Het gebied Alba staat bekend om superieure wijnen. De wijngaarden en het terroir die aan de basis staan van deze wijn behoren tot de elite van deze streek. Daarom is het niet gek dat deBarbera Egidio, die met hun soort rijpingspotentieel (plusminus 10 jaar), een zeldzaamheid is. Een grand cru- behandeling is dus vanzelfsprekend, met natuurlijk een opvoeding van 18 maanden op barriques van Frans eiken. Intens zwartfruitige wijn met een hint gebrande koffie. Sappig en fris ondanks een indrukkende alcoholgehalte.
meer achtergrond informatie via: https://storms.nl/nieuws/naast-barbaresco-en-barolo-valt-er-nog-heel-wat-te-ontdekken-bij-luca-bosio-piemonte
Onno Kleyn 8,5
Publicatie door Onno Kleyn in het volkskrant magazine: http://www.storms.nl/nieuws/bosio-barbera-dalba-egidio-publicatie-volkskrant-onno-kleyn
Harold Hamersma (score De Grote Hamersma): 8,5
Egidio. Jonge geit. Eentje die vastgebonden heeft gestaan aan een eikenboom en flink aan de bast heeft geknabbeld. Pezige, vlezige barbera. Veel vulling en sap. Donker en zoet droppig. Rijpe, doch zure kersen. Bramen ook. Gedroogde pruimen met een likje vanilleroom, krent, wat laurier. Lekker met een stukje vlees. Wat voor? Ik heb wel een ideetje.
Technical notes
Vineyards
Cultivation Area Alba Area
Vineyard Altitude 300m above sea level
Training System Guyot
Soil Clayey-Calcareous soil
Vinification
Vinification Vats Stainless steel
Skin contact period 10 days
Ageing 18 months in new French barrique followed by a short period in bottle.
Meal Coupling Cheese, pasta, risotto, meat like brasato