Cachapoal Valley | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Cachapoal Valley

Geen aanvullende info over Cachapoal Valley beschikbaar.
Filter

Het belang van Merlot neemt af 

Cachapoal Valley is een centrale wijnzone in Chili die de noordelijke helft van de Rapel Valley vormt. Cachapoal is gelegen tussen de Maipo- en Colchagua-valleien in het noorden en zuiden, waardoor het gebied enigszins in hun schaduw staat. Cachapoal Valley deelt zijn naam met de rivier die door het midden stroomt, van het Lago Rapel in het westen tot de stad Rancagua in het oosten. De geografie van de vallei is zodanig dat de vorm ervan, net als de landbouw, nauw verbonden is met de vorm van de gelijknamige waterweg. De oostelijke rand van de brede vallei wordt gekenmerkt door de westelijke hellingen van de Andes, terwijl in het noorden en noordwesten de 1500 meter hoge bergen van de Coastal gebergte opdoemen (die eigenlijk dichter bij de Andes liggen dan bij de kust). 

De bodems van westelijk Cachapoal zijn een iets vruchtbaardere leemsoort, waarvan sommige lokale wijnmakers zeggen dat deze ideaal is voor het verbouwen van de iconische druivenvariëteit van Chili, Carmenère. Deze westelijke delen van Cachapoal met minder effectieve drainage kunnen, op dezelfde manier worden geëxploiteerd voor groeiende variëteiten, die de voorkeur geven aan meer vochtige grondsoorten.

De vallei is goed beschut tegen de verkoelende invloeden van de Stille Oceaan en geniet van een gematigd mediterraan klimaat. Het merendeel van de markante wijnmakerijen (o.a. Viña Santa Rita, Emiliana) en wijngaarden van Cachapoal bevinden zich in het oosten van de regio, waar de hellingen van de Andes beginnen. In deze streek geniet de Cabernet Sauvignon druif de voorkeur door het overheersende zonlicht, terwijl dichter bij de kust het mesoklimaat biedt dat uitstekend geschikt is voor de teelt van Carmenère.

De meeste regen in Cachapoal valt in de winter, hierdoor geeft de warme en droge zomer de wijnstokken een lang en evenwichtig groeiseizoen. Dit is essentieel voor de productie van eerste klas druiven en zorgt voor een perfecte rijpheid die niet ten koste gaat van de zuurgraad. In het oosten van Cachapoal zijn de grind- en zandgronden colluviaal en zijn ze na verloop van tijd vanaf de hellingen van de Andes door zwaartekracht en regen in de vallei afgezet. Het vrij waterdoorlatende karakter beperkt de opbrengst en kracht, wat leidt tot kleine, geconcentreerde bessen die dichte, goed gestructureerde wijnen leveren. 

Ook beschikt Alto Cachapoal over topwijnproducenten, die wijnen op grand cru niveau maken. Verschillende prestigieuze Rapel Valley-wijnen zijn echter blends van wijnen gemaakt van fruit van enerzijds Colchagua- als anderzijds Cachapoal-wijngaarden. De meest opmerkelijke wijnen uit de regio worden gemaakt van Cabernet Sauvignon en Carmenère. De ondersteunende rassen zijn: Merlot, Syrah en Chardonnay.

Een van de opkomende wijndistricten van Chili, Peumo, bevindt zich in Cachapoal Valley. Peumo-wijnen worden heden ten dage gerekend tot de beste Carmenère-wijnen van het land.