Leyda Valley | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Leyda Valley

Geen aanvullende info over Leyda Valley beschikbaar.
Filter

De laatste loot aan de Chileense wijnstok


De wijnstreek ligt op een reeks glooiende heuvels aan de zeezijde van het kustgebied, dat een groot deel van centraal Chili beschermt tegen oceanische invloeden. Het ligt juist ten zuiden van de wijnstreek Casablanca Valley met een koel klimaat, en de omvangrijke Maipo-vallei in het oosten. De Pacifische kust ligt ca. 12 km ten westen van Leyda Valley en slechts 90 kilometer ten westen van de hoofdstad Santiago.

De eerste wijngaarden werden pas eind jaren negentig van de vorige eeuw aangelegd. Don Luis Alberto Fernandez plantte in 1997 chardonnay, sauvignon blanc, merlot en pinot noir aan in de toen onbekende Valle de San Antonio.  Hij werd aangetrokken door een terroir dat bijna perfect was voor de productie van eerste klas druiven, echter water was een belangrijk gemis voor de noodzakelijke irrigatie. Om deze reden is er fors geïnvesteerd in een acht kilometer lange pijpleiding om water uit de Maipo-rivier voor irrigatie beschikbaar te krijgen. Uiteraard is de capaciteit van deze leiding een beperkende factor voor de groei van Leyda Valley als wijngebied.

De nabijheid van de kust is wat de druiventelers naar Leyda drijft. Het koude zeebriesje (Humboldt-stroom van de Stille Oceaan) en de ochtendmist matigen de temperatuur, hierdoor is de vallei aanzienlijk koeler dan de lage breedtegraad doet vermoeden. De koele temperaturen worden aangevuld met warme zonneschijn tijdens het lange groeiseizoen, waardoor druiven volledig kunnen afrijpen en de complexiteit zich kan ontwikkelen met behoud van de zuurgraad.

De bodems van Leyda Valley zijn grotendeels samengesteld uit klei en leem met graniet als basis, waardoor sprake is van matige drainage. Deze bodems met lage vruchtbaarheid zijn goed voor de productie van eerste klas druiven, omdat de wijnstokken moeten worstelen om te overleven. Dit resulteert in wijnstokken die al hun energie steken in het produceren van kleine, geconcentreerde druiven in plaats van bladgroei. De wijnen gemaakt van deze druiven worden, zijn over het algemeen complex en voorzien van de nodige structuur en behoren tot de top van Chili (Single Vineyard wijnen).  Kortom een toppertje!