Apulië grootmacht van Italië met zuiders temperament! | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Apulië grootmacht van Italië met zuiders temperament!

Wijnkoperij Alex Storms
8,95
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
IGP Puglia 2019

Een diep paarse kleur die ondersteund wordt met verfijnde maar intense aroma's. De sappige smaak is stevig en mondvullend zoals u van een ZuidItaliaanse wijn mag verwachten! Een volbloed Primitivo van het zuiverste ras met tonen van gekonfijte (vlees)kersen , bramen, specerijen en cacao. Fluweelzacht en romig in zijn afdronk, kortom zeer verleidelijk! Door zijn harmonieuze karakter zal deze rode ongefilterde kanjer uw smaakpapillen in opperste extase te brengen. Santé

COMPOSIZIONE Gaetano Donizetti
10,95
8,75
48+ 8,49
144+ 7,81
Rode wijn
Vino Rosso Puglia 2022

Gezegend met een frisse en verkwikkende zuurgraad. De dubbele fermentatie 'net zoals bij een Ripasso' geeft 'm structuur en body. De schillen weken lang in het sap waardoor een sterke concentratie ontstaat. De aromatische eigenschappen samen met de zachte tannines zorgen voor een smaakexplosie. Gevarieerde smaakimpressies van zoete kirsch, vijg, rozijntjes. De 15 jaar oude stokken en de strikte -20 % !- opvoeding op Frans eiken zorgen voor een stevige basis in deze klassewijn. Buitengewoon interessant en geroemd om z'n harmonische tongstrelende karakter.

1er CRU NOTE Primitivo
18,95
14,99
48+ 14,54
144+ 13,38
Rode wijn
IGP Puglia 2021

Uitzonderlijke kwaliteit en zeer geconcentreerd. De typische smaak van Primitivo is direct herkenbaar: zongerijpte zwarte kersen, pruimenjam en overrijpe bramen. Gevolgd door specerijen, chocolade, vanille en zoethout. Simpelweg een prachtwijn die iconisch is voor een klassieke Primitivo!! De fluweelzachte, heerlijke smaak kan voor een verrassing zorgen: de extra zware fles lijkt nog een glas te beloven maar is al leeg! Geen nood, er zijn er meer ....

96 PUNTI LUCA MARONI
GOLD MEDAL Berliner Wine Trophy

COMPOSIZIONE Giuseppe Verdi
13,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Rode wijn
Vino Rosso Puglia 2022

Deze grote en krachtige 'Verdi' -selectie is sterk en geconcentreerd. Het interessante in z'n neus zijn de zwart fluwelige aroma's van gestoofd fruit, pruim, kruiden, vanille en chocolade. De kleur is intens met mysterieus donkere, paarsige tinten. De smaak is mooi open met behoorlijk wat Amarone- trekjes. Niet verwonderlijk want de oeroude rassen worden in optimale gezondheid geoogst. In een iets uitgedroogde toestand, intens dus! Klassiek, breed smaakpalet. Stokken van maar liefst 30 jaar oud en de grand cru- behandeling -40% op Frans eiken- zorgen voor onberispelijke klasse.

VIRE CLESSE Raphaël Sallet
23,95
19,95
48+ 19,35
144+ 17,80
Witte wijn
ac Bourgogne 2020

Dit is één van de beste witte wijnen van de regio.
Viré-Clessé van Raphael Sallet is een volle, rijke, witte Bourgogne.
Complex en rijpe tonen van citrus, peer, amandel, noten, honing, bloemen.

MACON UCHIZY, Raphaël Sallet
18,95
14,99
48+ 14,54
144+ 13,38
Witte wijn
ac Bourgogne 2022

De Mâconnais is zoals de meesten wellicht wel weten het meest zuidelijke deel van de Bourgogne. De streek staat bekend om zijn lekkere witte wijnen, die voor de begrippen van de Bourgogne ook nog redelijk betaalbaar zijn. De wijngaarden liggen op een mooie heuvelrug die parallel loopt aan de rivier de Sâone. De dorpen met de mooiste wijngaarden, zoals Uchizy, mogen de dorpsnaam op het etiket zetten.
De neus geurt naar citrus aroma's. De aanzet is levendig en aromatisch. Een lange, intense, doch verfrissende afdronk.

Een walhalla voor de wijnmakers die houden van natuurzuivere wijnen. De mouwen worden tegenwoordig opgestroopt in het zuiden van Italië! Gelukkig, want door de massaproductie werden de wijnen uit het zuiden van Italië voor lange tijd niet serieus genomen. Dat er ook goede wijnen werden gemaakt blijkt uit de vele verhalen die in de wijnwereld de ronde doen. Gedurende een lange periode was het gebruikelijk dat  noordelijke wijnhandelaren het geconcentreerde sap uit het zuiden gebruikten om hun wijnen wat meer ruggengraat te geven. Er wordt zelfs beweerd dat de Fransen deze wijnen ook gebruikten wanneer hun productie aan “bloedarmoede” leed. Het blijft een geruchtenmachine waarvan de waarheid nooit achterhaald zal worden . Ook de Noord Europese neefjes zoals chianti en bordeaux zullen dit namelijk stellig blijven ontkennen, maar vast staat dat de zuid Italiaanse wijnen een gemeenschappelijk voordeel hebben. Ze brengen krachtige rode wijnen voort met diepgang.

Proefondervindelijke vergelijkingen

Apulië grootmacht van Italië met zuiders temperament! Gelukkig maar dat het tij gekeerd is en de zuiderlingen het  kwaliteitspotentieel ter hand hebben genomen. Eigenzinnige wijnen op basis van eeuwenoude wijnrassen. Druivenvariëteiten die nauwelijks bekend waren werden herontdekt. Wie had ooit gehoord van Primitivo, Negroamaro of van een Nero di Troia! Slechts mondjesmaat werden zij aan een select aantal wijnliefhebbers ‘in de vorige eeuw’ aangeboden. De neusjes van de zalm werden door Alex Storms Senior al ontdekt in de jaren tachtig. Niets liet hij aan het toeval over en selecteerde ‘toen al’ de beste wijnen uit Apulië. Cantina Imperatore en Lorusso M. Sas behoren tegenwoordig tot de traditionele wijnmakers bij uitstek. Gedreven wijnmakers die een afschuw hebben van de opkomende confectiewijnen. Zij koesteren hun wijnen en kunnen met gemak proefondervindelijke vergelijkingen aan met hun soortgenoot Zinfandel uit Californië en zelfs de wereldberoemde Ripasso en Amarone.

UIT DEN BOZE……

De 'methode appasimento' wordt ook toegepast in Noord Italie voor de Ripasso en Amarone! Cantina Imperatore is gevestigd  in Apulië, de hak van de Italiaanse laars. Puglia zoals de Italianen de regio noemen is herleid van het Latijnse apluvia, wat gebrek aan regen betekent . Zonnig dus, maar gek genoeg niet al te toeristisch. Wellicht te warm, of misschien is de regio te plat en te lelijk. Het enige oogstrelende in deze regio zijn de eeuwenoude olijfbomen die door het ontbreken van een serieuze vorstperiode makkelijk overleven. Uiteindelijk zijn dit wel dé ideale omstandigheden om biologische wijnen te produceren. Een walhalla voor de wijnmakers die dus houden van natuurzuivere wijnen. Trendy wijnen met een te laag alcohol percentage zijn bij Cantina Imperatore en Lorusso M. Sas echter  uit den boze… Wanneer men namelijk perfecte rijpe druiven nastreeft en een maximale extractie uit de druif wil halen dan alleen zal in Apulië een traditionele rode wijn tot stand komen. Een hoger alcohol gehalte wordt daardoor een gegeven. Je zou het de onontbeerlijke stevige ruggengraat kunnen noemen van deze rode klasse wijnen. Dus niet de gemanipuleerde bulkwijnen die door de grote coöperaties vaak worden geproduceerd, maar een authentieke wijn met karakter en historie!

Aan smaak concessies hebben ook wij een broertje dood. Vandaar deze selectie die uw smaakpapillen zal bespelen  alsof de zon u tegemoet komt. De warme gloed en het zwoele karakter van de Primitvo (en Negroamaro) doen je bijna vergeten dat het winter is. Zo wordt het in de gure en koude dagen goed vertoeven! La vita è bella!!! Bella is ook het proefpakket dat je tot leven kunt roepen waarbij COMPOSIZIONE Gaetano Donizetti een opmerkelijke proefnotitie onthult van een ripasso lookalike. Zijn grotere broers COMPOSIZIONE Giuseppe Verdi en 1er Cru Note Salice Salentino en Nero di Troia zijn, wegens plaatsgebrek, terug te vinden op www.storms.nl

 

 

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen