Grand Premier Cru…Machtige wijnen uit biologisch bewerkte wijngaarden | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Grand Premier Cru…Machtige wijnen uit biologisch bewerkte wijngaarden

 Riesling Mertert Herrenberg Grand premier Cru Dom. Aly Duhr
20,95
15,95
48+ 15,47
144+ 14,23
Witte wijn
AOP Moselle Luxembourg Grand Premier Cru 2021

&quot,Deze Riesling van Aly Duhr staat op eenzame hoogte. Niet alleen vanwege zijn Grand Premier Cru status maar vooral om de opmerkelijke manier van tot stand komen, er wordt nl. gebruik gemaakt van spontane gisting (gedurende 9 maanden!!!) met de wilde gistcellen van de rieslingdruif zelf! Ook worden bestrijdingsmiddelen en kunstmest geweerd in de wijngaard. Een zuiverdere vorm van riesling komt u daarom niet snel meer tegen...

Maison Aly Duhr Vaak hebben mensen de mond vol van Franse, Italiaanse, Chileense of Nieuw-Zeelandse wijnen… Echter over Luxemburgse wijnen vernemen we maar zelden iets. De kleinschaligheid is hier een reden voor, maar ook de consumptie van de goed onderbouwde en welgestelde Luxemburger zelf. Maar als wijnliefhebbers van buitenaf de kans krijgen om Luxemburgse wijnen te proeven, is men veelal verrast door de opmerkelijke kwaliteit. Naderhand is er niets dan lof en realiseert men zich de talloze mogelijkheden van dit nog onbekende(re) wijnland. Vreemd eigenlijk want wijn wordt hier al eeuwenlang met veel passie vervaardigd. Ondertussen telt men ruim vijftig individuele wijngaarden, die alle aan een aaneengesloten smalle strook op hellingen langs de Moezel liggen. Zo ook mijn laatste ontdekking van Aly Duhr. Een Riesling met een Grand Premier Cru status afkomstig uit het mooie terroir van Mertert Herrenberg. Een buitenkans, want de Luxemburgse wijnen worden slechts mondjesmaat geëxporteerd. Ook de “gunstige prijs” van 12,95 euro voor een Grand Premier Cru valt mee. In de Elzas zult u namelijk eenvoudig tegen de 30 euro voor een gelijkwaardige Riesling Grand Cru moeten betalen! En ook een Einzellage uit bijvoorbeeld de Duitse Moezel kent prijzen die veelal rond de 20 euro liggen.

Madame Aly Duhr (et fils)

Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze! De historie laat zien dat we met een elitair bedrijf te maken hebben. In 1872 is het bedrijf opgericht en de grondlegger Aly Duhr was naast wijnmaker ook burgemeester en afgevaardigde in het Luxemburgs parlement. De verworven status „fournisseur de la cour“ (= wijnleverancier aan de groothertogen van Luxemburg) is dan ook geen verrassing. Als importeur laten ik me hier niet mee van de wijs brengen, kwaliteit is immers het enige wat telt! Een natuurzuivere en edel gecertificeerde Riesling op Grand Premier Cru niveau. Een opwekkend, levendig karakter en een bijzondere finesse en frisheid zijn het resultaat van mijn voorselectie. Een Storms-selectie die met het hoofd boven het maaiveld zal uitsteken is een must voor elke wijnliefhebber!

Natuurlijk

Voor Ben (33) en Max (29) Duhr is een strikte kwaliteitscontrole vanzelfsprekend. Het unieke karakter komt in eerste instantie door de kalkachtige ondergrond en de ideale situering van de wijnranken op het zuiden. Maar ook hier zijn de ervaring en de hand van de meesters duidelijk herkenbaar. De 5e generatie heeft het wijnmaken verheven tot een kunst en geperfectioneerd zonder de traditionele waarde overboord te gooien. Dat Ben (33) en Max (29) Duhr daarbij een uitzonderlijke kijk hebben blijkt wel uit hun zelfdiscipline en strikte kwaliteitseisen waarmee deze wijn tot stand is gekomen …. Allereerst nemen ze genoegen met 50% van het wettelijke rendement. Slecht 35 hl/hectare wordt er geoogst van de biologisch bewerkte wijngaarden. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn er dan ook uit den boze!!  Ook na de oogst laat men de natuur het liefst zijn gang gaan met hier en daar de helpende hand van de oenoloog.

Volledig natuurlijke proces is een must voor de gebroeders. Het sap blijft gedurende 24 uur in contact met de schil waardoor de smaakrijkdom toeneemt en de zuren op natuurlijke basis worden afgerond. De gisting die vervolgens plaats vindt duurt maar liefst 9 maanden en verloopt geheel op de (wilde) gistcellen van de Rieslingdruif zelf. Uniek, want heden ten dage is het toevoegen van gistculturen eerder regel dan uitzondering. De mens wil het proces namelijk van begin tot eind kunnen controleren en waar nodig bijsturen. Ben en Max daarentegen hebben ‘n engelengeduld en vertrouwen volledig op het natuurlijke proces. Een zuiverdere vorm van Riesling zult u daarom niet snel tegen komen! Kijk daarom ook maar niet vreemd op dat deze Riesling een natuurlijk residu in de fles kan hebben. Misschien wel een beetje ouderwets maar dat geeft wel aan dat er niet onnodig gefilterd wordt met als doel een optimaal behoud van de loepzuivere smaak en aroma stoffen…

Druivenras: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen