Een fles wijn is meer dan alleen goddelijk vocht... Wijn vertelt namelijk altijd een verhaal, maar wijn zit ook nog eens vol herinneringen! De uitmonstering of de wijn zelf is deze herinneringen niet altijd waardig, maar deze herinneringen en momenten (soms in vergetelheid geraakt) blijken altijd dierbaar. Ik vraag me dan wel eens af hoe herinneringen zich al die tijd schuil hebben kunnen houden, maar na een proefondervindelijke ervaring realiseer ik me evenzeer hoe kostbaar ze zijn. (Wijn)herinneringen komen en gaan en vullen mijn hoofd op die manier met dynamiek. Het is wonderlijk hoe een herontdekken daarbij ontstaat en hoe mijn vader en ik zo onze eigen momenten weer opnieuw beleven om verrast te worden door ieders verleden…
‘Stagebezoek aan de Cachapoal Valley in 2005'
Ik glimlach bij het ontkurken van de recent opgevraagde proefmonsters uit Chili en denk terug aan mijn stage in dit ongelooflijk mooie land. Ik geniet. Het waren mijn eerste serieuze stappen in de wijnwereld waar ik eveneens ervaren heb hoe vooruitstrevend mijn vader was - hij importeerde immers al in de jaren 80, als eerste in Nederland, Chileense wijn!!- In de afgelopen decennia is er veel veranderd, maar vast staat dat de Chileense rode wijnen nog steeds beschikken over de ideale kwaliteit, karakter en buitengewoon goede prijs-kwaliteitsverhouding. Toen al ontdekte ik , tijdens mijn bezoek, het grote kwaliteits potentieel van de Cachapoal Valley. Dit kan ook haast niet anders, want de wijnbouw vindt hier plaats onder bijna ideale omstandigheden. Het klimaat is droog en warm met nauwelijks regen in de zomer. De wijnboeren maken dan ook dankbaar gebruik van het smeltwater dat via de rivieren en irrigatiekanalen (sommige aangelegd door de Inca’s) vanaf de Andes door de vallei stroomt. De koele Chileense nachten zorgen voor een gelijke rijping met optimaal behoud van bouquet en aroma-stoffen. Het gunstige klimaat zorgt er ook voor dat plantenziekten, schimmels, rot en schadelijke insecten nauwelijks een kans krijgen. De boeren hoeven dan ook niet met chemische bestrijdingsmiddelen te spuiten. Ook kunstmest wordt maar mondjes maat gebruikt. Moeder natuur schept zo in de Cachapoal Valley een perfecte basis voor gezonde en zeer smakelijke wijnen.
( Her)ontdekt
En daar ontdekte ik ook Bodega Mostazal. Ik wist enerzijds met een jong bedrijf te maken te hebben, anderzijds viel me de traditionele toon in smaak en beleving op. Ik maakte kennis met Mostazal reserva en gran reserva selectie van sublieme kwaliteit tegen zeer aantrekkelijke prijzen: Een originele, superieure, op barriques van Frans eiken opgevoede rode kwaliteitswijn die de vergelijking met hoogstaande Bordeauxwijnen glansrijk doorstaat. Zonder meer klasse die naar meer smaakt, zowel bij een goede maaltijd als in een kieskeurig gezelschap. Karakters die herinneringen oproepen aan voortreffelijke Médoc wijnen met de mildheid van St. Emilions. Daarmee schenkt u alle genoegens van een cru, die zijn edele afkomst, elk glas opnieuw, proefondervindelijk bewijst. Aldus mijn proefnotities !. Een hernieuwde kennismaking was daarom op z’n plaats om deze herinneringen nieuw leven in te blazen. Proefflessen werden besteld en een proef vergelijking met de wijn van toen lag als vanzelfsprekend op de loer. Het was alsof ik weer in Chili was met al die herinneringen aan de kwaliteiten van weleer. Alom ouderwetse kwaliteiten herkende ik er in, alsof de tijd bij Bodega Mostazal stil was blijven staan. De kwaliteiten liegen er niet om en ik stel u voor deze proefondervindelijke ervaring met mij te delen. En als je je afvraagt hoe zit het nu met jouw eigen herinneringen, dan kan ik je gerust stellen, want bij het degusteren van nevenstaand proefpakket zullen zij ongetwijfeld ook de kop op komen steken. SANTÉ