De onberispelijke kwaliteitswijnen van Dom. de la Provenquière | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De onberispelijke kwaliteitswijnen van Dom. de la Provenquière

DOMAINE PROVENQUIERE VIOGNIER
8,49
6,75
48+ 6,55
144+ 6,02
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2022

Heeft u al eens een zeer betaalbare Viognier geproefd van een kleine wijngaard met een optimale kalkondergrond ('Argricole Calcaire') waarvan de opbrengst strikt wordt gecontroleerd en de stokken maar liefst 30 jaar oud zijn? Weet u dat op de koude en hoger gelegen terrassen de ragfijne aromastoffen optimaal behouden blijven? Zo nee, proef dan deze bijzondere, aromatische droge witte wijn. Verfijnd zijn ook de vrij lage zuren. De oorspronkelijke kloon komt uit de noordelijke Rhône (Condrieu en Château-Grillet).

DOMAINE PROVENQUIERE SEMILLON-VERMENTINO
9,95
7,70
48+ 7,47
144+ 6,87
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2023

Een goed huwelijk? De Semillon en de Vermentino vullen elkaar in ieder geval optimaal aan... Het volle, weelderige karakter van de Semillon wordt in toom gehouden door de frisse elementen van de Vermentino. Gul is de expressie van geur en smaak: peer, (witte) perzik, abrikoos en veel (tropisch) citrusfruit. De afdronk is mooi lang en laat de papillen tintelen met zachte smaakgevoelens. Ook hier draagt de kalksteenbodem bij aan de verfijning van het eindresultaat! Deze speciale winemaker- selection gaat zeker een warme vriend voor velen van ons worden!!! Enjoy

DOMAINE PROVENQUIERE VERMENTINO
8,49
6,75
48+ 6,55
144+ 6,02
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2021

Een serieuze maar ook vrolijk makende wijn die de Vermentino- druif optimaal presenteert. Appel (Golden Delicious), peer, grapefruit en limoen gaan evenwichtig samen met kruiden en specerijen zoals dille, steranijs en kamille. Stuivend glas wijn voor lente en zomer, maar door de aangename zuren en een fijn bittertje ook de overige maanden van het jaar culinair breed inzetbaar! Mooi strak afgewerkt met de minerale toon van de kalkhoudende ondergrond in Coteaux Ensérune

Château  de la Provenquière.  Onberispelijke kwaliteit Onbekend maakt hoogstwaarschijnlijk onbemind. Daarom willen wij u wakker schudden met klassiekers van Dom. Provenquière uit het nauwelijks bekende gebiedje Coteaux d’Ensérune. Parels van wijnen worden hier gecreëerd op heuvels ten westen van Béziers. De wijngaarden zijn gesitueerd op terrassen met zeer gunstige microklimaten. Onder invloed van een koele bries uit de Middellandse Zee worden hier opmerkelijke biologische wijnen gemaakt. Hérault is het departement en slechts 15 dorpjes hebben recht op deze benaming. Met kop en schouders steekt dit opmerkelijke Domaine bovendien boven het gemiddelde uit …….

Goede toekomstvisie

Château  de la Provenquière.  Onberispelijke kwaliteit Grote borden wijzen u in het dorpje Capestang richting  Château  de la Provenquière. Verbaasd vraagt de reiziger zich af welk kasteel hier zoveel pretenties heeft. Is de Languedoc niet, zoals mijn vader zei, “steeds weer een slok hopeloze middelmatigheid in een vriendelijk uitziende fles?” Een wijn zonder bouquet, zonder geest en zonder noblesse? Zonder noblesse is het kasteeltje uit de 15e eeuw zeker niet en de wijnen zijn ook van uitstekende kwaliteit.  Het 150 hectare tellende domein is sinds 1954 in handen van de familie Robert. De druiven werden vroeger verkocht aan de lokale Cave Coöperative. Maar de visie van de kinderen, Brigitte en Claude, was ambitieuzer dan het anoniem doorschuiven van druiven. In 1994 gingen zij een samenwerkingsverband aan met de top- oenoloog  François Pennequin. Visitekaartje: afgestudeerd in 1992 in Toulouse met  ‘Diplôme National d’Oenologue’.  Als jongeman van 25 jaar kreeg hij al de supervisie  over een zestigtal (!) caves coöperatives. In deze functie ontdekte hij het kwaliteitspotentieel van Domaine de la Provenquière. Dankzij deze talenten en een rigoureuze selectie in de wijngaarden werden de wijnen van  Château  de la Provenquière bekroond met  hoge Franse onderscheidingen. Grondsoorten speelden hierbij een doorslaggevende rol. Juist omdat het domein zich uitstrekt over een drietal dorpjes –Puisserguier, Maureilhan en Capestang- met elk hun specifieke ondergrond, waren er ongekende mogelijkheden tot kwaliteitsverbetering en diversiteit. 

Vin de terroir traditie gegarandeerd

Château  de la Provenquière.  Onberispelijke kwaliteit Als u een vergelijking aandurft met produkten uit nieuwe wijnlanden, dan hebt u in ieder geval hier enkele zekerheden: traditie en typiciteit. U krijgt dus geen eenheidsprodukt maar wijnen gemaakt van Syrah, Petit Verdot, Vermentino, Sémillon, Chardonnay, Marsanne en Viognier, - met een ongekende smaakvariatie. De wijnen van Provenquière zijn het resultaat van zorgvuldigheid, originaliteit  en een constante zoektocht naar perfectie. Het is alsof Brigitte en Claude een vuist willen maken om de alom aanwezige smaakvervlakking een halt toe te roepen….  Zij geloven in hun Domaine de la Provenquière en weten dat zij alleen kunnen overleven door het creëren van wijnen die in karakter en smaak een weerspiegeling zijn van het terroir. Wijnen met een geheel eigen hoogstaand karakter en met een eigen officiële Franse classificatie- Indication Géographique Protégée Coteaux d’Ensérune-. Genoemd naar het Oppidum d’Enserune! Overigens, een ‘Oppidum’ is de Romeinse naam voor een versterkte Keltische vestiging bovenop een heuvel. De Romeinen verspreidden de wijnbouw in deze regio; het domaine Provenquière ligt trouwens aan de ‘Via Domitia’, de eerste heerbaan aangelegd in Gallië (118 v.Chr.) die Spanje verbond met Italië. Het is aan u dit wijnavontuur aan te gaan!!!!  Een aanrader. En dat weten de kenners, gezien de loftrompetten in de vakbladen en de onderscheidingen die over dit domein worden uitgestrooid.

 

Palmarès du domaine de la Provenquière


GUIDE HACHETTE des VINS
CONCOURS GENERAL AGRICOLE – PARIS
CONCOURS TOP 100 VINS de PAYS – LONDRES
UNION des OENOLOGUES de France

 

Land: