hij bovendien voor lief. Werkelijk een schoolvoorbeeld dat best uniek genoemd mag worden in stijl en karakter en dat tevens beschikt over de potentie om te ouderen. Luis Pato kijkt, snuift en analyseert. Praat over kwaliteit en karakter. Lyrisch, als een poëet... lacht en kijkt gelukzalig. Hoe geconcentreerder de kleur van de druppels die langs de binnenkant van het glas blijven hangen, hoe beter de wijn. En om de Belgische confrère uit het proefpanel maar te citeren: ‘beeldschoon’.
Al eeuwen lang
Al eeuwen lang leveren de wijnboeren ‘de – consumo-wijn (vin ordinaire) aan Lissabon en Oporto. Veel wijnexperts zijn het er echter over eens dat het strikt afgebakende gebied Beira Interior de potentie heeft om ook wijnen voort te brengen van een veel hoger niveau. Daar voel ik mij natuurlijk het meest toe aangetrokken. Een authentieke wijn uit een nauwelijks bekend gebied en met een geheel eigen gezicht, dat spreekt me aan. De gemeenten Caviha, Penamacor en Fundâo vormen, met de omliggende wijngaarden, het gebied bij uitstek geschikt voor het produceren van zeer goede kwaliteitswijnen. Anders dan de overige regio’s in Portugal is het alsof de tijd hier stil is
blijven staan. Inderdaad, de meest authentieke wijnbedoening die ik ken is die van Quinta dos Currais uit het dorpje Fundâo. Hier kunnen ze u wijnen laten proeven waarvan u het bestaan niet voor mogelijk had gehouden, zó mooi, zó oorspronkelijk, zó natuurzuiver. Zelfs de meest verwende wijnliefhebber realiseert zich dat de toekomst ligt in deze kwaliteitswijnen, ook al vanwege hun opmerkelijk gunstige prijs/kwaliteitsverhouding.