en de wijnrevolutie
De Colchagua-vallei is een vrij nieuwe en moderne wijnproducerende regio in Chili in vergelijking met het historische Maipo Valley. De meeste moderne wijnmakerijen in de regio zijn gebouwd met het oog op wijntoerisme, en als gevolg hiervan geniet Colchagua Valley een groeiende reputatie als het 'Napa Valley' van Chili.
Colchagua Valley gelegen in centraal Chili, is een van de meest veelbelovende wijnregio's van heel Zuid-Amerika. Het gebied vormt de zuidwestelijke helft van de grotere regio Rapel Valley. De officiële wijnbouwstreek van de Colchagua-vallei strekt zich op het breedste punt ruim 110 km uit van zuidoost naar noordwest. De westelijke grens wordt gevormd door de kustheuvels die over de hele lengte van de uitgestrekte Pacifische kustlijn van Chili lijken te lopen. In het oosten worden de wijngaarden natuurlijk begrensd door de uitlopers van de Andes, waar de druiven elk jaar steeds verder in lijken te kruipen. De Tinguiririca-rivier is een belangrijk kenmerk in Colchagua. Deze stroomt langs de noordelijke rand van de regio en door de stad Santa Cruz, waar veel wijnmakerijen zijn gevestigd. De rivier brengt helder smeltwater van de Andestoppen naar de valleien en wijngaarden beneden, en vervoert slib en klei mee en creëert zo ideale bodems voor de wijnbouw.
Zoals met veel van 's werelds wijnregio's, blijken de steile hellingen aan de randen van de kustbergen in Colchagua de meest gewilde plekken voor wijnbouw te zijn. Hier kunnen wijngaarden profiteren van het overheersende zonlicht en ook van de vrij goed waterdoorlatende granietbodems die de wijnstokken herbergen. Ook hier leidt dit tot kleinere opbrengsten van bessen met een hoge smaakconcentratie. Deze heuvelachtige locaties zijn meestal iets koeler, dan die op de valleibodems. Maar door de dagelijkse temperatuurvariatie hebben de druiven van de hoger gelegen wijngaarden een mooiere uitgesproken balans tussen rijpheid en zuurgraad, dan lager gelegen wijngaarden.
De Colchagua-vallei heeft een wijnbouwklimaat uit lesboeken: warm, maar gekoeld door zeewinden en droog, maar verfrist door rivieren en ook nog af en toe regen. Dit gewilde terroir van de vallei, gecombineerd met aanhoudende, gerichte marketing, heeft dit tot een van de belangrijkste wijnregio's van Chili gemaakt, samen met de Maipo-vallei in het noorden.
Terwijl in Cachapoal relatief meer merlot is aangeplant, geldt voor Colchagua dat er beduidend meer Cabernet Sauvignon, Carmenère en Syrah staat (totaal aantal druiven ongeveer meer dan driemaal het areaal in Cachapoal). De Syrah en Cabernet Sauvignon zijn er krachtig, terwijl de Carmenère uit dit gebied subtiel is. De dominantie van de aanplant van Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec en Merlot in het warmere oosten wordt weerspiegeld door die van Chardonnay en Sauvignon Blanc in het door de oceaan gekoelde westen. Het gebied is meer dan 28.000 hectare groot. Eigenlijk is het een bonte verzameling van subvalleien en hun rivieren, die door de aaneengesloten bergketen in het noorden Colchagua scheidt van Cachapoal.
Enkele van de beste rode wijnen van Chili worden gemaakt in de vallei, meestal van Cabernet Sauvignon, Carmenère en Syrah. Verschillende van de meest prestigieuze wijnen van Chili komen uit de Colchagua-vallei: de 'Folly' Syrah van Montes, 'Clos Apalta' van Casa Lapostolle en 'Altura' van Viña Casa Silva zijn duidelijke voorbeelden. En mocht er enige twijfel bestaan dat de vallei zowel in Chili als daarbuiten hoog aangeschreven staat, dan valt deze gemakkelijk te stoppen door de aanwezigheid van de wijnmakerij Los Vascos in Peralillo, een joint venture tussen Santa Rita en de Rothschilds van Bordeaux.
Daarnaast is er, als in geen andere vallei, sprake van een grote ontwikkeling in biologische en biodynamische wijnbouw. Door deze elementen is volgens Patricio Tapia, de meest gerespecteerde wijnjournalist van het land, de wijnrevolutie in Chili hier in Colchagua begonnen!
Hier ook een link naar de wijnen van Viña Marty? Graag ontvang ik de fiche techniques van alle wijnen van hun die je nog in het assortiment hebt!
Santé
Alex @Storms.nl www.Storms.nl