Casablanca Valley | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Casablanca Valley

Geen aanvullende info over Casablanca Valley beschikbaar.
Filter

Cool!

Op zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Santiago, rondom de kustplaatsen Valparaiso en Viña del Mar, ligt Casablanca Valley. De oost-west georiënteerde vallei is ongeveer 30 km lang en strekt zich uit tot aan de oostgrens van de provincie Valparaiso. Het knusse havenstadje en het strand van Viña del Mar zorgen ervoor dat menig wijntoerist deze vallei doorkruist. 

De regio Casablanca Valley is relatief nieuw voor Chileense begrippen. Dat er wijnbouw mogelijk zou zijn in het zeer, door de zeewind en mist beïnvloede Casablanca, werd pas in de beginjaren 80 ontdekt tijdens de revitalisering van de Chileense wijnindustrie. Uitbreiding van wijngaarden rond de industriestad Casablanca volgde, en wijnstokken domineren nu het landschap van de vallei, zelfs als een gebrek aan water voor irrigatie de aanplant van wijngaarden hebben vertraagd. De sterke invloed van de oceaan zorgt ervoor, dat de temperaturen aanmerkelijk lager zijn dan in Maipo Valley. De keerzijde is dat de nabijheid van de oceaan meer mist en regen geeft, waardoor de druiven later rijpen. Hierdoor komen er meer ziektes voor dan elders in Chili. Het gebeurt zelfs wel eens dat de bedrijven gedwongen worden te oogsten, voordat de druiven helemaal rijp zijn vanwege rot of schimmel (en dat is ongehoord voor Chili). 

Bodemkundige verschillen spelen in Casablanca ook een grote rol. Zo houden sommige bodems beter vocht vast dan andere en zijn er wijngaarden die een idealere ligging ten opzichte van de zon en wind hebben. Water is hier namelijk niet zo snel voorhanden als in de overige gebieden die het smeltwater van de Andes kunnen gebruiken. Omdat er geen enkele rivier door Casablanca stroomt maakt het op de wijze irrigeren onmogelijk. Het irrigeren gebeurt hier vanuit reservoirs van ondergrondse rivieren. Een kostbaar proces, maar dit neemt niet weg dat elk gerenommeerd bedrijf wijngaarden in deze vallei heeft aangeplant. 

De wijnen afkomstig uit Casablanca brengen meer fruitintensiteit in de wijn voort dan elders in Chili. Het gebied is vooral bekend om zijn crispy witte wijnen, met name gemaakt van de Sauvignon Blanc- en Chardonnay-druivensoorten, die hebben gezorgd voor de erkenning als een van de kwaliteitswijnregio's van Chili. Een en ander heeft geleid tot forse investeringen van wijnbedrijven uit andere Chileense regio's die hun witte wijnportfolio wilden versterken, en buitenlandse wijnbedrijven. Pinot Noir, die goed gedijt in het koelere klimaat van dit kustgebied, wordt inmiddels met redelijk succes verbouwd (ruim 70% van de aanplant van blauwe druiven).


San Antonio Valley
Eenmaal de stap gezet van de vlakke valleibodems naar de heuvelachtige hellingen van Casablanca, ligt het voor de hand nog een stap verder te gaan. De wijngaarden van San Antonio liggen 90 kilometer westelijk van Santiago én op maar 14 kilometer van de Zuidzee. De provincie waarnaar de vallei is vernoemd, omarmt de kustplaats San Antonio, en ligt juist ten zuiden van de Casablanca-vallei. Wijngaarden liggen op de glooiende heuvels die de regio typeren, vaak binnen 30 km van de Stille Oceaan, die de westelijke rand van San Antonio vormt.

De verspreiding van wijngaarden in de regio is redelijk groot en er bestaan verschillende subregio's (veelal autonome regio's). Leyda Valley ligt bijvoorbeeld technisch gezien in de provincie San Antonio, hetgeen evenzo geldt voor San Rosario Valley. De bodems in de vallei zijn grotendeels graniet, met een bovenlaag van klei. Deze arme, goed doorlatende bodems zijn uitstekend geschikt voor de wijnbouw: wijnstokken worden gedwongen om diepe wortelsystemen te laten groeien op zoek naar voedingsstoffen en water, wat leidt tot gezonde planten die druiven van hoge kwaliteit produceren. 

De gematigde regenval, geconcentreerd in de wintermaanden, is onvoldoende voor de wijnstokken in leven te houden en enige irrigatie is noodzakelijk.

Net als in Casablanca Valley wordt de wijnbouw in San Antonio Valley sterk beïnvloed door de effecten van de oceaan. Koele ochtendnevel en voorjaarsvorst worden meer geassocieerd met de Napa-vallei en Bordeaux, dan met Chileense wijnregio's, maar de koude Humboldt-stroom, die langs de westkust van Chili stroomt, brengt precies deze omstandigheden naar de San Antonio-vallei.
Deze invloed van de oceaan is grotendeels verantwoordelijk voor het mogelijk maken van wijnbouw hier. De koelere omstandigheden overdag en de aanzienlijke temperatuurdaling 's nachts leiden tot een langer groeiseizoen en een langzamere rijpingsperiode. De temperaturen zijn er gemiddeld 4 °C lager, dan aan de andere kant van de bergen.
 
Dit alles zorgt ervoor dat San Antonio Valley wijnen van hoge kwaliteit uit Pinot Noir- en Chardonnaydruiven kan produceren, uitgebalanceerd in suiker en zuren, evenals mooi aromatisch wit. 
Verrassend genoeg, gezien dit koele klimaat in de regio, brengen ook verschillende producenten mooie Syrah wijnen voort. Ook de Sauvignon Blancs zijn hier typisch. Vaak hebben ze een beetje weg van de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc uit Marlborough, maar zijn dan rijker in fruit en hebben veelvuldig iets minder grassige aroma’s. 

Santé 

Alex @Storms.nl    www.Storms.nl