De strijd van honderden insecten verdelgende vogels en miljoenen bladluis verdelgende kevers op het Chateau St.Martin de la Garrique is spraakmakend
Vanaf de vennetjes in het eikenbos strijken honderden vogels neer in de wijngaarden rondom Château de la Garrigue en slaan er letterlijk twee vliegen in een klap. Doordat ze hier hun insecten komen vangen , hoeft Jean-Luc Parret geen pesticiden tegen larven te gebruiken. Maar dat is niet alles. Doordat de wijngaarden rondom het Chât. St. Martin de la Garrigue ook niet chemisch bemest worden maar met zaaigoed (bonen, lupinen), krioelt het er van de kevers. Vanwege hun formaat en harde schild worden ze door de vogels met rust gelaten. Aldus wordt elke wijnstok op een natuurlijke manier gezuiverd van de gevreesde bladluis door een permanent aanwezig leger van miljoenen kevers. Zo blijft het eeuwenoude evenwicht in de wijngaarden van Château St. Martin de la Garrigue in stand waardoor niet alleen insecten en druiven, maar ook kasteelheer Jean-Luc Parret en oenoloog Jean-François Farinet (ex-wijnmaker bij het bekende Champagnehuis Roederer) in hun element zijn. Ongetwijfeld zouden pesticiden en chemische bemesting een grotere oogst tot gevolg hebben, maar daar is het Jean-Luc niet om te doen. Daarom vindt er ook een selectie per perceel plaats waarop, na een degelijk grondonderzoek, de Syrah, Mourvèdre, Black Grenache, Carignan, Merlot en de Cabernet zich het beste thuis voelen. En daar is het Jean- Luc om te doen, een zuivere biologische rode wijn. De cuves Bronzinelle en Tradition zijn hier een weerspiegeling van en behaalden al diverse internationale onderscheidingen en aanbevelingen: Guide Hachette, Gault et Millau, The Spectator, Gilbert&Gaillard, The Wine Advocate, Parker des vins de France et du Monde etc….
De wijngaarden van Jean-Luc Parret liggen rondom het Château St. Martin de la Garrigue op een van de heuvels tussen Béziers en Montpellier met een fantastisch uitzicht over de rivier de Hérault. De wijngaard glooit vanaf driehonderdvijftig meter hoogte sterk af naar het zuidoosten, vanwaar de zon onmiddellijk na opkomst de druivenplanten verwarmt. De 60 hectaren wijngaard bestaat uit verschillende grondgesteldheden waarvan een bruinrode zanderige bovenlaag over gaat in keien afgewisseld met zand. Naarmate de wortels van de wijnstokken dieper doordringen in de ondergrond neemt de kalklaag toe samen met een bruinachtig oergesteente, uniek voor de streek en bepalend voor de hoge kwaliteit van de wijn van Château St. Martin de la Garrigue. Daar bevindt zich ‘de bron’ van Jean-Luc’s succes: de wijnstokken die vijfentwintig jaar geleden zijn aangeplant en waarvan de wortels langzaam maar zeker doordringen tot dit rotsachtig oergesteente. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze basis, samen met een voortdurende controle tijdens de vinificatie en opvoeding van de wijn in de beste eikenhouten barriques, bijdraagt aan dit meesterwerk! Dankzij dit precisiewerk en de optimale natuurlijke omstandigheden is Jean-Luc Parret in staat dit uitstekende resultaat te bereiken.