De geboorteplaats van deze uitstekende Nebbiolo zijn de steile rots hellingen van Langhe. Na de vergisting wordt de wijn overgestoken op eiken vaten. Deze vaten, van wisselende grootte, kunnen enorme proporties aannemen. De beste zijn voorbestemd voor de Nebbiolo D 'alba en zijn gemaakt van Allier eiken. Tijdens het rijpen ontdoet de wijn zich van een dikke laag bezinksel en verliest hij zijn hardheid, hetgeen niet wegneemt dat vooral de beste wijnen gebaat zijn bij een ontwikkeling op fles om soepel te worden. Karakteristieke fraaie neus van cacao, tabak, kers en een likje aardbei. In de mond iets fruitiger en soepeler dan Barolo en de Barbaresco
meer achtergrond informatie via: https://storms.nl/nieuws/naast-barbaresco-en-barolo-valt-er-nog-heel-wat-te-ontdekken-bij-luca-bosio-piemonte
Grape variety: nebbiolo
Alcool: 14,00% vol.
Total acidity: 5,50 g/l
Volatile acidity: 0,45 g/l
Vineyard:
Cultivation area: Neive and Barbaresco Villages
Vineyard altitude: 200/300 above sea level
Training system: guyot
Plants/hectar: 5000
Yield/hectar: 8 tons/ ha
Soil: clayey-calcareous soil
Vinification:
Skin contact period: 8 days
Vinification vats: stainless-steel
Ageing: 1 year in oak barrel and 1 year barriques Followed by a short period in bottle
Colour: garnet red
Tasting impression: dry, with silky tannins
Tasting temperature: 18 degrees
Meal coupling: meat like brasato, cheese.
The grapes come from several vineyards in the Langhe managed by our family. The fermentation is carried out in stainless steel tanks and lasts in average 7-8 days at controlled temperature (28 C). The aging in Allier oak barrels for 24 months and then in bottle for at least 2-3 months. The generous and velvety body expresses the Nebbiolo grape variety show the great heritage of the variety. With the aging of 24 months assumes garnet accented with orange hues, and the most intense aromas of dried flowers such as pink and purple especially. The taste is warm, soft, full, velvety and harmonious